Modrý koláč

Autor receptu: kkomackova

Moj drahy ho volá ,,stav núdze,, ale bol mňam mňam :)

Postup

  1. Zacina sa cestom: 4 vajcia, 26dkg mlety cukor, 8 lyzic vody + 8 lyzic oleja, 26 dkg polohrubej muky, 1/2 prasku do peciva. Oddelit zltka od bielok. Bielka zvlast vyslahat na sneh. Zltka s cukrom a vodu vymiesat spolu 20 minut. Potom sa da olej, muka zmiesana s praskom do peciva. Nakoniec sa zlahka zaslaha sneh. Na vytrety a popraseny plech mukou sa cesto vyleje a necha sa piect v rure na 150-170 st. 15-20min.
  2. Po upeceni sa na horuce cesto vyleje stava z dvoch 3dcl zavaranych cucoriedok. Cucoriedky sa rozdelia rovnomerne po povrchu. Na vychladnute cesto sa natrie nasledne plnka (plnka pozri neskor).
  3. Plnka: 1 liter mlieka, 2 zlate klasy, 20 dkg prask. cukru, trosku soli, 3 lyzice hladkej muky, 1 palmarin. Na sporaku sa vari mlieko so zlatym klasom, praskovym cukrom, solou a hladkou mukou do zhustnutia. Po zhustnuti sa krem odstavi. Tento krem sa vymiesa nasledne s palmarinom. Najlesie v stroji asi 20 min. Takto pripravena plnka sa rovnomerne roztrie na cesto s cucoriedkami.
  4. Šlahacka na vrch: 3 suche slahacky, 4 dcl mlieka V mlieku sa rozmiesa slahacka a slahacom sa vyslaha do uplne husta (po preklopeni sa nevyleje). Roztrie sa takato slahacka na rozotretu plnku. Nakoniec sa moze slahacka lubovolne dekorovat a poprasit grankom.