Slivkový lekvár
Ochutený slivkový lekvár
Autor receptu: vivaelin
Pečený ochutený slivkový lekvár
takmer bez miešania. Má chuť po
klinčekoch a rume.
60 minút príprava |
240 minút na 210 °C |
Postup
- Umyté, odkvapkané slivky bez kôstok dáme do hlbokého veľkého pekáča. Pečeme 60 minút pri 210 °C bez miešania.
- Necháme ochladnúť, precedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme ostatné prísady, zamiešame a prípadne prisladíme podľa chuti. Vrátime späť do pekáča a pečieme pri 130 °C do požadovanej hustoty pri pootvorenej rúre. Občas premiešame (rýchlejšie sa odparí voda) a aby sme videli hustotu lekváru. Čas pečenia záleží na obsahu vody v slivkách. Koľko šťavy pustili. Orientačne 4 h. Môže to byť aj 6-8 h.
- Horúce dáme do pohárov. Priáme 1 PL rumu, uzavrieme a necháme vychladnúť.
- Na obrázku mám 7 kg lekváru pred pečením a vyšlo mi 5 pohárov po upečení.