Nepečené guľky
Nepečené guľky

Nepečené kokosovo-ovsené guľôčky v čokoláde s černicovou omáčkou fotorecept

mrdanny - bez fotkymrdanny, 30. januára 2022
Nepečené kokosovo-ovsené guľôčky v čokoláde s černicovou omáčkou (fotorecept)
Foto: mrdanny

Ak hľadáte sladkú a zdravú alternatívu k tradičným sladkým jedlám, tak vyskúšajte tieto jednoduché a chutné guľôčky. Spojenie kokosu, čokolády a ovocia vás príjemne Zobraziť celý popisAk hľadáte sladkú a zdravú alternatívu k tradičným sladkým jedlám, tak vyskúšajte tieto jednoduché a chutné guľôčky. Spojenie kokosu, čokolády a ovocia vás príjemne poteší. Tento dezert neobsahuje laktózu, mliečne bielkoviny, živočíšne produkty, a ak použijete bezlepkové vločky, tak ani lepok (glutén). Z daného množstva mi vyšlo 31 guliek po 16 gramov.

3
porcie

Suroviny

Cesto:
200 g
110 g
170 g
0,5 dl
štipka
Poleva:
1 PL (extra virgin)
100 g
Omáčka:
250 g
2-3 PL
1 dl
1 ČL




Postup

  1. 1

    Ovsené vločky (ja som použil jemné) prepláchneme v site pod tečúcou vodou a namočíme ich na cca 8 hodín do studenej vody so štipkou morskej soli. Po tejto dobe vylejeme vodu s vyplavenými antinutričnými látkami, vločky znovu prepláchneme v sitku a povytláčame z nich vodu. Túto odkvapkanú tekutinu môžeme použiť ako rastlinné mlieko na prípravu jedla alebo nápoja. Ak máte problém s lepkom, môžete použiť bezlepkové vločky.

    Nepečené kokosovo-ovsené guľôčky v čokoláde s černicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo veľkej mise zmiešame trstinový cukor, rum, odkvapkané ovsené vločky a kokos. Na začiatok pridajte radšej o 20-30 g menej kokosu, a postupne pridávajte, pretože jemnejší kokos vsiaka vodu viac než nahrubo nastrúhaný kokos. Alkohol môžete vynechať, ale potom ho niečím nahraďte, napr. trochou citrónovej šťavy. Cesto sa nesmie rozpadávať ani sa nesmie lepiť. Je potrebné dosiahnuť optimálny pomer surovín. Po vypracovaní hmoty tvarujeme guľôčky. Hmotu v ruke poriadne stlačíme, aby vyšiel všetok vzduch a následne vytvarujeme guľočku. Toto je najpiplavejšia časť, takže si pritom pustite dobrú hudbu alebo podcast :)

    Nepečené kokosovo-ovsené guľôčky v čokoláde s černicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V miske vo vodnom kúpeli rozpustíme kokosový olej a kvalitnú horkú čokoládu. Vyhnite sa nekvalitnej čokoláde na varenie značky Orion alebo Figaro. Po rozpustení čokolády vypneme oheň a postupne namáčame guľky do čokolády, jednu po druhej. Ja som si pomohol kuchynskými kliešťami. Ak ich nemáte, zvládnete to aj vidličkou alebo vlastnými prstami :). Guľôčky po čiastočnom vychladení ešte môžete posypať kokosom, mletými orechmi, ovocným prachom alebo ich len nechať obalené v čokoláde.

    Nepečené kokosovo-ovsené guľôčky v čokoláde s černicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým guľôčky tuhnú v chladničke alebo na balkóne, pripravíme si ovocné ragú. Černice, alebo iné ovocie podľa ľubovôle, hodíme do hrnca, prisypeme trstinový cukor, prilejeme poldeci vody a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni cca 5-7 minút. Ak chceme hustejšiu omáčku, tesne pred koncom prilejeme ďalšie poldecko vody s lyžičkou rozmiešaného škrobu (ja som použil kukuričnú múku) a po prevarení môžeme omáčku rozmixovať, ale nemusíme.

    Nepečené kokosovo-ovsené guľôčky v čokoláde s černicovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové guľôčky a omáčku naservírujeme na tanier. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia