Nadýchaná parená knedľa (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Tento recept mám od mojej svokry, ktorá ma naučila pripravovať tieto knedle. V našej rodine sa k
mäsu pripravujú
jedine tieto :-)
Postup
- Z múky odoberieme 2 PL a dáme nabok (použijeme ich na podsýpanie cesta na pracovnej doske). Zbytok múky preosejeme, do stredu urobíme jamku, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom, zalejeme cca 50 ml teplej vody, zasypeme troškou múky a necháme kvasiť. Potom pridáme vajce a soľ.
- Postupne prilievame teplú vodu a miesime. Cesto má byť stredne tuhé, vláčne.
- Po dôkladnom vymiesení dáme cesto vykysnúť na cca 1 hodinu. Nádobu prikryjeme utierkou.
- Cesto je po hodine krásne vykysnuté.
- Cesto vyberieme z nádoby a položíme ho na pracovnú dosku vysypanú múkou.
- Cesto rozdelíme na 4 časti a vypracujeme knedle. Necháme podkysnúť 15 minút (ako môžete vidieť, súmernosť nie je moja silná stránka :-D )
- Pripravíme si "parák" :-) Ja dám do hrnca vodu, nechám zovrieť a na vrch priviažem utierku.
- Na vrch položíme dve knedle, a z vnútornej strany ich potrieme troškou oleja, aby sa nezlepili. Zakryjeme misou, a necháme variť v pare 18 minút (čas je potrebné DODRŽAŤ !!! )
- Knedle po 18-tich minútach varenia v pare :-)
- Keď sú knedle hotové, každú knedľu zľahka potrieme olejom, aby neobschla. Ako vidíte, z uvedenej dávky vyšli 4 s dĺžkou cca 28 cm.
- Domáca knedľa je najlepšia :-)