Môj domáci chlebík fotorecept

whitewings - fotkawhitewings, 1. mája 2014

Je vhodný na každodennú konzumáciu. Tento recept som našla v kuchárskej knihe a vylepšila ja osobne do terajšej podoby

Suroviny

300 g
300 g
 za vrchnáčik
2-3 ČL
1 kocka
podľa potreby
 štipka do kvásku
50 ml

Postup

  1. 1

    pripravíme si kvások z vlažnej vody, štipky cukru a jednej kocky droždia. Odvážime múku aj celozrnnú aj hladkú pridáme do nádoby pomiešame spolu, pridáme za 2-3 čl soli za vrchnáčik octu

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ked máme kvások pripravený pridáme ho do nádoby a vypracujeme tuhé cesto pri miesení pridáme tak pol deci oleja premiesime ešte a necháme cesto kysnúť.

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas kysnutia si pripravíme nádobu na formovanie chlebíka. Najlepší je pletený košík, ale ja som v tomto prípade improvizovala, lebo nemám košík takejto veľkosti tak som si vybrala na tento účel umelohmotnú misu oválneho tvaru vyložila som ho papierom na pečenie, aby sa potom chlebík ľahšie prekladal na plech

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked máme cesto nakysnuté nasypeme si na pracovnú dosku múku a cesto vyklopíme. Cesto ešte na pracovnej doske rušne premiesime (je to dosť dôležité) vytvarujeme bochník a vložíme ho do pripravenej tvarovacej nádoby na dalšie kysnutie.

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked nám chlebík pekne nakysol druhý krát v tvarovacej nádobe tak ho pekne preložíme na plech vložíme do rúry a cca 15 minut pečieme na 250C

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 15-tich minutach pečenia na najvyššom stupni chlebík z rúry vyberieme a potrieme slanou vodou

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík opäť vložíme do rúry a pečieme ešte cca hodinku (aby sa prepiekol aj stred chlebíka) na 150C

    Môj domáci chlebík (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kecemis
Chlebik je pekny a urcite chutny. Len sa mi zda toho oleja trochu vela (0.5L).
peto55
Aj mne sa to zdalo, ale v texte je "pol deci oleja. Tak asi preklep.
Chápem stáva sa.
whitewings
prepáčte ludia, áno to bol preklep ide do toho pol deci oleja nie pol litra :D
daguska
Chlebík je isto chutný a voñavý.Domáci je domáci.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha