Foto: nazarboncuk
Po všetkých tých vianočných dobrotách sme na Nový rok zatúžili po niečom ľahkom, ale pritom sviatočnom a chutnom. Voľba padla na kısır, bulgurový šalát Zobraziť celý popisPo všetkých tých vianočných dobrotách sme na Nový rok zatúžili po niečom ľahkom, ale pritom sviatočnom a chutnom. Voľba padla na kısır, bulgurový šalát s petržlenom, paradajkami a jarnou cibuľkou. V Turecku sa tradične podáva ako mezze, my sme ho povýšili na hlavné jedlo a ako prílohu sme jedli šalátové listy, cacik a biely syr. Zapíjali ako inak s rakı. Jeden recept na kısır som tu už dávnejšie vložila, pridávam aj tento, lebo sa mi zdá chuťovo oveľa lepší.
porcie
príprava
Postup
-
1
Bulgur nasypeme do vhodnej nádoby. V šálke vriacej vody rozpustíme paradajkový pretlak a paprikovú pastu. Týmto zalejeme pripravený bulgur, premiešame, prikryjeme a necháme postáť 20 minút, kým bulgur nevsiakne všetku tekutinu.
- 2
Medzitým nakrájame cibuľu na drobné kocky, jarnú cibuľu na kolieska. Paradajky zbavíme všetkých zrniečok a nakrájame nadrobno. Petržlenovú a mätovú vňať nasekáme tiež nadrobno.
- 3
Skontrolujeme bulgur, ak je príliš sypký, dolejeme ešte trošku vriacej vody a premiešame. Pridáme nasekanú cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať, mätu, pull biber, sirup z granátového jablka a nakoniec citrónovú šťavu. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je treba, osolíme. Hneď podávame.
- 4
Ľadový šalát očistíme, umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Menšie, vnútorné listy uložíme na väčší tanier a naplníme šalátom. Podávame ako predjedlo alebo hlavné jedlo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu