Foto: lucero
Tento recept pochádza z Bulharska, pripravovali ho ešte moji svokrovci a teraz ho robíme už viac ako štvrť storočie aj my s manželom.Zeleninu Zobraziť celý popisTento recept pochádza z Bulharska, pripravovali ho ešte moji svokrovci a teraz ho robíme už viac ako štvrť storočie aj my s manželom.Zeleninu robíme raz ročne a používame ju do všetkých jedál ako vegetu.
porcií
Postup
-
1
Najprv si pripravíme a očistíme všetku zeleninu.Porežeme si ju na menšie kúsky a pomelieme na mlynčeku na mäso na najväčších dierkach.Petržlenovú a zelerovú vňať posekáme a pridáme k pomletej zelenine.Na každé kilo zeleniny dáme 200g soli,dôkladne premiešame a necháme 24 hodín odležať na chladnom mieste.Počas tohto času môžeme zeleninu občas premiešať.
- 2
O 24 hod.zeleninu ešte dôkladne premiešame a nakladáme do vopred pripravených sklenených pohárov.Z tejto dávky naložíme približne 14 pohárov 250 ml.
- 3
Poháre uzatvoríme a uložíme do špajze alebo pivnice.Túto zeleninu nie je potrebné sterilizovať,lebo soľ slúži ako konzervačná látka.Vydrží aj niekoľko rokov.
- 4
Takým istým spôsobom si môžme naložiť aj červenú papriku alebo kapiu.Tiež si ju pomelieme a na každé kilo papriky dáme 200g soli.
- 5
Dáme do pripravených pohárov a skladujeme ako predošlú zeleninu bez sterilizovania.
- 2
www.kimlo.szm.com/zavaranie/zelenina/vegeta.htm...