Foto: misladelka
Viem, že je tu francúzskych zemiakov neúrekom, no dúfam tie moje vlastné Vám rovnako pochutia. Sú totiž bez jediného vajíčka a vďaka syrovej omáčky Zobraziť celý popisViem, že je tu francúzskych zemiakov neúrekom, no dúfam tie moje vlastné Vám rovnako pochutia. Sú totiž bez jediného vajíčka a vďaka syrovej omáčky sú také jemné, že sa z nich nejdeme dojesť ;-)
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zemiaky umyjeme a dáme variť v šupke v osolenej vode, obyčajné párky nakrájame na prúžky. (Ja ich aj sťahujem z kože, ale závisí to aj od výrobcu, či je to vôbec potrebné). V menšom hrnci dáme rozpustiť maslo a čakáme, kým sa spení.
-
2
ZEMIAČIKY. Ak sú už uvarené, necháme ich vychladnúť, natoľko, kým nebudeme schopní zbaviť ich šupiek, čo asi všetci viete, no pre úplnosť receptu to nemôžem vynechať :D Po "odšupkovaní" ich klasicky nakrájame na krúžky.
- 3
PÁRKY. Na teflónovú panvicu dáme trošilinku masielka a nakrájané párky, ktoré poprášime soľou, paprikou, rascou a čiernym korením. Z oboch strán dobre upečieme.
- 4
Teraz je na rade SYROVÁ OMÁČKA. Maslo sme dali do menšieho hrnca a keď je rozpustené a začína peniť, vytlačíme syr v črievku. Keď sa už rozpustí, zalejeme mliekom a za občasného miešania čakáme, kým sa zmes nespojí. Ak je už zmes pred varom, nastrúhame doň eidam. Neprevárame! Ak už bude trošku chladnejšie, metličkou primiešame sladkú smotanu. (Ak sa na ňu zabudne, nebude to žiadny problém, syrová omáčka je dostatočná na zalievanie).
- 5
A teraz ide to, čo všetci poznáme, vrstvenie. Ja najskôr jánsku misu vymažem maslom a dno tiež poukladám kúsky masla. A potom zemiaky, soľ, párky, zemiaky, soľ, maslo, párky, kukurica, zemiaky, soľ a zalejeme syrovou omáčkou. Následne prikryjeme alobalom a pečieme cca 30min na 180 stupňoch.
- 6
Omáčka by mala zhustnúť a objať obsah jánskej misy. Po 30min alobal odstránime a zapečieme zemiaky. A potom už servírujeme. Ako väčšina jedál, aj toto je čerstvé najchutnejšie... Tak, dobrú chuť.
- 3
@misladelka , vo Francuzsku nepoznaju nase 'francuzaky', uz spominany tradicny gratin dauphinois sa robi zo zemiakov, smotany, masla, cesnaku, soli a muskatoveho orieska, ziadna klobaska ci slaninka;-). Najblizsie ked budem robit nafotim a pridam ak by bol zaujem;-)
Môžu sa robiť aj tak, že zemiaky sa nepredvaria,ale sa nastrúhajú na veľmi tenké plátky na strúhadle na uhorky. Tým, že sú tenké aj tak sa upečú, skúste niekedy, dostanete inú zaujímavú chuť.