Foto: eviana
POZOR! Toto je recept pre chlapov a silné ženy. Vegetariáni a slabšie nátury nech tento recept radšej obídu :) Svojho času som pri suchohríboch na Zobraziť celý popisPOZOR! Toto je recept pre chlapov a silné ženy. Vegetariáni a slabšie nátury nech tento recept radšej obídu :) Svojho času som pri suchohríboch na spôsob mozočku sľúbila, že vložím tento recept. Napriek tomu, že očakávam vlnu protestov, svoj sľub plním. Takto sme ho robievali kedysi pri zabíjačkách, bolo to prvé jedlo, ktoré sa pracantom dostalo do úst a aby sa každému ušlo, tak sa nadstavovalo mäskom... Je to moja najobľúbenejšia zabíjačková špecialitka (spolu s bravčovými líčkami)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
700 g |
|
2 ks väčšia |
|
5 ks |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
podľa chuti |
|
2 dl |
|
1 PL |
|
(prípadne pre odporcov majoránky) |
|
Postup
-
1
...pripravené suroviny - vľavo mozoček, vpravo mleté mäso
-
2
...na masti si podusíme do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu
-
3
...keď je cibuľa sklovitá dochutíme koreninami a soľou - mletá rasca, čerstvo namleté čierne korenie, sladká paprika a soľ
-
4
...pridáme mleté mäso
-
5
...sprudka opražíme na cibuli, aby sa mäso zatiahlo
-
6
...zalejeme vývarom (u mňa kurací, na zabíjačke bol vývar z kotla, kde sa varilo mäso - ak nemáte vývar, pokojne použite vodu)
-
7
...necháme takto zaliate bublať cca 40 minút
-
8
...kým sa mäso dusí očistíme si mozoček - to je dosť piplavá práca... treba ho nechať cca 10-12 minút vo vlažnej vode- potom tá tenučká blanka ide ľahko dolu - treba ho poriadne od nej očistiť, aj od možných úlomkov kostičiek. Tu na obrázku vidno ako vyzerá neočistený.
-
9
...a takto vyzerá už očistený mozoček
-
10
...vidličkou ho poriadne nasekáme (alebo kto má na to "gule" pomliaždiť medzi prstami)
-
11
...pridáme k podusenému mäsu a ešte cca 15 minút spolu dusíme
-
12
...rozmiešame vajíčka a vlejeme ich do masy
-
13
...poriadne miešame kým sa vajíčka neuvaria - cca 5 min
-
14
...úplne na záver pridáme medzi dlaňami rozmrvenú sušenú majoránku (alt. petržlenovú vňať), zamiešame, odstavíme z ohňa a máme hotovo. Podľa mňa je to najlepšie na čerstvom chlebe posypané čerstvo nastrúhaným chrenom :) Dobrú chuť!
podľa zásluhy *****
vdaka za vyvolanie mojich krásnych spomienok :-)
krásny recept, nádherné foto, len si vziať :-)
*****
máš pravdu, @mariamka , netreba sa báť, veru horšie sú tie "iné mozgy"
smejem sa tu nahlas :DDDDD, trefná si :-)
málo, ale presne - si povedala. :-))))
prepáč, že som si ťa zamenila s našou @alex37 , poviem pravdu - ty vieš dobre, s kým komunikujem súčasne, tak sa stalo :DDDDD
samozrejme chválim, zalizujem sa nie od ucha po ucho, ale až za ušami :PPPPP
neskutočná lahôdka, dole klobúk, čo klobúk, veľký širák a veľké palce všetky hore (y)
vieš, kto sa tu so mnou nevie na mne zastaviť od smiechu a teba krásne pozdravuje :-)
5***** som už udelila.
dakujem za pochopenie :-)
Aj verzie monika456, a @rea1 sú určite dobré. Ja teda ešte pridám svoju. Obaľte mozoček v klasickom trojobale a vysmažte. Je to trošku piplačka ale stojí za to. Viac nie je čo dodať.
Keď som prvý raz na zabíjačke počula, že ideme chystať "modzgy" (echt po trnafsky), nachystala som cibuľu a vajcia a domáca gazdiná na mňa hľadela ako na debila. Ja som zase s údivom čumela na ňu, ideme robiť "modzgy" a ona dobehla do kuchyne s mäsom. Na našej zabíjačke sa robili mozočky na cibuľke s vajcom, zároveň s dusenou bravčovou krvou, každý si vybral čo mal radšej (ja krv), alebo po troche z každého.
Mozočky z našej zabíjačky som nikdy neochutnala, zato v takejto úprave s mäsom som problém nemala, akurát si myslím, že pridanie mozočku chuť toho mäsa asi neovplyvní a že by chutilo rovnako, aj keby tam mozoček nebol. Ale neskúšala som, to len tak uvažujem.
Ale to jedlo je tak skvelé, že mi naozaj nedalo, nepodeliť sa s receptom...
@ewina , pečeň zohnať nie je problém, ale krv zohnať by bolo ťažké, ak nie nemožné - kedysi v čase domácich zabíjačiek by to šlo, ale tie časy sú už preč. Ale musí to aj týmto spôsobom chutiť výborne, snáď raz budem mať možnosť vyskúšať :) Vďaka za tip.
@alex37 , je to tak troška aj moja spomieka, mozoček dnes už len výnimočne od mäsiara, ale rada si tú skvelú chuť aspoň takto pripomeniem. Ďakujem za všetko :))) Ty vieš :)
@luss44 , nevarila v noci, varila večer po práci... ale dlho do noci riešila dilemu, či pridať, či nepridať... potrebovala som sa uistiť, že to varecha ustojí :)
@jozefj , ďakujem Ti :)
@megdesign , Marcelino, som si istá, že toto by si Ty ustál a chutilo by Ti (možno prvý krát by si nesmel vedieť čo ješ) :)))
@monika456 , vidím, že by sme si chuťovo veľmi rozumeli... ďakujem za Tvoje milé slová, ja zasa na oplátku nabudúce vyskúšam Tvoju milovanú verziu :)
@pusticka Ty moje motovidielko, si ma rozosmiala, sak vieme svoje :) Teším sa, že sa Ti moje jedlo páči, teší ma Váš smiech a tiež zdravím :)
@beatacsontosova , tiež ma mrzí, že už nemám možnosť zúčastňovať sa zabíjačiek... aspoň, že spomienky máme, bo niekto ani tie :) Ďakujem.
@slovak , presne ako vravis... akurát u nás sa štamperlíky ešte pred jedlom prekacovali :) U nás sa mäso muselo pridať, bo nás vždy bolo veľa hladošov (ja najväčší, čo sa tohto jedla týka :))) Ďakujem Ti za pristavenie sa pri mojom recepte a za milé slová :)
@mariamka , tu v Šamoríne sa to robí s ľadvinkami a mäskom, bez vajíčok, aj kúsok pečienky sa pridáva - len som počula, tiež som ešte nemala možnosť ochutnať, mám v pláne, prisľúbené :)
@afataga , a čože sa stalo, že si tak zjemnela? Vačšinou nás život silnejšími robí, otrieskanými :) Hold, chute sa nám menia... čo sa tohto jedla týka, som si istá, že u mňa sa nezmenia :)
@rea1 , ak je to takto, tak aj ja som chlap a som na to patrične hrdá, len môjmu chlapovi by som asik nevysvetlila s kým spáva :)))
Zaujímavo vyzerá Tebou opísaný "mlynárov mozek"... neviem neviem, či sa k Vám niekedy naň nenanominujem :) Mozog vždy len čerstvý, nikdy mrazený, súhlasím... ďakujem Ti za super komentár :)
@katka78 , milá veľká Katuška, ak sa robilo len pre deti, zrejme len na cibuľke s vajičkom, aj tak je to fajne :) Ďakujem :)
@yogicek môj ľúbezný, od Teba pochvala priam na duši hreje, ďakujem. Aj ten Tvoj tip na mozoček v trojobale sa mi veľmi popačuje, budem musieť skúsiť :)
@boxik , bolo mi potešením spôsobiť Ti svojim jedlom slinotok, ďakujem za milý komentár, spravil si mi radosť :)
@sovka62 , a vieš, že som sa zamyslela, či náhodou si tatík ten recept z domu zo záhoria nepriniesol... si ma utvrdila, že do Trnavy a okolia patrí... tento modzek :) Ja tam tú chuť cítim, samotné bez neho je to iné... mám dokonca v tom rada väčšie kúsky, mám rada tú konzistenciu :) Ďakujem Ti za milé slová Evka moja drahá :)
@zdenka1009 , si zjavne môj človek, akurát ja ho nikdy menej ako pol kila nekupujem :) ďakujem :)
@janealli , určite to bolo skvelé aj takto... najvyšší čas si pripomenúť tú chuť, nie? :)
@matata1 , mala si veru veľmi dôležitú prácu zabíjačkovú :) To odblaňovanie som si tiež užila veľakrát, tiež to bola moja práca :) Ďakujem za usmievavý komentár :)
@izabella929 , ani tu v Šamoríne tento spôsob nepoznali a všetkým, ktorí ochutnali zachutil... vyskúšaj, budem sa tešiť na Tvoje dojmy. Ďakujem.
Pripravila si lakavy a chutne vyzerajuci mozocek.
V takejto verzii s mletym masom som ho dodnes nepoznal.Ked dovolis napisem ako sa mozocek pripravuje na zabyjacke v nasom regione.
1.mozocek,ladvinky,vajcia{ako perkelt}
2.mozocek,ladvinky,kocky br.masa,vajcia{ako perkelt}
Dakujem za nove poznatky.Odo mna pre teba mila Evka * * * * * * *
Opus magnum. Euge!
@marcelle milá, sama som prekvapená, koľko skvelých ohlasov tu nachádzam a to vravím úprimne, bo s malou dušičkou som vkladala...
@hrusticka76 , bolo mi potešením priviať Ti zopár spomienok na detstvo, ver, že aj u mňa sa to deje, vždy keď cítim tú skvelú vôňu zabíjačkovú vinúcu sa kuchyňou :) Ďakujem za milý komentár.
@kukulienka71 , tak raz si ja veru na ten Váš odbehnem, som presvedčená, že od Tvojho chlapa bude chutiť famózne :) Vďaka za slová uznania i podporu môjho chabého sebavedomia, srdco moje :)
@mesiar50 , nesmierne ma teší Tvoja pochvala tohto jedla, veľmi si ju vážim. A nesmierne rada by som od Teba ochutnala obe verzie, isto by mi veľmi chutilo :) Ďakujem za všetko :)
@margaretka , petržlen som dala len ako variantu pre tych, co nemaju radi majoranku, ten tam nedávam, ale majoránka musí byť... sak Ty tiez Trnavsko, ze?
@kecemis , rada som Ti pripomenula mladé letá, ale ved od minuleho tyzdna si este hadam nezabudol, či? :) Pribalím do balíka k rolade, ok? :) Opus opificem probat... Scio me nihil scire :)
Vestri opus addo palma.
hovoria spolu perfektnou a bezchybnou prvotriednou latinčinou :-) (y)
nam non multis interpositis :)))