Mletá koreňová zelenina - vegeta

lucero - fotkalucero, 14. mája 2012
Mletá koreňová zelenina - vegeta
Foto: lucero

Tento recept pochádza z Bulharska, pripravovali ho ešte moji svokrovci a teraz ho robíme už viac ako štvrť storočie aj my s manželom.Zeleninu Zobraziť celý popisTento recept pochádza z Bulharska, pripravovali ho ešte moji svokrovci a teraz ho robíme už viac ako štvrť storočie aj my s manželom.Zeleninu robíme raz ročne a používame ju do všetkých jedál ako vegetu.

14
porcií

Suroviny

500 g
500 g
500 g
500 g
500 g
250 g
250 g
 podľa uváženia
 podľa uváženia




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme a očistíme všetku zeleninu.Porežeme si ju na menšie kúsky a pomelieme na mlynčeku na mäso na najväčších dierkach.Petržlenovú a zelerovú vňať posekáme a pridáme k pomletej zelenine.Na každé kilo zeleniny dáme 200g soli,dôkladne premiešame a necháme 24 hodín odležať na chladnom mieste.Počas tohto času môžeme zeleninu občas premiešať.

  2. 2

    O 24 hod.zeleninu ešte dôkladne premiešame a nakladáme do vopred pripravených sklenených pohárov.Z tejto dávky naložíme približne 14 pohárov 250 ml.

    Mletá koreňová zelenina - vegeta - obrázok 2
  3. 3

    Poháre uzatvoríme a uložíme do špajze alebo pivnice.Túto zeleninu nie je potrebné sterilizovať,lebo soľ slúži ako konzervačná látka.Vydrží aj niekoľko rokov.

    Mletá koreňová zelenina - vegeta - obrázok 3
  4. 4

    Takým istým spôsobom si môžme naložiť aj červenú papriku alebo kapiu.Tiež si ju pomelieme a na každé kilo papriky dáme 200g soli.

    Mletá koreňová zelenina - vegeta - obrázok 4
  5. 5

    Dáme do pripravených pohárov a skladujeme ako predošlú zeleninu bez sterilizovania.

    Mletá koreňová zelenina - vegeta - obrázok 5

Diskusia k receptu

afataga
dobry napad, musim porozmyslat ci sa mi to bude chciet :-)
letisia
Z Bulharska? Nevedela som. My to robíme tiež už asi 35 rokov.
modrykamen
Voľakde som to videl. V lete to isto skúsim. Na varenie polievok. perkeltov, guľášov .... ako stvorené. A keď netreba zavárať, tak to je bomba.
evanaaa
Niekedy som mlela do soli kápiu. Myslela som, že z tejto pomletej zmesi bude sušená zelenina, jeden taký recept odtiaľto tu už mám, čiže nie zavarenú, ale sušenú zmes - vegetu a tú sa chystám spraviť. Ale ani totto nemusí byť zlé, možno urobím pár pohárov.
trencanka
Robim nieco podobne ale v inom pomere a bez paradajok. Pridavam aj cervenu papriku. Zvyknem robit na jesen, ked mame nasu korenovu zeleninu a je plna stavy a vitaminov. Pouzivam pri vareni stale.
rea1
chcela by som sa spytat: tu zeleninu do pohara drasticky natlacis alebo iba nasypes, utrasies a dosypes kolko sa zmesti? ja si robievam susenu vegetu ale tento tvoj recept sa mi pozdava viac, hodlam tento rok spravit a nerada by som to nejako dodzubala. :-)
marikafil
Tiež som to robila, akurát treba dať pozor pri používaní, aby jedlo nebolo presolené. Vydrží to ozaj dlho - nepokazí sa, aj keď nie je sterilizované.
equus
Tá zeleninka po 24 hod.pustí šťavu,takže sypať to nevieš treba to dobre natlačiť do pohárov.
ubka
My robievame tiez tento spôsob nakladania korenovej zeleniny s tým, že ju strúham na hrubo robotoma pridávam iba 150g soli, a gulášovú zmes pripravujem postrúhaním papriky, feferonky, paradajok a cesnaku s rovnakým množstvom soli/kg zeleniny.
remcula
Kdysi jsem hodně dělávala. Dnes nějak nevím, jak bych to využila, ale v době, kdy děti byly malé, jsem tuto zeleninku hodně používala. Pak už jsem samozřejmě nesolila.
astheart
Jednou jsem dostala skleničku od kamarádky. Bylo to hrozně slané...... Takže do jídla se té zeleniny moc nedostalo.
evanaaa
Hľadala som aj ja, ale neviem, kde to je, možno to bolo len v diskusii spomenuté, ale viem, že sa zelenina pomlela a sušila na plechu, potom sa zmiešala so soľou a dala do pohárikov. Zaváranej je tu pár receptov.
evanaaa
Yaujímavé, že som hľadala sušenú zeleninu - vegetu aj v mojej KK a nenašla som ju, pritom viem, že som to tam mala. Našla som akurát sušenú červenú papriku ( usuší sa dobre a pomelie, čo rozmixuje na prach).
joel
my to taktiež takto robime už veľa rokov, je to veľmi dobre a hlavne bez glutamanu
lucero
Som rada že sa vám môj recept páči,aj keď vidim že ho mnohé poznate.Píšete tu aj o sušenej vegete a že nemôžete nájsť.Ja mám recept aj na sušenu,ale robila som ju iba raz.Viac mi vyhovuje táto.Ale ak by ste mali záujem napíšem aj sušenu.
trencanka
Posuvam tento recept do pozornosti, je teraz aktualny. Akurat idem robit. Teraz je dobra cerstva zelenina, nieco mam zo zahrady, nieco z trhu. V supermarketoch az tak neodporucam kupit, niekedy nema ziadnu chut.
1x lucero




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia