Moje punčáky

sue291 - fotkasue291, 28. decembra 2012
Moje punčáky
Foto: sue291

piskotovy korpus 3x, lekvar marhulovy, sirup (rumovy caj), puncova aroma, cukor krystal, voda, cervene potravinarske farbivo, zelene potravinarske farbivo, poleva na punčaky

Suroviny

korpus:
6 ks
300 g
6 PL vlažná
300 g
1/2 sáčku
plnka:
2dcl
4PL
4kvapky




Postup

  1. 1

    urobime si cesto na korpusy, podla surovin ktore su v postupe napisane, rozdelime si cesto na 3 casti. Jedno cesto zafarbime cervenou farbou, druhe zelenou a tretie cesto nechame povodnu farbu. Postupne kazde cesto dame piect na maly plech cca 20x30cm, ja som robila na maly plech, kedze toto bol moj prvy pokus o punčaky :) peceme na 200 st cca 20 min ...ja davam cesto na spodnu spiralu a cesto skusim sparadlom, ci je hotove, ale pozor cim je cesto tensie, tym sa rychlejsie upecie :) P.S. velmi dolezite je v mixeri najprv vymiesat dlhoooo vajcia s cukrom (cca 6 min) do penista a az potom pridat ostatne suroviny a muku pridavame ked mame vykon na mixeri na najvyssom stupni a potom hned vypnut :)

  2. 2

    upecene a vychladene korpusy davame na seba a polievame zalievkou. platy potierame marhulovym lekvarom. Ked mame vsetky platy na sebe, zatazime ich bremenom, ja som polozila na platy velky plech s dalsim kolacom :) a na noc som to nechala odpocivat, platy krasne nasiaknu zalievkou a vsetko sa krasne spoji :)

  3. 3

    na zaver si pripravime poleva puncovu podla navodu na saciku :) a polejeme vrchny plat, poleva je husta takze sa nemusite bat, ze by vam stekala :) ...nechame stuhnut min. 1 - 2 dni, poleva bude mat navrchu "kôrku" :) a potom krajame nozom namocenym v horucej vode :)

Diskusia k receptu

medulienka122
No teda, taký zelený punčák som ešte nerobila - potravinársku farbu síce nemám, ale možno by pomohol aj špenátový pretlak - a za takú "trikolóru" by ma muž nosil na rukách - jeho národné farby...,urobím mu to, za "prekvapkanie"to stojí, chi
viceroy
@medulienka122 za takú špenátovú trikolóru s punčovou arómou ťa určite bude manžel nosiť na rukách, mňa by ten môj vyniesol z domu :-)
peter48
Keď si uvedomím, čo za nechutnosti tvorí väčšinu potravinárskych farbív, asi by som tú červenú riešil šťavou z višňového kompótu, čo celkovo nie je zlá zložka punčových rezov. Prípadne by som riskol trochu šťavy z červenej repy. Zelenú by som buď oželel, alebo by to snáď ozaj vyriešilo trochu špenátu. Každopádne stačia umelé farbivá, ktorým sa človek v dnešnej dobe v kupovaných potravinách ťažko vyhne, ale doma by som také príšernosti do jedla vedome nedával.
mesiar50
@peter48
sorry tak potom kludne mozeme umret od hladu ,lebo ci uz chlieb,mesove vyrobky,cukriky ,instantne polievky,
chemicky striekane ovocie a zelenina atd.to su same E
To minimalne farbivo v puncakoch je oproti visie menovanym produktom basnicka
No a aj to ti poviem,ze ako mesiar viem ,ze zakladna
surovina na vyrobu midiel a kremov je hovedzi loj.
Ale kedze pomreme od hladu tak sa potom asi umyvat nemusime.Sorry tvoja poznamka nie je na mieste

sue291
dakujem :) a samrole ktore su na foto som robila z kupovaneho chladeneho list. cesta, ktore som nakrajala na pasiky, obalila som trubicky naolejovane a šup do truby :) este horuce som ich davala dole z trubiciek a plnku mi urobil nad parou moj sikovny manzel a bonbony som robila z cokolady a pouzila som formu na pralinky :)
sue291
a to dalsie na foto je banan s piskotou v cokolade :)
mamenka
Dobre vyzerajú všetky koláčiky a určite aj chutia. Punčáky robím bez umelého farbiva, používam na prifarbenie ovocie a zeleninu, ktorú chuťove vôbec nepoznať vo finálnom výrobku.
@mesiar má pravdu. Už aj ten vzduch nie je čistý, nieto ešte potreviny, ktorú kupujeme! a konzumujeme.
sue291
inak podla spravnosti sa polieva iba prostredny plat aby sa nerozpadli puncaky :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia