Moje francuzáky fotorecept

elekra - fotkaelekra, 17. apríla 2012
Moje francuzáky (fotorecept)
Foto: elekra

Prišla som z roboty unavená a tak som narýchlo pripravila na večeru obľúbené francúzske zemiaky. Robievam ich zo surových zemiakov a klobásku alebo údeninu Zobraziť celý popisPrišla som z roboty unavená a tak som narýchlo pripravila na večeru obľúbené francúzske zemiaky. Robievam ich zo surových zemiakov a klobásku alebo údeninu dám akú doma mám.

4-6
porcie
15-20 minút
príprava
75 minút
na 210 °C

Suroviny

1 kg
1/2 nožičky
1 ks
5 ks
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Očistím si zemiaky a nakrájam ich na kolieska. Na dno misky z jenského skla dám trochu oleja a poukladám jednu vrstvu nakrájaných zemiakov.

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Osolím, okorením, pridám klobásku nakrájanú na kolieska a pokrájaný knacker.

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to pokrájam 1 a 1/2 uvareného vajíčka na tvrdo.

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na to príde ďalšia vrstva pokrájaných ochutených zemiakov,

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    klobásky a vajíčka

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a prikryjeme treťou vrstvou okorenených a osolených zemiakov.

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokvapkám olejom a prikryté dám piecť do rozohriatej rúry asi na 75 minút.

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po asi hodine si nachystám 1,5 deci mlieka do ktorého dám 2 celé vajíčka, štipku soli a korenie (môže sa použiť aj smotana buď kyslá alebo na varenie, ale nemala som doma žiadnu),

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rozľšahám

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zalejem skoro upečené zemiaky

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a odokryté dám zapiecť do chrumkava ešte tak asi na 15-20 minút. Podávam s niečím kyslím (obľúbený šalát, uhorka, cibuľky, cvikla).

    Moje francuzáky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ela77
Robím ich presne ako ty, do písmenka. Tie v šupke uvarené zemiačky sa mi zdajú trocha potom suché a bez chuti, preto dávam presne ako ty surové.Ešte aj v takej istej miske z jen.skla som ich robievala, pokiaľ som ju nedarovala neveste. Práve mám nachystané všetko v kuchyni a idem ich robiť. Dúfam, že budú také dobré ako tvoje, ale podľa pridaných surovín, tak určite. (to som sa pochválila už dopredu-ha-ha-)
tilau
teraz sa aj ja usmievam, pretože sa mi v rúre pečú francúzske a presne ich takto robím aj ja, je to jednoduchšie a rýchlejšie, len to mlieko s vajcami ja dávam hned ked ich idem dať piecť.A ešte na klobásku a vajíčka dám postrúhaný syr. Najviac mi chutia tie chrumkavé zemiačiky na vrchu :D
grandma
Robila som zo surových aj z varených zemiakov, ale môžem povedať že z varených je to lepšie. A tiež dávam mlieko alebo smotanu na začiatku a pustí šťavu klobása a nič nie je suché.
tatranka
Keď som pozerala obrázky,tak som mala pocit,akoby som ich robila ja.Ešte aj takú ovalnú misu tej veľkosti mám ako ty a robím ich do nich.Tým pádom viem,že zemiačky boli výborné.
Aj malé kyslé cibuľky milujem.Dobrý výber.
ela77
práve sa mi dopiekli. Keď nemám smotanu na zaliatie, tak rozhabarkujem vajíčko tiež v mlieku, alebo v smotanovom jogurte ( ten mám vždy v chladničke). Takže @tilau , dobrú chuť k nim, máme rovnaký obed a určite aj mnohí iní ich dnes robili, aj keď sú akože -francúzske- ale na Slovensku veľmi často robené a obľúbené.
izabella929
skvelý recept...) toto aj u n ás patrí medzi obľúbené .-) pekné to máš.-)
tykadielko
francuzáky...tiež ich robím zo surových zemiakov a pečieme ich často...mňam:-)
danculka
Tá cibuľka je naj samlepšia ,pri tých zemiakoch::))))super.
helga2
Ja ich robím tiež zo surových zemiakov ale neorezujem ich dávam ich so šupkou,len ich poriadne vydrhnem a posypem s grilovacím korením.Sú výbornéééé.
medovnicek
robím ich podobne, tvoj receptík mi pripomenul, že sme ich už dlho nemali
elekra
Aj ja mám rada tie chrumkavé zvrchu a zo spodku misy tie pripečené a rada ich vyškrabkávam..... @danculka , @tatranka cibuľky sú naše obľúbené!
dorisa
...ja som si dojedla zapekanú brokolicu so zemiakmi, ale nabudúce urobím zas francúzske zemiaky s mäskom, tohoto sa neviem prejsť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia