Omáčka zo sušených sliviek

Mário Pakos a Peter Zembjak
z ORAVSKÉHO HÁJA Garden Hotel & Resort v Brezovici, 16. júna 2013
Omáčka zo sušených sliviek
Foto: Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
80 g
100 g




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme, zalejeme vodou a uvaríme. Z múky a masla pripravíme svetlú zápražku. Zalejeme vodou a pridáme k uvareným slivkám.

  2. 2

    Prevaríme, premiešame a osladíme. Podávame napríklad k varenému hovädziemu srdcu.

Diskusia k receptu

dogagador
slivkova omacka je k masu uzasna, neverila by som, keby som to nemala vyskusane!!!! prave dnes robim hovadzie plnene susenymi slivkami a so slivkovou omackou
3sandra3
musí byť úžasná... čo to je za tanierom? Kroj? Pekné.
dogagador
slivkova omacka je k masu uzasna, neverila by som, keby som to nemala vyskusane!!!! prave dnes robim hovadzie plnene susenymi slivkami a so slivkovou omackou
3sandra3
musí byť úžasná... čo to je za tanierom? Kroj? Pekné.
hannes
Ja robím asi takto: Jemne sekanú cibuľu s lyžičkou hnedého cukru nechám na lyžici oleja skaramelizovať. Zalejem s 1,5 dcl horúcej vody a prisypem posekané sušené slivky, tak 10 dkg. Dusím, až sa ovocie temer rozvarí. Prilejem ešte tak štvrť litra horúcej vody, nechám zovrieť, znížim plameň a keď to prestane vrieť, zalejem to zátrepkou, ktorú si spravím zo smotany na varenie , štipky soli a kopcom lyžice Solamylu. Úplne skvelá je šľahačka. Za miešania nechám na slabom ohni zhustnúť a prípadne dosladím. Podávam s akokoľvek knedľou a s vareným hovädzím. Pokiaľ mäso dusím, pripravujem omáčku z výpeku, je ešte chutnejšia.