Nadýchaná parená knedľa (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tento recept mám od mojej svokry, ktorá ma naučila pripravovať tieto knedle. V našej rodine sa k mäsu pripravujú jedine tieto :-)

Suroviny

Postup

  1. Z múky odoberieme 2 PL a dáme nabok (použijeme ich na podsýpanie cesta na pracovnej doske). Zbytok múky preosejeme, do stredu urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme cca 50 ml teplej vody, zasypeme troškou múky a necháme kvasiť. Potom pridáme vajce a soľ.
  2. Postupne prilievame teplú vodu a miesime. Cesto má byť stredne tuhé, vláčne.
  3. Po dôkladnom vymiesení dáme cesto vykysnúť na cca 1 hodinu. Nádobu prikryjeme utierkou.
  4. Cesto je po hodine krásne vykysnuté.
  5. Cesto vyberieme z nádoby a položíme ho na pracovnú dosku vysypanú múkou.
  6. Cesto rozdelíme na 4 časti a vypracujeme knedle. Necháme podkysnúť 15 minút (ako môžete vidieť, súmernosť nie je moja silná stránka :-D )
  7. Pripravíme si "parák" :-) Ja dám do hrnca vodu, nechám zovrieť a na vrch priviažem utierku.
  8. Na vrch položíme dve knedle, a z vnútornej strany ich potrieme troškou oleja, aby sa nezlepili. Zakryjeme misou, a necháme variť v pare 18 minút (čas je potrebné DODRŽAŤ !!! )
  9. Knedle po 18-tich minútach varenia v pare :-)
  10. Keď sú knedle hotové, každú knedľu zľahka potrieme olejom, aby neobschla. Ako vidíte, z uvedenej dávky vyšli 4 s dĺžkou cca 28 cm.
  11. Domáca knedľa je najlepšia :-)