Moules marinieres (Slávky po námornícky)

Autor receptu: amelie

Takto sa pripravuju slavky v juznom Francuzsku. Mam rada morske plody a tento recept robim iba z cerstvych slavok.

2
porcie
15 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Slavky maju na sebe vela nanosu z mora, preto ich dobre vydrhneme kefou alebo drotenkou pod studenou tecucou vodou. Malym ostrym nozom vytiahneme fuzy, ktorymi sa prichytavaju na morske dno. Otvorene slavky vyhodime, su mrtve.
  2. Vo velkom hrnci ( ked sa slavky pri vareni otvoria, objem sa zvacsi) spenime na masle nadrobno pokrajanu salotku a posekany cesnak. Nesmu sa sfarbit, iba rozvonat. Zalejeme dobrym bielym vinom a do hrnca hned nasypeme slavky. Zakryjeme pokrievkou, zosilnime plamen a varime asi minutu. Po minute zatrasieme hrncom a nechame na ohni dalsiu minutu. Odkryjeme, pridame nahrubo posekanu petrzlenovu vnat a prikryjeme este na 2 minuty. Musle, ktore sa pri vareni neotvorili, vyhodime. Podavame s cerstvou bagetou.