Nezvyčajný špenátový koláč

tekvica - bez fotkytekvica, 7. apríla 2016
Nezvyčajný špenátový koláč
Foto: tekvica

Trochu som experimentovala s korením a výsledok je prekvapujúco dobrý. Tak sa s Vami podelím.

6
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

450 g
450 g
500 g
50 g
3 PL
1 ČL
1 ks
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Lístkové cesto vyvaľkáme na veľkosť 2 plechov. Rozmrazíme špenát, vodu necháme. Na panvici nasucho pražíme sezam. Oddelíme žĺtko od bielka.

  2. 2

    Zmiešame špenát, tvaroh, bielko z vajíčka, pridáme soľ, škoricu, citrónovú kôru a nakoniec ovsené vločky. Necháme chvíľku stáť, aby vločky popili tekutinu, prípadne ešte zahustíme.

  3. 3

    Na plech dáme polovicu cesta tak, aby sme ho mohli druhou časťou zakryť. Na polovicu cesta roztrieme špenátovú zmes, prikryjeme druhou polovicou. Vznikne nám jeden veľký piroh. Mne sa konečne podarilo ho rozmriežkovať. Vrch potrieme žĺtkom a upečieme v rúre rozohriatej na 200 °C asi 30 min., podľa rúry. Po miernom ochladení pokrájame. Je fajný teplý aj studený. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
Je to fakt dobre, ta skorica je tam v kombinacii so sezamom zaujimava. Davnejsie som omylom oskoricovala spenatove halusky a vysledom bol fajny. Tak som isla na dalsie pokusy. Skuste a uvidite.
Inak škorica je výborná aj na grilované kuracie stehná. Hneď ako budeme v grilovacej sezóne, to tu hodím. Ale v orientálnej kuchyni sa bežne škorica používa do slaných jedál. Mám nejaké koreniace zmesy priamo odtiaľ a v mnohých - aj poriadne ostrých je škorica.
No, so škoricou by som radšej opatrne, nie každý ju má rád, ja ano, ale pamätám sa ako raz v TV relácii dávali tie oškoricované kuracie stehná a známa sa chcela pochváliť ( pred hosťami), tak ich spravila, ale povedala, že nikdy viac, nikomu nechutili, tak to je typický príklad - čo chutí mne, nemusí tebe. Ja osobne som ich nerobila, nechutnala, ani si tú chuť neviem predstaviť, snáď by mne aj zachutili ale nechcem experimentovať.

Pridaj komentár k receptu: