Foto: amelie
Takto sa pripravuju slavky v juznom Francuzsku. Mam rada morske plody a tento recept robim iba z cerstvych slavok.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Slavky maju na sebe vela nanosu z mora, preto ich dobre vydrhneme kefou alebo drotenkou pod studenou tecucou vodou. Malym ostrym nozom vytiahneme fuzy, ktorymi sa prichytavaju na morske dno. Otvorene slavky vyhodime, su mrtve.
-
2
Vo velkom hrnci ( ked sa slavky pri vareni otvoria, objem sa zvacsi) spenime na masle nadrobno pokrajanu salotku a posekany cesnak. Nesmu sa sfarbit, iba rozvonat. Zalejeme dobrym bielym vinom a do hrnca hned nasypeme slavky. Zakryjeme pokrievkou, zosilnime plamen a varime asi minutu. Po minute zatrasieme hrncom a nechame na ohni dalsiu minutu. Odkryjeme, pridame nahrubo posekanu petrzlenovu vnat a prikryjeme este na 2 minuty. Musle, ktore sa pri vareni neotvorili, vyhodime. Podavame s cerstvou bagetou.
toto musím vyskúšať, už je v kk :-)
*****