Narodeninová torta

sandra - fotkasandra, 10. februára 2019
Narodeninová torta
Foto: sandra
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

330 g
300 g
6 ks
150 ml
150 ml
1 bal.
1 PL
Krém:
600 g (alebo nátierkové maslo)
200 g
250 g
No ozdobu:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Recept je pre 22 cm korpus, ak použijete väčší, treba roznásobiť suroviny. Korpus: Oddelíme vajíčka na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme do peny s cukrom. Prilejeme olej a opäť prešľaháme. Pridáme vodu a prášok do pečiva a ručne zašľaháme. Pridáme preosiatu múku a mixérom prešľaháme, kým sa masa nespojí. Ak chceme kakaové cesto, z múky z tohto množstva odoberieme 30 g a nahradíme ju kakaom. Bielky vyšľaháme s lyžicou práškového cukru do peny, ktorú potom opatrne primiešame k cestu. Do vymastenej a múkou vysypanej formy vylejeme cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút, ale záleží ako vám pečie rúra. Skúste cesto otestovať špajľou. Ak je zvonku pekne upečené a vnútri tekuté, zakrývam tortu papierom na pečenie a stíšim rúru na 150 stupňov, a dopekám ešte cca 10 minút. Opäť skúsime špajľou či je všetko dopečené. Ak je špajľa čistá, máme hotovo. Necháme 5 minút vychladnúť vo forme, potom uvoľníme okraje a vyberieme z formy. Ja korpus nechávam vychladnúť na drevenej doske obrátený "hore nohami".

  2. 2

    Krém: Maslo necháme trochu zmäknúť a vyšľaháme ho s cukrom do peny. Potom po častiach pridávame cream cheese a zašľahávame do masla. Maslo aj cream cheese musia mať rovnakú teplotu, inak krém zhrčkavie. Čo ale nie je až taký problém, chutiť bude stále skvele. Množstvá masla aj cream cheese sú variabilné, treba skúšať a vytvoriť si pomer, ktorý vám bude najviac chutiť. Takisto cukor treba dať podľa chuti. Na dvojposchodovú tortu dávam cca 2 celé maslá a 6 ks/200 g cream cheese, vyjde aj na zakrytie bokov a vrchu (korpusy 26 cm a 17 cm, každá po tri pláty). Ak chcem čokoládový krém, roztopím čokoládu, nechám trochu vychladiť a zašľahám do krému.

  3. 3

    Po upečení nechám korpusy úplne vychladnúť. Rozkrojím na dva-tri pláty podľa toho ako mi cesto vybehne. Pláty natriem bohato marhuľovým lekvárom. Na to nastriekam krém do špirály, dosiahnem tak rovnomerné uloženie krému. Ak robím nahú tortu, vyzerá to super. Vždy keď dám dva pláty na seba, dám tortu trochu zachladiť a až potom pokračujem s ďalším plátom. Ak chcete nahú tortu, necháte ju nahú, na boky si môžete nastriekať trochu krému a obložiť tortu dobrotami. Ak chcete tortu zatrieť, tak si ju zatrite :-). A zdobte podľa toho, čo má oslávenec najradšej. Občas ju polejem čokoládou tak, aby stekala po bokoch.

Diskusia k receptu

haji
Krásné nahé torty, velmi povedené zdobení. V postupe se jsem se hezky rozměrově ztratila. Základní recept je tedy na průměr 22 cm - a to jak korpus, tak krém? A jestli tomu dobře rozumím, tak na fotu není ani jeden korpus průměr 22 cm, ale 26 dolný a horný 17 cm a na to je nutno udělat přepočet na korpusy /vychází mi také dvojitá dávka/, stejně jako uvádíš z dvojité dávky krém. Uf.
sandra
Čau Haji, v surovinách je rozpis na 22 cm, je to hneď v prvej vete :-). Podľa toho čo, a pre koho práve pečiem prispôsobujem množstvo surovín. A áno, na foto sú 26 a 17.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia