Nadstavovaný bravčový mozoček

Autor receptu: eviana

POZOR! Toto je recept pre chlapov a silné ženy. Vegetariáni a slabšie nátury nech tento recept radšej obídu :) Svojho času som pri suchohríboch na spôsob mozočku sľúbila, že vložím tento recept. Napriek tomu, že očakávam vlnu protestov, svoj sľub plním. Takto sme ho robievali kedysi pri zabíjačkách, bolo to prvé jedlo, ktoré sa pracantom dostalo do úst a aby sa každému ušlo, tak sa nadstavovalo mäskom... Je to moja najobľúbenejšia zabíjačková špecialitka (spolu s bravčovými líčkami)

5-6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. ...pripravené suroviny - vľavo mozoček, vpravo mleté mäso
  2. ...na masti si podusíme do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu
  3. ...keď je cibuľa sklovitá dochutíme koreninami a soľou - mletá rasca, čerstvo namleté čierne korenie, sladká paprika a soľ
  4. ...pridáme mleté mäso
  5. ...sprudka opražíme na cibuli, aby sa mäso zatiahlo
  6. ...zalejeme vývarom (u mňa kurací, na zabíjačke bol vývar z kotla, kde sa varilo mäso - ak nemáte vývar, pokojne použite vodu)
  7. ...necháme takto zaliate bublať cca 40 minút
  8. ...kým sa mäso dusí očistíme si mozoček - to je dosť piplavá práca... treba ho nechať cca 10-12 minút vo vlažnej vode- potom tá tenučká blanka ide ľahko dolu - treba ho poriadne od nej očistiť, aj od možných úlomkov kostičiek. Tu na obrázku vidno ako vyzerá neočistený.
  9. ...a takto vyzerá už očistený mozoček
  10. ...vidličkou ho poriadne nasekáme (alebo kto má na to "gule" pomliaždiť medzi prstami)
  11. ...pridáme k podusenému mäsu a ešte cca 15 minút spolu dusíme
  12. ...rozmiešame vajíčka a vlejeme ich do masy
  13. ...poriadne miešame kým sa vajíčka neuvaria - cca 5 min
  14. ...úplne na záver pridáme medzi dlaňami rozmrvenú sušenú majoránku (alt. petržlenovú vňať), zamiešame, odstavíme z ohňa a máme hotovo. Podľa mňa je to najlepšie na čerstvom chlebe posypané čerstvo nastrúhaným chrenom :) Dobrú chuť!