Neťahaná štrúdľa miesená s pivom

valeri - fotkavaleri, 13. februára 2011
Neťahaná štrúdľa miesená s pivom
Foto: valeri

veľmi jednoduchý a chutný recept na štrúdľu

40-50 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
125 g
18 PL
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    z uvedených surovín vypracovať cesto a nechať ho v mikroténovom sáčku v chladničke 24 hodín. Potom ho rozdelíme na 4 časti a postupne rozvaľkáme na pláty, ktoré ľubovoľne naplníme, napr. slivkovým lekvárom, makom, cukrom a zaváranými marhuľami

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 1
  2. 2

    alebo mletými orechami, cukrom a zaváranými čerešňami. Ako píšem na začiatku z tohto množstva mi vyjdú 4 ks, tretia, bola jablková s horzienkami a štvrtá tvarohová, ale nefotila som všetko, lebo som čakala návštevu a dosť som sa ponáhľala.

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 2
  3. 3

    ešte ukážem môj postup rolovania štrúdle, začiatok vidno už na obrázku č. 1. Plnku na cesto dám tak, aby bočné okraje boli voľné - asi 2,5 cm a naspodu bez plnky asi 4 cm. Potom bočné okraje prehnem cez plnku potriem ich vajcom a tiež spodný okraj, aby sa zlepili a plnka nevychádzala von a od vrchu závin rolujem smerom k spodnému okraju. Takto závin vyzerá úhľadne a v koncoch je tiež plnka.

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 3
  4. 4

    Teraz ich už len vcelku preniesť na plech vypláchnutý studenou vodou, potrieť ich rozšľahaným vajcom a šup s nimi do trúby. Piecť vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 220 st. až do zlata.

    Neťahaná štrúdľa miesená s pivom  - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Obidva sposoby su dobre. ak dostanete specialne muku oznacenu ako chlebova- ta je na strudle najlepsia, lebo obsahuje najviac glutenu co je dobre pre elasticitu cesta.
ak nechceme čakať 24 hod. dáme cesto pod vyhriatu rajnicu na pol hodinu, rozdelime a na tenko vyvaľkáme, pracuje sa s nim veľmi dobre