Foto: cesminaz
Velmi jednoducha priprava slanej verzie cesta na Tvarohove kolače :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
1,5 PL |
|
2 PL |
|
150 g (margarín) |
|
45 - 50 g (1 kocka) |
|
5 dcl |
|
2 ks |
|
Plnka 1: | |
250 g |
|
2 PL |
|
2 - 3 ks |
|
troška |
|
Plnka 2: | |
3 kopcovite PL |
|
4 - 5 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Postup
-
1
Do misky dame muku,sol,cukor a dobre premiesame lyzicou.Potom dame bielky (nevyslahane) zmäknute maslo(margarin) a 5dcl vlaznej vody,v ktorej sme rozmiesali drozdie a 1kl cukru.Poriadne cele premackame-premiesime,aby sa vsetky suroviny poriadne spojili..
-
2
Dostaneme hladke,polotuhe cesto,ktore pomocou muky este sformujeme do bochnika.Poprasime ho mukou a zakryte utierkou dame na teplejsie miesto nakysnut cca.1hodinu..
-
3
Kym cesto kysne,si pripravime plnky.. Zmiesame tvaroh,nadrobno nakrajanu mladu cibulku aj s vnatou,trocha petrzlenovej vnate,smotanu aby sme to cele zjemnili a sol.Aj ked date jemny tvaroh,aj tak tam treba smotana lebo je lepsie ked je ta plnka redsia,lebo pecenim tvaroh trocha vyschyna a takto so smotanou zamiesany na redsie, zostane aj po upeceni dobry stavnaty ;-P
-
4
Smotanovo-cesnakova plnka.. 3PL smotany,najemno nastruhane 4-5 strucikov cesnaku a sol zmiesame.Ak treba tak pridame citronovu stavu..
-
5
Cesto krasne za 1h nakyslo..
-
6
Cesto vyklopime na pomucenu dosku a sformujeme velky valec.Z valca odkrajujeme kusky cesta hrube cca.3cm...
-
7
Kazdy kusok cesta obratime s odkrojenou (lepkavou) stranou na pomucenu dosku..
-
8
Cesto takto v strede pozdlz jemne roztapkame.Pritom si stale pomucme prsty..
-
9
Naukladame ho na naolejovany a pomuceny plech vedla seba a nasledne natrieme okraje-boky zltkom,ktore sme si rozmiesali s troskou vody..
-
10
Teraz dame plnku,pozdlz na cesto,kde sme ho roztapkali :-) Kludne dajte 1 kopcovitu PL,lebo to cesto nakysne,takze plnka sa nanom zide :-) Plnky som rozdelila na 10-10 posuchov..
-
11
Mozme posypat okraje niakymi semienkami :-) Ja som dala Žernuchu. Cesto nenechame podkysnut,ale hned dame do rury,ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180°C na 30minut.Ale kazda rura inak pecie,tak si ich radsej po 25tej minute sledujte.
-
12
Z vrchu budu posuchy take zlatiste,nie tmave.Ja vzdy kuknem aj na spodok cesta,lebo ked ten je uz tiez hnedasty,tak su posuchy hotove :-) Nechame ich trocha vychladnut,ale este teple ich porozoberame a mozme uzaj podavat ;-P
-
13
S cesnakovo-smotanovou plnkou...
-
14
Su vyborne na obed s polievkou,alebo aj s Ayranom (jogurtovy napoj) ci detom na desiatu :-)
byť šikovná jak @cezm ína..
by sme sa aj s mužom lepšie zniesli..
a odpustené by bolo..čo nás spolu omína..
prečo ja nie som tak elitná gazdiná..??
:-)