Jednoduché jedlo s prísunom vitamínu C. Pravdepodobne poznáte pod iným názvom. Je zaujímavé zistiť akým!

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,5 kg
podľa chuti
2 ČL




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, osolíme a uvaríme.

  2. 2

    Kyslú kapustu trošku vyžmýkame, nakrájame a vložíme do hrnca so scedenými zemiakmi. Slaninku nakrájame na drobné kocky, opražíme, pridáme mletú červenú papriku a všetko vlejeme do hrnca so zemiakmi a kapustou. Dôkladne premiešame a podávame.

Diskusia k receptu

brigita
Podobný recept som sa naučila na Orave v Zabiedove, ale tam nedávali kapustu ale kyslú smotanu k tomu a ešte do horúcich zemiakov dali maslo a až potom upraženú slaninku z paprikou.
haninka
Zaujímavé. Neviete ako to volali?
U nás uvarené lepšie povedané rovarené zemiaky sa za stáleho miešania zahusťujú hladkou múkou. A na tanieri sa urobí jamka do tej sa dáva buď cibuľka, alebo slaninka. A to sa u nás volá kuľaša/ už je na Vareche/.
Veľmi ma zaujímajú tieto staré slovenské jedlá a ich metamorfózy.
egreska
Robila som takyto podobny receptík a volalo sa to strašanka ,povod to malo na vychode .je to jednoduche jedlo ale taaaaak dobréééé..my sme si pridali opečenu klobasku a kyslu smotanu navrch.
sjuz
Zaujímavé - mám veľmi rada regionálne recepty:)
js9mxd
Mne stačí len kyselá kapusta s potlačenými zemiakmi v pomere 1:1.
haninka
Také sa u nás robí v piatok - pôstne metilo. A ako to prosím voláte?
isar
Trešenica:
Do vymasteného pekáča sa navrstvia kyslá kapusta a uvarené zemiaky, navrch sa pomrvia škvarky a dá sa to zapiecť.
isar
Tie zemiaky môžu byť aj varené v šupe. Starý dedinský recept: zemiaky boli vždy uvarené pre zvieratá, kapusta naložená a škvarky po vypražení masti po zabíjačke. Kuchynská pec pripravená na zapekanie, lebo vyhrievala kuchyňu, spravidla dosť veľkú miestnosť.
hanina
Prepáčte - už to vidím . Teda treščenica. Začínam zbierať staré názvy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia