Foto: eviana
Môj syn takú tú klasickú žemľovku, do ktorej idú strúhané jablká so škoricou a do tvarohu hrozienka nemá rád, tak ju robievam trošku netradične.
porcií
príprava
na 30-40 °C
Suroviny
(príp. makovky) |
|
0,5 l |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
|
|
Pudingovo-jogurtová plnka: | |
1 bal. |
|
500 ml |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Do maslom vymasteného pekáča si navrstvíme v mlieku "vymáčané" a vyžmýkané plátky vianočky v súvislej vrstve.
-
2
...na vrstvu vianočky rozotrieme cca 2/3 z tvarohovej plnky
-
3
...na tvaroh naukladáme ovocie - u mňa plátky kompótových broskýň
-
4
..na broskyne naukladáme v šťave z broskýň namočené piškóty (pokojne aj okrúhle)
-
5
...piškóty zalejeme zmesou pudingu a bieleho jogurtu (bežným spôsobom si uvaríme čoko puding podľa návodu na sáčku a hneď do horúceho vmiešame 200 ml biely jogurt) a ešte teplým zalejeme
-
6
...na puding naukladáme kolieska banánov a na ne dáme zvyšnú tvarohovú zmes.
-
7
...na tvaroh nahádžeme malou lyžičkou kôpky nutely
-
8
...a prikryjeme opäť plátkami vianočky (namočenými v mlieku a vyžmýkanými) - spravíme súvislú vrstvu a dáme piecť - pri cca 180°C 30 minút. Kto má rád snehovú čiapočku - tak si vyšľahá 2 bielka s 1 PL práškového cukru, rozotrie na povrch upečenej horúcej žemľovky a dá ešte na ďalších cca 10 minút zapiecť.
-
9
U nás veľmi snehová vrstva nefičí, tak zvyknem povrch žemľovky pokryť vločkami masla a posypať grankom, alebo sekanými orechmi.
@ @ brambora, maslo a granko som dala pred pečením... a ešte aj po sme si trošku dosypali :)
@ janger janielka, k Tebe by som si na Tvoju chrumkavú žemlovku veľmi rada odskočila :)
@ radost, boli časy, keď hľadal podľa maminky... asi ako 5 ročný prišiel domov s tým, že sa mu páči Veronika, lebo nosí také isté gumičky do vlasov ako maminka :) Asi ako 12-ročný chcel tak múdru frajerku ako je mama :))) Ale tie časy sú už preč a dnes má isto iné kritériá ako mamine hrnce :))) Si ma usmiala, ďakujem :)
@ stacynecka, netráp sa, veď čo tam po hviezdičkách, ak niekto vyskúša a bude mu chutiť, prípadne sa aj podelí o svoje dojmy... to potom sú iné hviezdy :)
@tiginko , bez medzery, ale s čiarkou :)
Ahoj falošná bloncka. Vytrhla si mi tŕň z päty. Po včerajšom a dnešnom mäsku bude nasledovať Tvoja zemlbába. Medzi zemlbáby ukladám na prvé miesto.
@ivav , ďakujem za povýšenie mojej žemlovky do stavu luxusného :)
@alex37 keď bude najhoršie a budeš oddych potrebovať, zavolaj, prídem Ti navariť :) Ďakujem :)
@amilka2 , keď sa tak nad tým zamyslím, asi som ani žemlovku zo žemlí nejedla, u nás vždy vianočka... ďakujem Ti za milé slová a dôveru :)
Dnes bola na obed. Je vynikajúca. A to keď povie mäsožrút ako ja, tak to aj je. Všetkým doporučujem. Dík za rcp.
Ja zasa dnes dezert podľa Teba - Tvoju sviežu tortu... nakukni :)