Mini apple pies s mandľovou posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: jenni

12
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Okrem toho budete potrebovať:
    papier na pečenie 12 ks (veľkosť jedného kusu záleží od vašej muffinovej formy)
    pohár na vykrajovanie cesta (10 cm priemer)
    muffinová forma

    Ja si vždy najprv prichystám papier na pečenie, ktorý si nastrihám na 12 kusov a potom sa pustím do prípravy cesta. V mise zmiešame oba druhy múky, soľ, cukor, pridáme studený na kúsky nakrájaný alsan a začneme vypracovávať cesto. Pridáme 3-4 polievkové lyžice studenej vody, až kým sa všetky suroviny nespoja. Cesto vytvarujeme do tvaru valca/gule, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky cca na 30 min.
  2. Kým sa cesto chladí, pripravíme si jablká, ktoré ošúpeme, poobkrajujeme okolo jadrovníka a nakrájame na malé kocky. K nakrájaným jablkám pridáme cukor, premiešame, pridáme škoricu, muškátový oriešok a perníkové korenie a znova dôkladne premiešame.
  3. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát, približne na hrúbku 0,5 cm. Dbajte na to, aby ste cesto mali dobre stuhnuté z chladničky, a taktiež na to, aby ste ho nevyváľali príliš na tenko, pri ukladaní do muffinovej formy by sa vám mohlo trhať alebo priveľmi nasať jablkovou šťavou počas pečenia.
  4. Najprv si do formy vložíme jeden kúsok papiera na pečenie a hneď na to môžeme do formy na papier vložiť cesto, postupujeme ďalej, kým nemáme vo forme všetkých 12 kusov cesta. Teraz cesto popritláčajte o dno a o boky formy.
  5. Môžeme plniť jablkami. Jablká pustia šťavu, ale tú do cesta nevlievajte.
  6. Nakoniec si už len pripravíme posýpku z uvedených surovín, ktorou posypeme jednotlivé koláčiky, ktoré dáme piecť do predhriatej rúry na 30 minúť.
  7. Koláčiky necháme cca 10 minúť vo forme, potom ich vyberieme spolu s papierom na pečenie, necháme pár minút odležať a vychladnúť, cesto ešte trochu stvrdne, ale nie veľmi, pretože jablká počas pečenia pustia ešte šťavu. Koláčiky sú krehké, aspoň sa nenatrápite pri krájaní, keby sa vám krehký koláč rozpadával, takže preto takéto pečenie v muffinových formách. Nech vám chutí :)