Foto: pusta
Každý má svoj obľúbený spôsob prípravy leča, ja ho robím takto, recept pridávam ako inšpiráciu do týchto dní.
porcie
príprava
na 90 °C
Postup
-
1
Papriky som zbavila jadrovníka, vyrezala som žilky, umyla som ich, pokrájala na prúžky, umyté paradajky som pokrájala na osminky, očistenú cibuľu som pokrájala na jemno.
- 2
V hrnci na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu, na nej klobásu, pokrájanú na kolieska, pridala som papriku a paradajky, za občasného premiešania som ich dusila pod pokrievkou takmer do mäkka, nechávam na al dente, nemáme radi rozvarené, pridala som vajcia rozšľahané vajcia so soľou, nechala som ich zraziť.
- 3
Podávala som horúce s chlebíkom, žiaľ, už nemám domácu štipľavú madarskú klobásu teraz, minula sa už u nás, do rozpisu a postupu som ju však napísala, keby niekto chcel podľa môjho receptu lečo pripraviť, prosím, nevyčítajte mi to v komentároch, recept som pridala ako inšpiráciu na rýchle a chutné jedlo z madarskej kuchyne, každý si ho môže prispôsobiť podľa seba.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
myslím, že si trafila do čierneho :-)))
však my dve a mnohí iní nevylihujeme nečinne ako podaktorí :-) aj dnes to vidno :-)
@methi , som rada, že sa ti recept páči:-) a vieš, že aj ja, aj ked mám klobásky, ešte pridám chilli , cesnak, som na štipľavom jedle priam závislá.
@sharlott , to ma nesmierne teší :-)
sme na tom rovnako :-)
dakujem vám za pochvalu a milé komentíky.
súhlasím s tebou a s pánom Troškom, aj u nás bude také teplo, prajem ti, aby ste hody v pohode zvládli, 100 obedov je až - až v horúčave, dakujem za pochvalu, hviezdičky a Krásny deň
škoda, že si lečo nemôžeš dopriať, myslím, najmä teraz.
dakujem za pochvalu.
@svedka , tak tam musí byť aj jej názov, na 98% mäsa je veľmi málo mastná,bude asi veľmi tvrdá, skúsiť môžeš, ale to bude veľmi suché, nič na pečenie alebo na dusenie, kvalitná iste bude.
dakujem za tip.
v surovom stave, je údená na bukovom dreve.
nevie ti to skopírovať, skús si to pozrieť na nete, v nemčine je toho tam veľa, zadaj Puszta kolbász
@dr , robíš to super :-)
tiež ťa pochválim :-)))
dakujem za pochvalu.
třeba i já ,jen mám všade stejný nick a také některé recepty .To je vše co k tomu chci říct a stejně si myslím ,že je to o vaření a nemělo by být o ničem jiném ,ale to je můj názor a důležitý je jen pro mně .Přeji všem krásný parný den .
uzdrav sa!!! držím ti všetky palce!!!
a verím, že budeš môcť aj lečo čoskoro, tiež ti prajem Pekný deň :-
@2010 , som veľmi rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem za za uloženie do kk, za 5*, a vám obom za pochvalu.
máš úplnú pravdu, to je o láske k vareniu, nie o inom.
súhlasím s tebou.
dakujem ti za prínosný komentár :-)
Davam 5*.
Viaceri uzivatelia Varechy maju svoje foodblogy alebo su aktivni na inych portaloch o vareni, pricom svoje recepty (casto identicke alebo len s malymi zmenami) zverejnuju tam i na Varecha.sk. Takto to bolo i v pripade tohto receptu, co sme vedeli od zaciatku, uz pri zverejnovani tohto receptu. Je to v poriadku, na Varecha.sk s tym nemame ziaden problem.
tak ako ty, robievam v iných jedlách. verím, že chutí super.
dakujem ti za pochvalu a 5*
@svedka , niet za čo dakovať, rada som pomohla :-)
jasné treba kupovať maďarské. Slovenskí výrobcovia nech hynú, nezamestnanosť nech stúpa, z HDP nech prosperujú Maďari.
(Minulý týždeň v Bratislave bola v predaji rakúska kapusta. Komu by už len mohla chutiť stupavská?) A potom sa Slovač sťažuj - ale na vlastnú hlúposť!
v poslednom bode postupu píšem:
..."každý si môže prispôsobiť podľa seba."
politika pod pokrievku v kuchyni nepatrí!!! nerýp!!!
každý si dá takú klobásu, ktorá mu chutí, ty si daj stupavskú, ja zase madarskú a @ares takú, ako on chce, vlastne si vyberie každý podľa svojho gusta, aj ty si tak vyberieš.
bud tak láskavý, nechaj to na každého,ako on chce-
nerob mi z leča politiku!
dakujem ti.
chcem tým povedať, že ti to všetko, čo si písal, úprimne verím.
dakujem ti za pochvalu receptu a za hviezdičky
Dakujem za pochvalu fotky, krásne hodnotenie receptu a za 5*
Najprv sa na cibuľu s klbásou dávajú paradajky, lebo potrebujú dlhší čas na svoje rozvarenie (so supkou alebo bez supky) a až neskôr sa pridá pokrájaná paprika, tá sa dusí al dente, aby lečo nebolo rozvarené ako vecheť. Tam kde je klbása, sa vajíčko nepridáva, ale ja ho aj tak zvyknem pridať na celkové zahustenie. Lečo je chutné, keď je mastné! Mňam...
milý@boxik , bolo tu všeličo ------ UPRAVENE REDAKCIOU-------máš pravdu, ja učím našich najmenších milovať tradičnú domácu kuchyňu našich babičiek, tie celkom obyčajné jedlá a chutíííí im :-)
inak ja som od malička nastavená na štipľavú veľmi ostrú chuť, naučil ma to môj otec, pre nás dvoch bolo vždy zvlášť uvarené, síce varím doma pikantné jedlá, nie až také strašne ostré, ako milujem ja, môj priateľ má rád štipľavé, ale také, čo možno s radosťou aj jesť, prispôsobila som jemu, sebe ostré ešte pridám, som na tom doslova závislá :-)))
dakujem vám obom, že ste sa s nami podelili o svoje skúsenosti a zážitky, sú naozaj krásne.
veľmi ma teší, že moje recepty sú pre teba použiteľné, je to pre mňa veľká česť :-)
veľmi pekne dakujem za peknú pochvalu, za pridanie tvojho spôsobu prípravy leča, za krásne hodnotenie mojej práce.
Pozdravujem do Canady :-)
www.akosatorobi.sk/video/1437/zeleninove-leco-recept-na-le...
www.akochutimasala.blogspot.in/2010/10/leco.html...
A sice netusim, aka je toto vlastne kuchyna, ale aj turci robia nieco podobne a vola sa to Menemen.
správne to vieš.
lečo je pôvodne z tureckej kuchyne, podobne ako štrúdľa, plnená paprika a mnohé iné jedlá a výrazy ako ťapša, tepši, = plevch a pod. ktoré prevzali všetky krajiny, ked robili nájazdy Turci v 15. tom až 16. storočí, dnes si to každý národ pokladá za svoje jedlo. dakujem za pridanie úžasnej foto a prínosného komentára.
každý si spraví podľa svojej chuti, nikomu som neurčila, ako to má spraviť.
dakujem za tvojj komentár a link.
aj takéto lečo môže byť..stačí byť hladný..:-)
lečo varieva môj muž-asi jediné krem čaju a kávy..začína nadrobno nakrájanou slaninou..áno..viem..nezdravé..nuž-ale tá chuť...
ono-vlastne-život je nezdravý -bo končí smrťou..sa vraví..
každý nech si dľa seba varí..
/nesúhlasím s jedovatými komentármi na tejto stránke../
dakujem za tvoj milý a pekný komentár.
Lečo (lecsó) je síce pôvodom z Balkánu, no udomácnilo sa aj v maďarskej kuchyni a život bez neho by sme si u nás nevedeli ani predstaviť.
Odkedy je Balkánskym štátom Turecko???
Zdroj:
sk.gotohungary.com/co-najdeme-u-madarov-na-stole-...
Region Balkan: Pod tento geograficky pojem patria uzemia statov: Bulharsko– Macedonsko – Rumunsko – Grecko – Srbsko – Kosovo – Montenegro – Albansko – Bosna-Herzegovina – Slovinsko – Chorvatsko – Moldavsko ako aj europska cast Turecka. Pomenovanie “Balkan” pochadza z turectiny a znamena asi tolko ako "Pohorie" alebo "Horsky les".
juhovýchodná Európa, t. j. Grécko, Albánsko, Bulharsko, Macedónsko, Čierna Hora, Bosna-Hercegovina, Chorvátsko, Srbsko, Slovinsko, Rumunsko, Maďarsko a NIEKEDY aj Turecko
Niekedy preto, lebo Turecko tvori len 5% z celkovej plochy balkanu a preto su nezhody, ci Turecko patri, alebo nepatri do Balkanskeho poloostrova ;)
Geografické rozdělení
Balkán ohraničený řekami
Soča-Krka-Sáva-Dunaj
Země, které celé leží na Balkánském poloostrově:
Albánie 100 %
Bosna a Hercegovina 100 %
Bulharsko 100 %
Makedonie 100 %
Černá Hora 100 %
Země, které větší částí rozlohy leží na Balkáně:
Řecko 84 %
Srbsko 74 %
Země, které menší částí rozlohy leží na Balkáně:
Chorvatsko 47 %
Slovinsko 23 %
Rumunsko 9 %
Turecko 5 %
@dodko kde je ten dobry recept, co mam podla teba pochvalit?
prečo ma rozoberáš aj tam???
však ty sám "kopíruješ" svoje recepty, ktoré si pridal aj na iné variace weby pre rokmi pod rôznymi nickmi, potom na portál Varecha.sk, čiže kritizuj sám seba!!!
@dodko , ty spokojne pochváľ, čo ty chceš, recept ktorý sa páči, môj chváliť nemusíš, nikomu ho nevnucujem :-)
@racik ,vitaj na Vareche :-)
nemám 9 rokov a nie som slečna :-) vek v profile nemám uvedený.
viacero varecháčov má chybu v recepte pod titulnou fotkou vinou chyba v systéme, ktorú si nespôsobil, na odstránení tejto chyby sa pracuje, tak ma informovali.
som rada, že tebe sa môj recept páči :-) je to presne tak, ako píšeš, poteší ma, ak môj recept spravíš :-)
neboj, budem pokračovať v pridávaní receptov a bude ich dosť veľa.
dakujem ti za pochvalu a povzbudenie.
ja som sa niekedy (uz dost davno) ucila a od vtedy to mam zafixovane, ze pomyselnu hranicu Balkanu tvori usecka medzi bodmi A: Triest a B: Odesa. som si dala trochu namahu a fakt je, ze informacie nie su jednotne. podla wikipedia.org do tohoto regionu europska cast Turecka aj s ca 10 mil obyvatelov patri, co je dost zavadzajuce, lebo len Istanbul ma neoficialne okolo 20 mil obyvatelov (ofic. 14) takze, je to na hrane s tym "Lecom" ;-)
maj sa