Nakladaná kravská hrudka fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 25. marca 2013
Nakladaná kravská hrudka (fotorecept)
Foto: ailuj82

Suroviny

4 l (z mliekomatu)
1 ks
1 ml
 kvalitný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme na 72°C. Do veľkého hrnca dáme studenú vodu a vložíme do nej hrniec s mliekom - ochladíme na 35°C (mlieko nesmie mať viac ako 40°C, lebo sa neurobí syr - mám to vyskúšané :) )

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do teplého mlieka vylejem jogurt (ja mám domáci) a poriadne zamiešame.

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme syridlo (množstvo podľa návodu na syridle) a znovu poriadne zamiešame. Prikryjeme pokrievkou a necháme pracovať syridlo asi 40 min. Tu sa mi vybila baterka vo foto :( Potom Syr pokrájame v hrnci dlhým nožom, pomiešame a necháme v srvátke ešte asi 30 minút. Sem- tam pomiešame. Zlejeme cez sito a necháme dobre odkvapkať. Zo srvátky robím ricottu http://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-vyroba-syra-ricotta-fotorecept/22382-recept.html len sa mi ešte nikdy nepodarila :(

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrudka mala cca 500g. Pripravíme si potrebné veci a suroviny.

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polmesiačiky, olivy tiež prekrojíme, môžeme pridať aj cesnak a syr nakrájame na také jednohubky :)

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do pohára vložíme na spodok cibuľu /keď je červená, tak to lepšie vyzerá, len ja som už nemala/, pridáme syr, olivy, môžeme aj kapary, kúsky červenaj papriky, zelené bylinky, čili papričku... a takto striedame vrstvy. Na vrch dáme oregano, trochu soli a

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalejeme olejom až po vrch, uzavrieme a pár krát pohrkáme, aby sa dostalo oregano a soľ do celého pohára.

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Syr skladujeme v chladničke - najlepší je asi na piaty deň, ale vydrží aj 2 týždne.

    Nakladaná kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Mňam, krásne, ešte dnes vyskúšam, hrudku som stvorila včera, tak najdôležitejšie mám..... Riccottu robievam tiež, podľa rovnakého receptu, jedine snáď, že mliečko dávam z automatu a nie polotučné, a plátenko na cedenie dávam dvojmo...
Tak taketo niečo môžem na raňajky, desiatu, obed, olovrant a aj večeru. A keďže si syr vyrábam občas doma, najbližšie si hrudku naložím podľa Tvojho RP. Vdaka!
@ailuj82 ..... skoro totožný recept , ibaže ja dávam mlieko z automatu nie plnotučné a syrvátku hned zohrievam na 90 - max 95 °C nečakámm tu hodinu , ale ked dám ocot dám plameň na minimum a ešte 5min zohrievam a potom stím letím na balkon ...
.... ta predposledná RICOTTA bola trochu aj slaná , lebo som osololil vyzrážané mlieko

Pridaj komentár k receptu: