Moules marinieres (Slávky po námornícky)
Autor receptu: amelie
Takto sa pripravuju slavky v juznom Francuzsku. Mam rada morske plody a tento recept robim iba z cerstvych slavok.
2 porcie |
15 minút príprava |
4-5 minút tepelná úprava |
Postup
- Slavky maju na sebe vela nanosu z mora, preto ich dobre vydrhneme kefou alebo drotenkou pod studenou tecucou vodou. Malym ostrym nozom vytiahneme fuzy, ktorymi sa prichytavaju na morske dno. Otvorene slavky vyhodime, su mrtve.
- Vo velkom hrnci ( ked sa slavky pri vareni otvoria, objem sa zvacsi) spenime na masle nadrobno pokrajanu salotku a posekany cesnak. Nesmu sa sfarbit, iba rozvonat. Zalejeme dobrym bielym vinom a do hrnca hned nasypeme slavky. Zakryjeme pokrievkou, zosilnime plamen a varime asi minutu. Po minute zatrasieme hrncom a nechame na ohni dalsiu minutu. Odkryjeme, pridame nahrubo posekanu petrzlenovu vnat a prikryjeme este na 2 minuty. Musle, ktore sa pri vareni neotvorili, vyhodime.
Podavame s cerstvou bagetou.