Netradičná žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Môj syn takú tú klasickú žemľovku, do ktorej idú strúhané jablká so škoricou a do tvarohu hrozienka nemá rád, tak ju robievam trošku netradične.

6-8
porcií
15 minút
príprava
180 minút
na 30-40 °C

Suroviny

Postup

  1. Do maslom vymasteného pekáča si navrstvíme v mlieku "vymáčané" a vyžmýkané plátky vianočky v súvislej vrstve.
  2. ...na vrstvu vianočky rozotrieme cca 2/3 z tvarohovej plnky
  3. ...na tvaroh naukladáme ovocie - u mňa plátky kompótových broskýň
  4. ..na broskyne naukladáme v šťave z broskýň namočené piškóty (pokojne aj okrúhle)
  5. ...piškóty zalejeme zmesou pudingu a bieleho jogurtu (bežným spôsobom si uvaríme čoko puding podľa návodu na sáčku a hneď do horúceho vmiešame 200 ml biely jogurt) a ešte teplým zalejeme
  6. ...na puding naukladáme kolieska banánov a na ne dáme zvyšnú tvarohovú zmes.
  7. ...na tvaroh nahádžeme malou lyžičkou kôpky nutely
  8. ...a prikryjeme opäť plátkami vianočky (namočenými v mlieku a vyžmýkanými) - spravíme súvislú vrstvu a dáme piecť - pri cca 180°C 30 minút. Kto má rád snehovú čiapočku - tak si vyšľahá 2 bielka s 1 PL práškového cukru, rozotrie na povrch upečenej horúcej žemľovky a dá ešte na ďalších cca 10 minút zapiecť.
  9. U nás veľmi snehová vrstva nefičí, tak zvyknem povrch žemľovky pokryť vločkami masla a posypať grankom, alebo sekanými orechmi.