Netradičná žemľovka fotorecept

eviana - fotkaeviana, 15. marca 2014
Netradičná žemľovka (fotorecept)
Foto: eviana

Môj syn takú tú klasickú žemľovku, do ktorej idú strúhané jablká so škoricou a do tvarohu hrozienka nemá rád, tak ju robievam trošku netradične.

6-8
porcií
15 minút
príprava
180 minút
na 30-40 °C

Suroviny

 (príp. makovky)
0,5 l
Tvarohová plnka:
500 g
2 ks
2 PL
Pudingovo-jogurtová plnka:
1 bal.
500 ml
2 PL
200 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Do maslom vymasteného pekáča si navrstvíme v mlieku "vymáčané" a vyžmýkané plátky vianočky v súvislej vrstve.

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na vrstvu vianočky rozotrieme cca 2/3 z tvarohovej plnky

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...na tvaroh naukladáme ovocie - u mňa plátky kompótových broskýň

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..na broskyne naukladáme v šťave z broskýň namočené piškóty (pokojne aj okrúhle)

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...piškóty zalejeme zmesou pudingu a bieleho jogurtu (bežným spôsobom si uvaríme čoko puding podľa návodu na sáčku a hneď do horúceho vmiešame 200 ml biely jogurt) a ešte teplým zalejeme

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na puding naukladáme kolieska banánov a na ne dáme zvyšnú tvarohovú zmes.

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...na tvaroh nahádžeme malou lyžičkou kôpky nutely

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a prikryjeme opäť plátkami vianočky (namočenými v mlieku a vyžmýkanými) - spravíme súvislú vrstvu a dáme piecť - pri cca 180°C 30 minút. Kto má rád snehovú čiapočku - tak si vyšľahá 2 bielka s 1 PL práškového cukru, rozotrie na povrch upečenej horúcej žemľovky a dá ešte na ďalších cca 10 minút zapiecť.

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    U nás veľmi snehová vrstva nefičí, tak zvyknem povrch žemľovky pokryť vločkami masla a posypať grankom, alebo sekanými orechmi.

    Netradičná žemľovka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

luss44
milá @eviana , Ty mi robíš ale chute :) veď Ty si urobila z obyčajnej žemľovky hotový zákusok. Suroviny ako pre mňa ušité, máš zaslúžene všetky *****
tonulka
moje vnučky tradičnú žemľovku nemusia,skúsim zaujímavú obmenu.Možno,že tie náplne by boli výborne aj na zapekané palacinky,vyskášam
lusinkab
Tak ty svojho syna teda rozmaznavas :-) na to by som sa teda dala pozvat aj ja :-) musi to byt vynikajuce
lubjak
@luss44 , moje slova,pri citani receptu sa mi zbiehali slinky ,vraj zemlovka ,to je zákusok.Mam rada klasicku zemlovku ,ale tato bude luxusnejsia obmena ako dezert.
kukulienka71
@eviana ,ja sa tvojmu synovi vôbec nečudujem,keď mu ponúkaš takéto luxusné "náhrady"!!!Mne teraz stačí aj pohľad,aby som vedela,že to je vynikajúce:-)
elysa
že žemlovka, veď toto je hotový zákusok- vydarená :)
brambora
no famozne... ved to je honosna zemlovecka. urcite vyskusam, naposledy som ju jedla asi na zakladnej skole v jedalni :D a bielkovu penu ani ja nemam rada ;) to maslo a granko navrch si dala az po upeceni alebo pred? dakujem.
izabella929
jednoduché, krásne a chutné.-)tieto žemlovky z čias mojich mamičkovských pečení na rýchlo, lebo stále sa kamsi náhlila/ako ja/mi stále lahodia a ich variácie sú fantastistické tým, že počas letnej sezóny sme kombinovali čerstvé ovocie zo záhrady s kopcom domácej šľahačky...)
inustek
recept si ukladám, veľmi sa mi páči. odo mňa 5 * :-)
havino
že žemľovka??? pre pána jana, @evi , šak napíš žemľovka De Luxe, nie je horšia od šampusu, alebo žemľovka, ako zákusok, ved je excelentná, kalorická echt, ale kto môže a hrdlo ráči, nech sa páči, v dobrom závidím, ale musela chutiť, čo? len taký malý kúsoček, len tak na jazyk za veľkú polievkovú lyžicu si dať, no idem ja radšej ďalej, dva krát som na ňu kukla a chuť dostala :-)
janger
No, @evianka mila, tak toto je zakusok, nie zemlovka ... Ja robievam taku, co tvoj syn nema rad, ale tak trosku na chrumkavo...my mame taku moc radi. Ale tuto tvoju dobrotku sa oplati vyskusat, parada! :-)
radost
hej - pani mámo..!!a kde si bude synček hľadať mamke rovnú žienku..??komplikuješ mu hľadanie -počuj moju mienku..!!..trošku sa musíš mojím vírusom jednoduchosti a nezodpovednosti nakaziť..bo mu svojou dokonalosťou môžeš šťastie pokaziť..!!..si dobrá..to ja zo závisti ti...:-)))
stacy77777
no, žemľovkový zákusok, Evi, to muselo byť fakt super,samé skvelé veci v nej
stacy77777
a klikla som na päť hviezdičiek a zobrazili sa štyri ???????? počítačový škriatok???
brambora
@stacy77777 to ti ukazalo priemerny pocet hviezd. das 5 ale kedze dali aj menej, tak sa urobi priemer a ten sa ukaze, preto ti ukazalo 4.
eviana
Milé dámy, srdečne Vám všetkým ďakujem za milé komentáre, spravili ste mi radosť :)
@ @ brambora, maslo a granko som dala pred pečením... a ešte aj po sme si trošku dosypali :)
@ janger janielka, k Tebe by som si na Tvoju chrumkavú žemlovku veľmi rada odskočila :)
@ radost, boli časy, keď hľadal podľa maminky... asi ako 5 ročný prišiel domov s tým, že sa mu páči Veronika, lebo nosí také isté gumičky do vlasov ako maminka :) Asi ako 12-ročný chcel tak múdru frajerku ako je mama :))) Ale tie časy sú už preč a dnes má isto iné kritériá ako mamine hrnce :))) Si ma usmiala, ďakujem :)
@ stacynecka, netráp sa, veď čo tam po hviezdičkách, ak niekto vyskúša a bude mu chutiť, prípadne sa aj podelí o svoje dojmy... to potom sú iné hviezdy :)
eviana
Prepáčte... neviem čím to je, že mi to v poslednej dobe nejak s tými @ nejde :) Dúfam, že sa v písmenkách vyššie vyznáte :) @ brambora, @ janger, @ radost, @ stacy77777 :)
yogicek
@eviana
Ahoj falošná bloncka. Vytrhla si mi tŕň z päty. Po včerajšom a dnešnom mäsku bude nasledovať Tvoja zemlbába. Medzi zemlbáby ukladám na prvé miesto.
bella14711
mám veľmi rada žemľovku a táto je obzvlášť úžasná, vďaka za námet a všetko naj..... k ďalšiemu vareniu, pečeniu
ivav
aj podľa mňa je to skôr luxusný zákusok
alex37
takže ty ma nenecháš oddychovať, že? ja budem musieť stále len variť keď mi tu takéto fajnotky budeš pridávať :-) PS: havino má pravdu že je táto žemľovka DELUXE :-) KK, *****
eviana
@yogicek , tŕn z päty som ešte fakt nikdy predtým netrhala, ale bolo mi potešením... budem v očakávaní, čo Ty z tohto základného receptu stvoríš... už teraz šípim lakocinu nevídanú :)))
eviana
@bella14711 , ďakujem za slová uznania i prianie... si veľmi milá :)
@ivav , ďakujem za povýšenie mojej žemlovky do stavu luxusného :)
@alex37 keď bude najhoršie a budeš oddych potrebovať, zavolaj, prídem Ti navariť :) Ďakujem :)
hannah22
máte pravdu všetci... je to luxusné prevedenie žemlovky, to urobím pre pre detskú návštevu aj ja ochutnám mnam... :))
amilka2
Pridavam si do receptov..aj ked je to žemlovka čo okolo žemle ani nešla...výborný typ...
eviana
@hannah22 , budem sa tešiť na Tvoje dojmy z maškrtenia :) Vďaka :)
@amilka2 , keď sa tak nad tým zamyslím, asi som ani žemlovku zo žemlí nejedla, u nás vždy vianočka... ďakujem Ti za milé slová a dôveru :)
yogicek
@eviana
Dnes bola na obed. Je vynikajúca. A to keď povie mäsožrút ako ja, tak to aj je. Všetkým doporučujem. Dík za rcp.
eviana
@yogicek , veľmi ma teší, že Vám žemlovka chutila... a slová uznania od Teba čoby maškrtného mäsožrúta si veľmi považujem, ďakujem :)
alex37
@evianka moja...hlásim, akcia vydarená, žemlovka skvelá, malé zmeny, hnedý cukor a z tvarohovej zmesy som dala na vrch zapiecť, vnútry broskyne aj banány aj nutela...všetko super chute :-) ešte raz ti ďakujem za receptík drahá. Posielam dôkaz :-)


eviana
@alex37 , srdco moje, šak táto vyzerá oveľa fajnovejšie ako tá moja... super sa Ti podarila a prekrásna fotka... ďakujem Ti za odvahu vyskúšať a za podelenie sa so svojimi dojami z nej, mám veľkú radosť, že chutilo ♥
Ja zasa dnes dezert podľa Teba - Tvoju sviežu tortu... nakukni :)
havino
a je to tu, dvere mali obe u mňa otvorené, ale nie, oni jedna prvej, prvá druhej vypekali a mne Ľuboš vykrikoval, :-) pod miesiť, pod miesiť, vravím nedráždi, nie je komu
alex37
@havino , Tánička naša milá, my sme ti nechceli tvoje prvotné intímne chvíle s Ľuboškom narušiť ;-)
eviana
@havino , dnes mi @alex37 z duše vraví... veď dnes bol Váš deň D... na prvé oťukávačky, spoznávačky... chvíľky intímneho charakteru, šak by Vám tam také bosorky ako sme my dve len riadne zavadzali... ale neboj, príde aj náš čas :)
cesminaz
tak "toto" mila @eviana moze byt hotovy "RAJ"na jazyku!!!! Kombinacia presne podla nasej chuti ;-) ukladam a urcite vyskusam,vdaka za receptik :-)
eviana
@cesminaz , ďakujem za milé slová, budem veľmi rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak Vám doma zachutí... poteší ma, ak mi dáš potom vedieť :)
ywett
hneď teraz by som si dala, úžasne vyzerá :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia