Nepečený perníkový želé dezert s hruškami
Použiť sa dajú zostávajúce perníky po sviatkoch... Je nepresladený, osviežujúci a chutí perfektne. U nás bol na Silvestra.
Suroviny
| Želé - malinová galaretka: | |
| 144 g (2 bal. po 72 g) | 
                                                             | 
                                                    
| 600 ml (z domáceho kompótu) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL (nemusí byť) | 
                                                             | 
                                                    
| Základ - korpus: | |
| podľa potreby (domáce alebo kúpené) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| Krém pudingovo-tvarohový: | |
| 500 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 4 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g (z kelímka) | 
                                                             | 
                                                    
| 2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| Ovocie: | |
| podľa potreby (z domáceho kompótu, bez nálevu) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Šťavu z kompótu, z citrónu a s vodou uvarím. Do horúcej nasypem galaretku a poriadne miešam až do rozpustenia galaretky. Nechám vychladiť. Vnútro okrúhlej formy s priemerom 22 cm vysteliem fóliou, aby nevytekali suroviny. Na dno formy vylejem 2/3 množstva pripravenej vlažnej malinovej galaretky a nechám v chlade poriadne stuhnúť.
- 2
 Na stuhnutú galaretku husto naukladám perníky a pokvapkám ich šťavou z domáceho hruškového kompótu.
- 3
 Následne perníky zakryjem mierne teplou plnkou, ktorú pripravím z uvareného pudingu, do horúceho poriadne zamiešam cukry, maslo a tvaroh. Plnku rovnomerne rozotriem. Odložím stuhnúť do chladu.
- 4
 Navrch vychladeného krému rozložím nakrájané scedené hrušky z kompótu a po častiach zalievam zostávajúcou 1/3 vlažnej (nie stuhnutej) malinovej galaretky. Ak by vám želé dovtedy stuhlo, s nádobou ho vložte do horúcej vody a premiešajte na požadovanú hustotu. Potom dezert nechávam v chladničke na celú noc.
                                                    - 5
 Želé - galaretku, puding a kompót si môžete skombinovať podľa vlastnej chuti...
Tiež nepečený zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 

                                                    




 


Ja by som si to veru takto nekomplikovala, želé vrstvu by som dala len navrch, ale uznávam, takto je to efektnejšie. Lenže u nás nikto neocení vzhľad, dôležité je množstvo ;)
Zvyšné medovníky som už dávnejšie použila do pudingu miesto piškót, ale takto "vyšperkovať" mi to veru vtedy nenapadlo.
Děkuji a také přeji v novém roce 2025 pevné zdraví, ať se ti ve všem daří, ať jsi spokojená a v pohodě!