Môj trdelník

mimus14 - fotkamimus14, 29. septembra 2013
Môj trdelník
Foto: mimus14

Trdelník už od malička patrí k mojim obľúbeným.Kedže ho v meste a na trhoch predavaju za vyssiu sumu(a pri jednom sa to nikdy nekončí:),chcela Zobraziť celý popisTrdelník už od malička patrí k mojim obľúbeným.Kedže ho v meste a na trhoch predavaju za vyssiu sumu(a pri jednom sa to nikdy nekončí:),chcela som si ho vyskúšať doma.A tu je výsledok.

9
porcií
15 minút
príprava
15-25 minút
na 150-160 °C

Suroviny

500 g
80 g
2 ks
4 lyžice
250 ml
1 kocka
štipka
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme múku,rozpustené maslo,praškový cukor,vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvasok-do zohriatého(nie horúceho)mlieka si dáme lyžičku cukru a droždie.Ja som pridala aj lyžičku múky(polohrubej) podľa skúseností mojej babky.Zamiešame a necháme na krátku chvíľu kvasok pracovať.Potom pridáme do zmesi.Cesto dobre premiešame a vypracujeme.Pri vypracovaní cesta si pomáhame múkou,nakoľko cesto sa dosť lepí.Cesto po vypracovaní necháme kysnúť(prikryté) cca 20-30 minút.Moje cesto kyslo takmer hodinku a 15 minút.:)

  2. 2

    Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie bochníky.Každý bochník si postupne vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm.Vyvaľkané cesto rozkrájame na 3 cm široké prúžky a pevne ich začíname namotávať na fľaše na zavaranie.Fľaše môžete použiť akejkoľvek veľkosti.Ja som použila najväčšie aké sme doma mali,menšie neboli.:)Dôležité je,aby sa jednotlivé pásy prekrývali,inak sa cesto bude rozpadávať.Takto obalíme celú fľašu na zavaranie.Obalený trdelník potrieme olejom.V tomto prípade platí,že menej je viac.Pokiaľ to preženieme s olejom,trdelník sa bude rozpadávať.Naolejovaný trdelník obalíme v posýpke(podľa chuti) ešte pred pečením.Pripravený trdelník dáme na plech,použila som aj papier na pečenie.Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160stupňoch,15 až 25 minút,resp.do zlatista.

    Môj trdelník - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení stiahneme trdelník z fľaše ešte za horúca.Pomohla som si priborovým nožíkom,občas treba cestu pomôcť,niektoré miesta môžu byť trošku prilepené.Inak to išlo dolu veľmi jednoducho.Stiahnutý trdelník ešte raz obalíme v posýpke. Z uvedeného množstva mi vyšlo 9 trdelníkov.Použila som ale veľké fľaše na zavaranie,pri menších,by bol počet určte väčší. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

vrabciatko
Mimus 14 :páči sa mi tento nápad natočiť to na fľašu .Než som ho dočítala tak hneď na začiatku článku som si nevedela predstaviť na čo si to natočila- super.
eviana
Toto je nápad za milión *, nielen za 5... tlieskam, chválim, ukladám, ďakujem :)
vanilka111
mňam, aj ja to milujem, ja som to piekla tiež, ale dávala som to na plechovky od energ. nápoja, alebo od piva ale obalila som ich alobalom. išli dolu ľahučko, len pri kysnutí som ich vždy po piatich minútach otočila, lebo sa trochu šmýkali nadol. výsledok bol perfektný :-))
vevei
ja som to natáčala na fľaše tiež ale nikdy viac, kým som natočila posledné prvé boli už zošmyknuté, do rúry keď som to dala otočila som všetky fľaše, ale kým sa upiekli všetko sa zošmyklo dolu a vyzeralo to hrozne, takže fľaše už nikdy....
gubics
Už sa dávno chystám upiecť trdelník, ale som sa k tomu ešte nedostala. Raz som videla v TV ,že jedna pani to "natočila" na pekáč na srnčí chrbát. Ona to vlastne neotočila ale mala dve také formy, a na tých to piekla, boli vlastne polovičné. Pásky cesta pekne po sebe naukladala na tie pekáče, vyzeralo to celkom dobre, len neboli valcovitého tvaru ale ako valec rozrezaný po dĺžke.
verca6897
Dnes sme skúšali piecť podľa vášho receptu všetko išlo ako po masle . Ale keď sa upiekli zistili sme jednu vec. Keďže cesto bolo moc na tenko vyvalkané čiže sa nám cesto moc prilepilo na zaváraninové poháre a keď sme sa snažili dať ich dole aj s vašom pomôckou príborovým nožom tak sa nám potrhali a zgrclo sa to do kopy. Aj ked cesto je dobre upečené ale nieje možné aby sme to ponúkli návšteve.
elisticka
dnes som kupila v Orine za 5.39 valceky na trdelniky tak ich vyskusam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia