Foto: ailuj82
Postup
-
1
Mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme na 72°C. Do veľkého hrnca dáme studenú vodu a vložíme do nej hrniec s mliekom - ochladíme na 35°C (mlieko nesmie mať viac ako 40°C, lebo sa neurobí syr - mám to vyskúšané :) )
-
2
Do teplého mlieka vylejem jogurt (ja mám domáci) a poriadne zamiešame.
-
3
Pridáme syridlo (množstvo podľa návodu na syridle) a znovu poriadne zamiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme pracovať syridlo asi 40 min. Tu sa mi vybila baterka vo foto :( Potom Syr pokrájame v hrnci dlhým nožom, pomiešame a necháme v srvátke ešte asi 30 minút. Sem- tam pomiešame. Zlejeme cez sito a necháme dobre odkvapkať. Zo srvátky robím ricottu http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-vyroba-syra-ricotta-fotorecept/22382-recept.html len sa mi ešte nikdy nepodarila :(
-
4
Hrudka mala cca 500g. Pripravíme si potrebné veci a suroviny.
-
5
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polmesiačiky, olivy tiež prekrojíme, môžeme pridať aj cesnak a syr nakrájame na také jednohubky :)
-
6
Do pohára vložíme na spodok cibuľu /keď je červená, tak to lepšie vyzerá, len ja som už nemala/, pridáme syr, olivy, môžeme aj kapary, kúsky červenaj papriky, zelené bylinky, čili papričku... a takto striedame vrstvy. Na vrch dáme oregano, trochu soli a
-
7
zalejeme olejom až po vrch, uzavrieme a pár krát pohrkáme, aby sa dostalo oregano a soľ do celého pohára.
-
8
Syr skladujeme v chladničke - najlepší je asi na piaty deň, ale vydrží aj 2 týždne.
@janulik64 - zalievam len olejom a keď zjeme syr, zvyšný olej dávam do chleba keď pečiem.
@ancicka - mne sa ešte nikdy nepokazil - toto som nerobila prvý krát...
@dogagador - Ak by si mala záujem, môžme sa dohodnúť :)
pokec.azet.sk/klub/osvedcene-recepty/videoalbumy/1954...
.... ta predposledná RICOTTA bola trochu aj slaná , lebo som osololil vyzrážané mlieko