Špíz
Mező špízy (fotorecept)
Autor receptu: kyo
Keď človek išiel na dlhú cestu, mal so sebou pár vecí,
pár si vykopal z neďalekého poľa, na konárik napichal,
urobil pahrebu a vo svojej plechovej dóze pripravil
chutný pokrm. Týmto receptom sa môžme priblížiť k
pradávnemu životu obyčajných obyvateľov.
10 porcií |
10 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Prichystám suroviny: Zemiaky ošúpem, dám do vody, slaninu (najlepšie oravskú) nakrájam na tenké plátky, cibuľu ošúpem, klobása je dobrá debrecínska alebo hydinová. Zo 10 špajdlí a hliníková fólia.
- Klobásu nakrájam na kolieska, zemiaky môžem tiež alebo na tenké kocky, slaninu na štvorčeky, cibuľu na štvrťky a potom na polky. Narežem si alobal na dlhšie časti.
- Predhrejem rúru na 200 °C (aj hore aj dole). Na špajdle začnem napichovať - zemiak, klobása, cibuľa, slanina, zemiak, klobása, cibuľa, slanina. Položím na alobal (na lesklú stranu), posolím, okorením ako chcem, podľa potreby. Môžem pokvapkať pár kvapkami oleja. Zakrútim a konce pevne poutláčam.
- Poukladám na kameninový pekáč, aby teplo lepšie držalo. Vložím do rúry a pečiem na 200 °C bajočko 45 - 55 minút. Vyberiem, rozbalím krásne šťavnatý špíz. Môžem podávať s chrenom alebo s horčicou.