Mramorová čokoládovo-nutelová roláda fotorecept
Foto: eldina
z kysnutého cesta....veľmi jednoduchý postup
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
1 bal |
|
100 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
350 ml |
|
50 g |
|
Plnka: | |
100 g |
|
5 PL alebo iná čokoládová nátierka |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Potrebujeme: /chýba mi tam lekvár/..použila som sušené droždie a múka je v recepte napísaná 1 kg, ale to je maximálna váha..múky toľko, koľko vpije cesto...v miske je už rozpustené maslo/môžte použiť Heru či Palmarín/
-
2
z vlažného mlieka+ štipky soli+ pár PL cukru+pár PL múky, kvasníc- urobiť kvások...
-
3
teraz treba rozpustiť na pare horkú čokoládu (100g) a nutelu (5 PL) / či inú čokoládovú pomazánku/, dobre premiešať a nechať vychladnúť...
-
4
do kvásku pridať zvyšok cukru, rozpustené maslo , vajce a pridávať múku, kým nie je cesto vláčne...
-
5
aspoň pol hodinu nechať na teplom mieste vykysnúť..
-
6
vykysnuté cesto ešte domiesiť múkou, aby sa nelepilo....potom vyvaľkať na veľký plát , potrieť čokoládovou plnkou a preložiť- najprv pravú stranu cesta do polovice, potom ju prikryť ľavou stranou cesta..
-
7
cesto prekladáme- ako ked robíme cesto s oškvarkami...
-
8
opäť preložiť
-
9
vyvaľkať
-
10
nakrájať na pásy /asi 1-2 cm/---mne sa podarili hrubšie..:))
-
11
na plech položiť papier na pečenie a ukladať pásy cesta, ktoré sme zvinuli do špirály..
-
12
trúbu predhriať na 180 °C, pásy nechať ešte trochu vykysnúť a dať piecť, asi na 20 minút...
-
13
po upečení /z plechu koláč vysunúť aj s papierom/ , ešte horúce-potrieť hrubšou vrstvou lekváru, ja som použila jahodový....nechať chvíľu vychladnúť
-
14
ked je koláč vlažný, zrolovať, aj s papierom!!
-
15
po úplnom vychladnutí stiahnuť papier /ide dolu veľmi ľahko/, posypať práškovým cukrom/ale aj nemusíte/ a nakrájať na pláty..... zistila som, že som mohla nakrájať tenšie pláty, tým pádom by som mala viac špirál a efekt rolády by bol dokonalejší..:)) ale chuťovo je to jedno...ak chcete znásobiť chuť čokolády, namiesto lekváru potrite nutelou...a ešte jeden malý postreh-čokoládová plnka nevyteká, ako ked sa pečie kakaový koláč...:))------koláč je obrovský!!
Nerozpadá sa to ? Ja by som to ešte zviazal špagátikom , ako rolovanú
údenú krkovičku aby to držalo pohromade.