Mini apple pies s mandľovou posýpkou fotorecept

jenni - fotkajenni, 4. decembra 2014
Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept)
Foto: jenni
12
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. 1

    Okrem toho budete potrebovať:
    papier na pečenie 12 ks (veľkosť jedného kusu záleží od vašej muffinovej formy)
    pohár na vykrajovanie cesta (10 cm priemer)
    muffinová forma

    Ja si vždy najprv prichystám papier na pečenie, ktorý si nastrihám na 12 kusov a potom sa pustím do prípravy cesta. V mise zmiešame oba druhy múky, soľ, cukor, pridáme studený na kúsky nakrájaný alsan a začneme vypracovávať cesto. Pridáme 3-4 polievkové lyžice studenej vody, až kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto vytvarujeme do tvaru valca/gule, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky cca na 30 min.

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa cesto chladí, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme, poobkrajujeme okolo jadrovníka a nakrájame na malé kocky. K nakrájaným jablkám pridáme cukor, premiešame, pridáme škoricu, muškátový oriešok a perníkové korenie a znova dôkladne premiešame.

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát, približne na hrúbku 0,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto mali dobre stuhnuté z chladničky, a taktiež na to, aby ste ho nevyváľali príliš na tenko, pri ukladaní do muffinovej formy by sa vám mohlo trhať alebo priveľmi nasať jablkovou šťavou počas pečenia.

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najprv si do formy vložíme jeden kúsok papiera na pečenie a hneď na to môžeme do formy na papier vložiť cesto, postupujeme ďalej, kým nemáme vo forme všetkých 12 kusov cesta. Teraz cesto popritláčajte o dno a o boky formy.

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme plniť jablkami. Jablká pustia šťavu, ale tú do cesta nevlievajte.

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec si už len pripravíme posýpku z uvedených surovín, ktorou posypeme jednotlivé koláčiky, ktoré dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minúť.

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláčiky necháme cca 10 minúť vo forme, potom ich vyberieme spolu s papierom na pečenie, necháme pár minút odležať a vychladnúť, cesto ešte trochu stvrdne, ale nie veľmi, pretože jablká počas pečenia pustia ešte šťavu. Koláčiky sú krehké, aspoň sa nenatrápite pri krájaní, keby sa vám krehký koláč rozpadával, takže preto takéto pečenie v muffinových formách. Nech vám chutí :)

    Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
Milá @jenni :narobila si mi chute,urobím bezlepkové,na cesto dám mleté orechy a na to jablká.....síce menšiu dávku,ale už pracuje fantázia :-) ,lebo aj alsan mám,ukladám a ***** :-)
kakaova
...krásne - efektné ...neviem , či budem mať nervy na také piplanie, ale super sú ..hneď by som si dala.
evanaaa
Dobre a zdravo to vypadá.....prečo ale treba dávať ten papier do formy? A ak už, nestačili by papierové košíčky?
jenni
@evanaaa radšej som si nastrihala papier, ktorý prečnieval, pretože tie koláče som plnila "kopcom" jablkami a papier zabránil, aby nešla šťava z jabĺk von, lebo sa mi už aj počas pečenia vyliala na formu a nepekne to tam prischlo a zle sa to umýva a som lenivá, tak som si to takto spravila, nech nemrhám toľko s časom pri umývaní :D ..ale ak bude menej jabĺk a nepretečie to, aj košíky budú stačiť. :)
evanaaa
@jenni , ďakujem za vysvetlenie, inak, ono sa to aj lepšie vytiahne, ak s ato chytí za ten špic......
paraple
čo je alsan ?? nejaký tuk ? ešte som sa s tým názvom nestretla.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha