Modrý koláč

kkomackova - fotkakkomackova, 1. mája 2014

Moj drahy ho volá ,,stav núdze,, ale bol mňam mňam :)

Suroviny

4 ks
460 g
8 PL
8 PL
260 g
1/2 bal.
1 ks
1,4 l
2 ks
podľa potreby
3 PL
1 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Zacina sa cestom: 4 vajcia, 26dkg mlety cukor, 8 lyzic vody + 8 lyzic oleja, 26 dkg polohrubej muky, 1/2 prasku do peciva. Oddelit zltka od bielok. Bielka zvlast vyslahat na sneh. Zltka s cukrom a vodu vymiesat spolu 20 minut. Potom sa da olej, muka zmiesana s praskom do peciva. Nakoniec sa zlahka zaslaha sneh. Na vytrety a popraseny plech mukou sa cesto vyleje a necha sa piect v rure na 150-170 st. 15-20min.

  2. 2

    Po upeceni sa na horuce cesto vyleje stava z dvoch 3dcl zavaranych cucoriedok. Cucoriedky sa rozdelia rovnomerne po povrchu. Na vychladnute cesto sa natrie nasledne plnka (plnka pozri neskor).

  3. 3

    Plnka: 1 liter mlieka, 2 zlate klasy, 20 dkg prask. cukru, trosku soli, 3 lyzice hladkej muky, 1 palmarin. Na sporaku sa vari mlieko so zlatym klasom, praskovym cukrom, solou a hladkou mukou do zhustnutia. Po zhustnuti sa krem odstavi. Tento krem sa vymiesa nasledne s palmarinom. Najlesie v stroji asi 20 min. Takto pripravena plnka sa rovnomerne roztrie na cesto s cucoriedkami.

  4. 4

    Šlahacka na vrch: 3 suche slahacky, 4 dcl mlieka V mlieku sa rozmiesa slahacka a slahacom sa vyslaha do uplne husta (po preklopeni sa nevyleje). Roztrie sa takato slahacka na rozotretu plnku. Nakoniec sa moze slahacka lubovolne dekorovat a poprasit grankom.

Diskusia k receptu

micanela
tak toto je u vas stav nudze? asi mas hodne rozmaznaneho partnera, ja by som poslala do spajze pre nejake kekse
dara2112
Presne -rozmaznany partner kolacik vyzera super aj na nejaku nedelnu oslavu
altar
To je len nepochopenie z čoho ten "stav núdze". Nevedeli sme sa nejak rozhodnúť aký koláč spraviť na oslavu menín a tak sme na poslednú chvíľu siahli na kolegov recept ako riešenie ktoré jednoducho "musí zožať úspech".
eviana
Vyzerá sviežo a ľahučko... dobre ste to vymysleli :)
dorisa
Takéto koláče milujem, ukladám do mojej KK.
hviezda0401
Tento koláč som jedla na Silvestra a chystám sa ho spraviť aspoň na pol plechu.... nemá chybu !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia