Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept)

Autor receptu: sedmoskaredka

Je tu veľa receptov na fašiangové šišky, ale tento sa líši množstvom rumu, ktorý ide do cesta a tým, že namiesto tuku sa pridáva šľahačka. S týmto receptom sú za chvíľu na stole vydarené voňavé šišky s minimom cukru. Nemci volajú šišky Berliner a predávajú jednu za 1,10eura. Ak si ich urobíme sami sú za desatinu ceny.

30
porcií
120 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka dáme rozpustiť kvasnice a cukor. Po 15min pridáme ostatné suroviny a zmiesime cesto. Ja som použila domácu pekárničku (DP), program cesto. Po zapnutí som vložila prísady na kvások a ešte pred začatím miešania som dodala ostatné suroviny.
  2. Počas miešania som nakukla, či je hustota cesta v poriadku. Moje bolo tentokrát trošku moc riedke, tak som pridala pár lyžíc múky, potreba pridatia závisí od použitej múky. Cesto by malo byť mäkké a vláčne, rozhodne nie tvrdé a husté. Po vymiesení vyzeralo cesto takto:
  3. A hodinku neskôr po nakysnutí takto:
  4. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trošku preložíme, aby vyzeralo kompaktnejšie a rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Vykrajujeme kolieska, ja som použila horčicový pohár. Je možné robiť aj plnené šišky, vtedy dáme do stredu kolieska trochu džemu a navrch položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčame.
  5. Do panvice si dáme rozohriať olej na vyprážanie, u mňa na el. sporáku na stupeň 5. Pokým sa ohrieva, očistíme si jednu mrkvu a nakrájame na kolieska. Aj šišky počas toho trochu podkysnú. (Pozor, na plyne to ide rýchlo, najprv nachystať mrkvu a nechať podkysnúť, až potom zapínať sporák!) Do šišiek vytlačíme do stredu priehlbinku a touto stranou ich vkladáme do horúceho oleja. Okrem šišiek tam vhodíme aj pár koliesok mrkvy, vraj to pomáha proti prepaľovaniu tuku. Vyprážame zakryté asi 2-3min, po otočení už pražíme odokryté.
  6. Vyberieme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk. Ešte teplé posypeme cukrom alebo do dierky vložíme lyžičku džemu. Ja som zo zvyšných bielkov ušľahala nad parou sneh a zašľahala som doňho pár lyžičiek jahodového džemu.
  7. Mne osobne chutia najllepšie neplnené šišky s džemom navrchu, lebo majú vo vnútri veľkú dieru a sú krásne vzdušné.