Môj trdelník

Autor receptu: mimus14

Trdelník už od malička patrí k mojim obľúbeným.Kedže ho v meste a na trhoch predavaju za vyssiu sumu(a pri jednom sa to nikdy nekončí:),chcela som si ho vyskúšať doma.A tu je výsledok.

9
porcií
15 minút
príprava
15-25 minút
na 150-160 °C

Postup

  1. Do misky si dáme múku,rozpustené maslo,praškový cukor,vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvasok-do zohriatého(nie horúceho)mlieka si dáme lyžičku cukru a droždie.Ja som pridala aj lyžičku múky(polohrubej) podľa skúseností mojej babky.Zamiešame a necháme na krátku chvíľu kvasok pracovať.Potom pridáme do zmesi.Cesto dobre premiešame a vypracujeme.Pri vypracovaní cesta si pomáhame múkou,nakoľko cesto sa dosť lepí.Cesto po vypracovaní necháme kysnúť(prikryté) cca 20-30 minút.Moje cesto kyslo takmer hodinku a 15 minút.:)
  2. Vykysnuté cesto si rozdelíme na menšie bochníky.Každý bochník si postupne vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm.Vyvaľkané cesto rozkrájame na 3 cm široké prúžky a pevne ich začíname namotávať na fľaše na zavaranie.Fľaše môžete použiť akejkoľvek veľkosti.Ja som použila najväčšie aké sme doma mali,menšie neboli.:)Dôležité je,aby sa jednotlivé pásy prekrývali,inak sa cesto bude rozpadávať.Takto obalíme celú fľašu na zavaranie.Obalený trdelník potrieme olejom.V tomto prípade platí,že menej je viac.Pokiaľ to preženieme s olejom,trdelník sa bude rozpadávať.Naolejovaný trdelník obalíme v posýpke(podľa chuti) ešte pred pečením.Pripravený trdelník dáme na plech,použila som aj papier na pečenie.Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160stupňoch,15 až 25 minút,resp.do zlatista.
  3. Po upečení stiahneme trdelník z fľaše ešte za horúca.Pomohla som si priborovým nožíkom,občas treba cestu pomôcť,niektoré miesta môžu byť trošku prilepené.Inak to išlo dolu veľmi jednoducho.Stiahnutý trdelník ešte raz obalíme v posýpke. Z uvedeného množstva mi vyšlo 9 trdelníkov.Použila som ale veľké fľaše na zavaranie,pri menších,by bol počet určte väčší. Dobrú chuť!