Foto: whitewings
Je vhodný na každodennú konzumáciu. Tento recept som našla v kuchárskej knihe a vylepšila ja osobne do terajšej podoby
Postup
-
1
pripravíme si kvások z vlažnej vody, štipky cukru a jednej kocky droždia. Odvážime múku aj celozrnnú aj hladkú pridáme do nádoby pomiešame spolu, pridáme za 2-3 čl soli za vrchnáčik octu
-
2
ked máme kvások pripravený pridáme ho do nádoby a vypracujeme tuhé cesto pri miesení pridáme tak pol deci oleja premiesime ešte a necháme cesto kysnúť.
-
3
Počas kysnutia si pripravíme nádobu na formovanie chlebíka. Najlepší je pletený košík, ale ja som v tomto prípade improvizovala, lebo nemám košík takejto veľkosti tak som si vybrala na tento účel umelohmotnú misu oválneho tvaru vyložila som ho papierom na pečenie, aby sa potom chlebík ľahšie prekladal na plech
-
4
Ked máme cesto nakysnuté nasypeme si na pracovnú dosku múku a cesto vyklopíme. Cesto ešte na pracovnej doske rušne premiesime (je to dosť dôležité) vytvarujeme bochník a vložíme ho do pripravenej tvarovacej nádoby na dalšie kysnutie.
-
5
Ked nám chlebík pekne nakysol druhý krát v tvarovacej nádobe tak ho pekne preložíme na plech vložíme do rúry a cca 15 minut pečieme na 250C
-
6
Po 15-tich minutach pečenia na najvyššom stupni chlebík z rúry vyberieme a potrieme slanou vodou
-
7
Chlebík opäť vložíme do rúry a pečieme ešte cca hodinku (aby sa prepiekol aj stred chlebíka) na 150C
Chápem stáva sa.