Dobošový zákusok
Dobošový zákusok

Nepečené dobošové rezy

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 15. januára 2018

Po dlhšom čase som znova vyskúšal niečo zo starých, zožltnutých babkiných výstrižkov zo Života. Voľba padla na tieto dobošky. Konečne som ich skúsil a Zobraziť celý popisPo dlhšom čase som znova vyskúšal niečo zo starých, zožltnutých babkiných výstrižkov zo Života. Voľba padla na tieto dobošky. Konečne som ich skúsil a oplatilo sa. Sú chutné a jednoduché. Počas Vianoc sme ich odložili do chladnej pivnice a...... zabudli sme. :-) Nič sa nestalo, majú dlhú trvácnosť. Zdá sa, že čím dlhšie odležia, tým sú lepšie...

20
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

9 lyžíc
6 lyžíc
2 lyžice
6 - 7 balíčkov
Plnka:
250 g
2 lyžice
2 ks
2 lyžice
2 lyžice
250 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme vodu (môžme kľudne aj viac než deväť lyžíc), pridáme cukor, privedieme do varu a necháme vychladnúť. Do vychladnutého sirupu pridáme 2 PL rumu (ja som dal 4 lyžice). V tomto rumovom sirupe budeme potom máčať keksy...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 1
  2. 2

    Kým vychladne sirup, urobíme si krém alebo plnku. Vymiešame cukor, žĺtky, mlieko, kakao a rum (aj tu som pridal o dve lyžice rumu viacej). Potom pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si podnos, na ktorý budeme vrstviť keksy...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 3
  4. 4

    Pretože budeme mať lepkavé prsty od sirupu, rozbalíme si Marina keksy vopred, aby sa nám nelepil papier na prsty. :-) Ja som použil klasické Marina keksy s feniklom a anízom. Dnes sú už aj s jablkovo-škoricovou a jahodovou príchuťou. Dal som prednosť originálu...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 4
  5. 5

    Keksy máčame v sirupe...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 5
  6. 6

    Na podnos ukladáme prvú vrstvu keksov namočených v sirupe, na ktorú natrieme krém a takto pokračujeme ďalej, až kým sa nám neminie krém. Vychádza to tak na štyri vrstvy. Záleží aj od dĺžky podnosu alebo tácky, či bude pochúťka skôr vyššia alebo dlhšia...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 6
  7. 7

    Máme skončené vrstvenie, všetok krém sme minuli...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec celé potrieme čokoládovou polevou a necháme pár hodín stuhnúť v chlade...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 8
  9. 9

    A dobrú chuť...

    Nepečené dobošové rezy - obrázok 9

Diskusia k receptu

zlomok
S doboškou to nemá veľa spoločného, ale salmonelózu z toho získaš ľahko.
mrcookiecook
@Staja (16.1.2018 07:56)

Nie, podľa originál receptu, ktorého som sa držal, sa krém nevarí. Žiadny strach... :-)
pietro07
Spomínam si na tento recept v časopise Život v osemdesiatych rokoch, recept bol ešte čiernobiely. Ale pamätám si, že tam bola uvedená Hera, nie maslo. S maslom je to lepšie?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia