Minionská torta

nathaly - fotkanathaly, 18. mája 2014
Minionská torta
Foto: nathaly

Túto tortu som pripravila len tak, z dlhej chvíľky. Už dlhšie som hľadala nejaký námet na koláč, a potom som zrazu objavila na internete obrázok takej malej žltej postavičky v modrých trenkách (kto by nevedel, je to Minion z filmovej rozprávky "Ja, zlodej"). Snažila som sa to tu rozpísať. Takže prosím, ak nájdete nejaké gram. chyby v texte alebo celkovo nejakú veľkú chybu, teda niečo, čo som tam nespomenula alebo pod., prosím, napíšte do komentárov :) Ďakujem!

15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
200 g
10 pl
120 ml
4 ks
6 g
20 g
Plnka:
400 g (tuk)
100 g
2 ks
podľa potreby
podľa potreby
1 ks
600 ml
8 pl
2 pl
 alebo trochu fondánu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    CESTO: Rúru si predhrejeme na 200 °C. Zatiaľ si vymastíme plech v tvare obdĺžnika (ja som použila obyčajný, vyšší pekáč) a pustíme sa do prípravy klasického piškótového cesta. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Do bielok pridáme štipku soli a odložíme do chladničky. Žĺtka si vymiešame s cukrom (ja pre chuť a arómu ešte pridám 1 balíček vaníliového cukru, ale nie je to potrebné) dopenista, šľaháme asi 5 minút. Zatiaľ postupne pridávame po lyžičke teplej vody (ja väčšinou pridávam za pol minútu 1 lyžicu, aby sa mi nestalo to, že cesto bude veľmi riedke). Pridáme olej a nakoniec múku s kypriacim práškom. Kto chce, môže pridať aj kakao. Vyberieme si bielka z chladničky a vyšľaháme z nich hustú penu. Bielka jemne premiešame so žĺtkami - naozaj veľmi jemne, pretože bielka by sa mohli rozbiť a cesto by už nebolo nadýchané. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180°C. Pečieme cca 15 minút alebo kým cesto nebude hotové. Po upečení si odložíme tortu na chladné miesto a dáme naň vlhú utierku.

  2. 2

    KRÉM: Vyberieme si z chladničky Heru (alebo iný tuk) a počkáme aspoň hodinu, kým zmäkne. Už zmäknutú Heru pridáme do šľahača. Spravíme si pudingy: odmeriame si 600 ml mlieka. 400 ml vylejeme do hrnca a dáme na mierny oheň (raz za čas premiešame, aby mlieko neprihorelo). Zatiaľ pridáme do zvyšného mlieka obidva pudingy a cukor. Do inej mištičky si vyškrabem z vanilkového struku jeho obsah a už "prázdny struk" dám do variaceho sa mlieka. Pudingovú zmes poriadne vymiešame a vylejeme do mlieka na sporáku. Miešame, miešame, celý čas miešame, kým puding nezhustne a necháme ešte minútu povariť (samozrejme, za stáleho miešania). Vyberieme vanilkový struk. Necháme krém vychladnúť. Keď bude krém vychladnutý, pridáme ho do šľahača k maslu. Premiešame, pridáme orechy a kto chce, môže aj rum. Krém si rozdelíme do troch rôznych misiek na tretiny: prvú tretinu necháme tak, do druhej tretiny dáme žlté farbivo (napriek tomu, že krém je žltý, ale potrebujemevýraznejšiu farbu) a do poslednej časti dáme modré farbivo. Trochu krému z poslednej tretiny môžeme presunúť do druhej, pretože tam budeme potrebovať trochu menej krému.

    Minionská torta - obrázok 2
  3. 3

    Tortu si vyberieme z formy a prerežeme na polovicu. Ak máme nerovný povrch, trochu odrežeme aj z vrchu. Odrezanú spodnú časť torty potrieme malinovým džemom a natrieme prvou tretinou (nezafarbenou) krému. Na krém poukladáme zaradom maliny a pokrájané banány. Takto zaplníme celý povrch torty. Položíme na to druhú časť torty a tú (aj boky) potrieme žltým krémom. Volnú necháme len spodnú časť, a tú potrieme modrým krémom. Nakreslíme montérky a spravíme posledné úpravy: gombíky na nohaviciach, topánky, vlasy, ústa, zrenicu oka a to, čo drží oko. Dokončíme to pelendrekom alebo kúskom vyvaľkaného fondánu a položíme to ako "bielko" okolo zrenice. Ak použijete fondán, vyvaľkajte ho približne na 5 mm priemer, a potrite ho zmesou práškového cukru a štavy z citróna. Vnútro oka posypeme ešte zvyškom zmesi na fondán. :)

    Minionská torta - obrázok 3
  4. 4

    A takto vyzerala torta zvnútra:

    Minionská torta - obrázok 4

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
No, tortička na tvoj vek trochu zložitá ale zvládla si ju na výbornú, a iste aj chuťovo, @nathaly , len tak ďalej, ak budeš takto pokračovať, tvoje výtvory budú de Luxe :-)

Pridaj komentár k receptu: