Moje (ne)francúzske zemiaky

misladelka - fotkamisladelka, 23. februára 2013

Viem, že je tu francúzskych zemiakov neúrekom, no dúfam tie moje vlastné Vám rovnako pochutia. Sú totiž bez jediného vajíčka a vďaka syrovej omáčky Zobraziť celý popisViem, že je tu francúzskych zemiakov neúrekom, no dúfam tie moje vlastné Vám rovnako pochutia. Sú totiž bez jediného vajíčka a vďaka syrovej omáčky sú také jemné, že sa z nich nejdeme dojesť ;-)

4
porcie
45 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

12 ks (podľa veľkosti)
4 ks
1 ks
125 g
350 ml
1 ks (maxi)
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme a dáme variť v šupke v osolenej vode, obyčajné párky nakrájame na prúžky. (Ja ich aj sťahujem z kože, ale závisí to aj od výrobcu, či je to vôbec potrebné). V menšom hrnci dáme rozpustiť maslo a čakáme, kým sa spení.

    Moje (ne)francúzske zemiaky - obrázok 1
  2. 2

    ZEMIAČIKY. Ak sú už uvarené, necháme ich vychladnúť, natoľko, kým nebudeme schopní zbaviť ich šupiek, čo asi všetci viete, no pre úplnosť receptu to nemôžem vynechať :D Po "odšupkovaní" ich klasicky nakrájame na krúžky.

  3. 3

    PÁRKY. Na teflónovú panvicu dáme trošilinku masielka a nakrájané párky, ktoré poprášime soľou, paprikou, rascou a čiernym korením. Z oboch strán dobre upečieme.

    Moje (ne)francúzske zemiaky - obrázok 3
  4. 4

    Teraz je na rade SYROVÁ OMÁČKA. Maslo sme dali do menšieho hrnca a keď je rozpustené a začína peniť, vytlačíme syr v črievku. Keď sa už rozpustí, zalejeme mliekom a za občasného miešania čakáme, kým sa zmes nespojí. Ak je už zmes pred varom, nastrúhame doň eidam. Neprevárame! Ak už bude trošku chladnejšie, metličkou primiešame sladkú smotanu. (Ak sa na ňu zabudne, nebude to žiadny problém, syrová omáčka je dostatočná na zalievanie).

    Moje (ne)francúzske zemiaky - obrázok 4
  5. 5

    A teraz ide to, čo všetci poznáme, vrstvenie. Ja najskôr jánsku misu vymažem maslom a dno tiež poukladám kúsky masla. A potom zemiaky, soľ, párky, zemiaky, soľ, maslo, párky, kukurica, zemiaky, soľ a zalejeme syrovou omáčkou. Následne prikryjeme alobalom a pečieme cca 30min na 180 stupňoch.

    Moje (ne)francúzske zemiaky - obrázok 5
  6. 6

    Omáčka by mala zhustnúť a objať obsah jánskej misy. Po 30min alobal odstránime a zapečieme zemiaky. A potom už servírujeme. Ako väčšina jedál, aj toto je čerstvé najchutnejšie... Tak, dobrú chuť.

    Moje (ne)francúzske zemiaky - obrázok 6

Diskusia k receptu

misladelka
Ozaj, ospravedlňujem sa za titulnú fotku, to ešte nie je zapečené jedlo, ale akosi som sa pozabudla odfotiť hotové. A zrazu bolo fuč :( No ale na fotke, keď si všimnete, je môj 3 mesačný Filipko, ktorý vždy takto asistuje pri varení :D Takže to malé čierne nie je ingrediencia, ale pomocný kuchár a živý vysávač :D
ilusa
Zemiaky mam rada na vsetky sposoby a tieto su urcite tiez dobre,takze vyskusam
modrykamen
Podľa mňa práve naopak. Keby nebolo tých párkov, tak by sa to podobalo na zemiakovú prílohu ku kačke, čo som niekoľkokrát jedol priamo vo Francúzsku.
gordonko
mám rád vajíčka vo ,,francúzákoch ,, spíš ta klobása ,čo mi dávame mi vtom vadí .....syru mám dosť skúsim + vajíčka
erikao
... súhlasím ... ten syr a vajíčka ... tá misa je jenská, lebo sa dovážala (či pašovala?) z Jeny z NDR ...
misladelka
Jasné, jenská , opraví m, ďakujem za upozornenie :-) ani neviem, čo ma napadlo napísať jánska... a volám to francúzske zemiaky, aby som si uľahčila život, keď sa ma priateľ spýta, čo bude na obed :-) vo Francúzsku som nebola, no ten recept s kačicou a zemiakmi, to by som ochutnala :-)
zitar
zaujímavé zemiaky, určite stoja za ochutnanie
francuzska1
@modrykamen , predpokladam, ze si vo Francuzsku jedol gratin dauphinois s tou kacicou, ze? ;-)) ten je vyborny!!!!!! mnam dala by som si;-)
@misladelka , vo Francuzsku nepoznaju nase 'francuzaky', uz spominany tradicny gratin dauphinois sa robi zo zemiakov, smotany, masla, cesnaku, soli a muskatoveho orieska, ziadna klobaska ci slaninka;-). Najblizsie ked budem robit nafotim a pridam ak by bol zaujem;-)
misladelka
Ja viem, že francúzske zemiaky sú len u nás francúzske zemiaky:-) veľmi rada by som vyskúšala tradičnú francúzsku kuchyňu a tak si rada pozriem tvoj recept, ďakujem za:-)
gubics
Toto sú fakt výborné zemiačky.Ja ich robím podobne, s tým rozdielom, že tam dávam na rezance nakrájanú šunku (recept mám z maďarskej televízie Sthál konyhája).
Môžu sa robiť aj tak, že zemiaky sa nepredvaria,ale sa nastrúhajú na veľmi tenké plátky na strúhadle na uhorky. Tým, že sú tenké aj tak sa upečú, skúste niekedy, dostanete inú zaujímavú chuť.
36025_1364052649 - profilový obrázok
ivo
ivo
Zaujímavý recept iste vyskúšam keď príde domov dcérka .. :)
evanaaa
Zemiaky mám rada, najmä takto zapekané, a smotanové obzvlášť.....nie sú to síce ani zďaleka francuzske, skôr nejaké prekladané-zapekané, ale vysvetlila si ten názov, to je v poriadku, ale inak, ja sa tie "pravé francúzske" chystám robiť tento týždeň, aj s klobáskou a vajíčkami, dávno som nemala. Chcela som upozorniť, že jánske sú ohne a nie misy,ale to už vieš,xixixi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia