Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept)
Autor receptu: sedmoskaredka
Je tu veľa receptov na fašiangové šišky, ale tento sa líši množstvom rumu, ktorý ide do cesta a tým, že namiesto tuku sa pridáva šľahačka. S týmto receptom sú za chvíľu na stole vydarené voňavé šišky s minimom cukru. Nemci volajú šišky Berliner a predávajú jednu za 1,10eura. Ak si ich urobíme sami sú za desatinu ceny.
30 porcií |
120 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka dáme rozpustiť kvasnice a cukor. Po 15min pridáme ostatné suroviny a zmiesime cesto. Ja som použila domácu pekárničku (DP), program cesto. Po zapnutí som vložila prísady na kvások a ešte pred začatím miešania som dodala ostatné suroviny.
- Počas miešania som nakukla, či je hustota cesta v poriadku. Moje bolo tentokrát trošku moc riedke, tak som pridala pár lyžíc múky, potreba pridatia závisí od použitej múky. Cesto by malo byť mäkké a vláčne, rozhodne nie tvrdé a husté. Po vymiesení vyzeralo cesto takto:
- A hodinku neskôr po nakysnutí takto:
- Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trošku preložíme, aby vyzeralo kompaktnejšie a rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Vykrajujeme kolieska, ja som použila horčicový pohár.
Je možné robiť aj plnené šišky, vtedy dáme do stredu kolieska trochu džemu a navrch položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčame.
- Do panvice si dáme rozohriať olej na vyprážanie, u mňa na el. sporáku na stupeň 5. Pokým sa ohrieva, očistíme si jednu mrkvu a nakrájame na kolieska. Aj šišky počas toho trochu podkysnú. (Pozor, na plyne to ide rýchlo, najprv nachystať mrkvu a nechať podkysnúť, až potom zapínať sporák!) Do šišiek vytlačíme do stredu priehlbinku a touto stranou ich vkladáme do horúceho oleja. Okrem šišiek tam vhodíme aj pár koliesok mrkvy, vraj to pomáha proti prepaľovaniu tuku. Vyprážame zakryté asi 2-3min, po otočení už pražíme odokryté.
- Vyberieme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk. Ešte teplé posypeme cukrom alebo do dierky vložíme lyžičku džemu. Ja som zo zvyšných bielkov ušľahala nad parou sneh a zašľahala som doňho pár lyžičiek jahodového džemu.
- Mne osobne chutia najllepšie neplnené šišky s džemom navrchu, lebo majú vo vnútri veľkú dieru a sú krásne vzdušné.