Mramorová gaštanová torta s ovocím

mama3chlapov - fotkamama3chlapov, 27. augusta 2012

Mramorový korpus v tejto tortičke patrí k mojim obľúbeným. Je chutný, pekný, zamatový... A vždy som chcela vyskúšať takéto jednoduché efektné zdobenie, ktoré je šup šup hotové.

18
porcií
150 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
300 g
1 ks
300 g
1 ks
185 ml
130 ml
3 PL
Plnka 1:
200 g
90 g
Plnka 2:
500 g
1 ks
4-6 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Upečieme si mramorový korpus, ktorý robí v reze torty krásnu mozaiku. Postup je nasledovný: Vyšľaháme bielka s polovicou práškového cukru (150g) na tuhý sneh. Druhú polovicu cukru vyšľaháme so žĺtkami a vanilkovým cukrom. Postupne do žĺtkovej hmoty primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a vriacu vodu. Dobre vyšľaháme a na záver jemne zašľaháme sneh z bielok, pričom asi 3-4 lyžice snehu necháme bokom. Dobre vymiešame krásne cesto. Tretinu cesta oddelíme, zmiešame s kakaom a odloženým snehom. (Kakaové cesto by bolo hustejšie, preto sa do neho vmieša odložený sneh, potom bude mať rovnakú konzistenciu ako biele cesto.)

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 1
  2. 2

    Boky tortovej formy vymastíme tukom a na spodok dáme papier na pečenie. Svetlé a tmavé cesto postupne striedavo po lyžiciach lejeme vždy do stredu formy. Ja robievam v pomere 2 lyžice svetlého, 1 lyžica tmavého cesta. Cesto sa tak rozlieva a vytvára kruhy.

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 2
  3. 3

    Korpus dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na spodnú mriežku na cca 45-50 minút, treba skúsiť špajdlou, či je upečené. Ja som piekla prvých 20 minút na 180°C, potom som stíšila na 160°C. Cesto vyrastie krásne dovrchu a možno aj praskne. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Vrch zrežeme, moji chalani si z toho odrezku urobili vlastnú tortu "sopku".

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 3
  4. 4

    Korpus nitkou rozrežeme na tri rovnaké časti a deti necháme pracovať na sopke :o)

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 4
  5. 5

    Spodný korpus pokropíme vodou, pretože gaštanová plnka nie je veľmi "mokrá". Vymiešame gaštanové pyré s maslom a natrieme na spodný korpus. Na plnku poukladáme ovocie podľa chuti a špajze, ja som dala nakrájané 2 banány.

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 5
  6. 6

    Navrch položíme stredný korpus. Vymiešame mascarpone (alebo tvaroh) s jogurtom, vanilkovým a práškovým cukrom (podľa toho aké chcete sladké). Natrieme na korpus asi dve tretiny plnky a navrch poukladáme opäť ľubovolné ovocie. Ja som mala doma nektarinky.

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 6
  7. 7

    Zakryjeme vrchným korpusom, ktorý natrieme zvyšnou plnkou a môžeme potrieť aj boky a vyplniť tak medzery.

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 7
  8. 8

    Celú tortu hrubo polejeme roztopenou čokoládovou polevou. Navrchu necháme stiecť, nerozotierame, aby zostala krásna neporušená, čokoládou čo stečie potrieme boky torty. Bielou čokoládou nakreslíme od stredu kruhy, resp. špirálu. (Tá chlpatá ruka nie je moja, zdobila moja polovička :o), to je taká naša bežná deľba práce. )

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 8
  9. 9

    Kým je to tekuté, špáradlom od stredu robíme jemne vzor ako vidíte na obrázku (8 čiar od stredu ku krajom a v strede vzniknutých trojuholníkov opačne tzn. od okraja k stredu). Robili sme to prvýkrát, takže ešte chýbal gríf...

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 9
  10. 10

    Torta šup do chladničky, najlepšia je na druhý deň, keď sa chute prepoja. Všetkým veľmi chutila. Tortička je dosť sýta, nedáte si tri kusy naraz.

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 10
  11. 11

    Škoda, nestihla som odfotiť sopku, čo vyrobili chalani... stačili sa do nej hneď pustiť a boli šťastní, že nemusia čakať na tú našu gratulačnú pre prababku k 80-tke. A takto vyzerala v reze.

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 11
  12. 12

    Prajem krásny deň!

    Mramorová gaštanová torta s ovocím - obrázok 12

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
@tinka1 možno vyzerá komplikovane, ale je veľmi jednoduchá, nedá sa na nej nič pokaziť. A ten vrch je asi to najjednoduchšie zdobenie, aké sa dá urobiť i keď to vyzerá ako nejaké umenie. Inak musím znova povedať, že ju zdobil manžel, ako u nás takmer všetky torty. Ja upečiem a naplním, on ozdobí ako si poviem. Má oveľa väčší výtvarný talent a menej trasľavú ruku:o). Týmto mu ďakujem za pomoc v kuchyni a vám milé varecháčky za pekné hodnotenie.
ozaj neuveriteľné ... prečo si mi takú ešte neponúkla!!!
ukladám a najbližšie robím, potrebujem zmenu, lebo tá moja ma už až tak nebaví aj keď sa ju snažím alterovať,
dík:)
dýcha z toho receptu pohoda :o))....a mimochodom je to na odmenu,či fotodokumentácia,taktiež chute a kreativita,skvelééééé
zajtra malej na narodeniny... mame taku tradiciu, ze pecieme kazdy rok a vzdy nieco ine... mam taky tusak, ze toto bude celkom uspech ;)
Vďaka za inšpiráciu, tortu som robila na narodeninovú oslavu, použila som do oboch plniek višne. Spodnú diel som pokvapkala kávou, ale mala som ešte viac, lebo tá spodná časť zostala dosť suchá. Nabudúce pridám.
Super torticka, uz som ju robila podla vasho receptu davnejsie, ale bez ovocia a s marcipanovym zdobenim. Bola vyborna.

Chcela som skusit dnes vase zdobenie, no nedopadlo to moc dobre..C

hcela som sa spytat aku polevu ste pouzili.
Tak to ma mrzi, neviem v čom mohol byť problém, je to klasická varová čokoláda s kúskom cery. Len nesmie zaschnúť a do toho kruhy z bielej rozpustenej čokolády. My sme to robili prvýkrát a vyšlo to. Chce to trošku gríf a môj manžel je v celku talent :-)

Pridaj komentár k receptu: