Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet)

izabella929 - fotkaizabella929, 11. júla 2012

Minulý rok som urobila tento kompot a bol vynikajúci..ale predsa som ho teraz vylepšila a je skutočne výborný..

180 minút
príprava
20 minút
na 70 °C

Suroviny

5 ks
400 g
1 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žlté melony nepestujem,tie som musela kúpiť,,,kúpila som 5 kusov..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 1
  2. 2

    melony som ošúpala..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájala na kocky a tiež aj jablčka..pridávam ich v pomere 3: 1 ...jeden diel jablčok a 3 diely melonu..treba pridať buď hrušky, alebo jablčka, čistý melon je podľa mňa nie celokom dobrý...jablčka v ňom ale vôbec nie je cítiť...

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 3
  4. 4

    plnenie do pohárov..na dno som dala 5 klinčekov..dávala som postupne a pridávala hrozienka..do stredu som dala pol mesiačika citronu...pridala som malú lyžičku vanilkového cukru,3lyžice koňaku..nálev:na 1 liter vody som dala 400g.cukru a sirupom som zaliala ovocie..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 4
  5. 5

    sterilizovala som 20 min.na 70 st..melon bol dosť tvrdý aj jablčka..

    Melónový kompót s koňakom a vanilkou (fotorecet) - obrázok 5

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
toto nepoznám ale môže to byť fantastická kombinácia, obdivujem Ťa v tejto horúčave toľko zaváraš. Budeš mať na zimu plnú špajzu dobrôt :-)
Dievča, ty ani nespávaš? Kedy to všetko stíhaš? Ale myslím, že únava z teba spadne, keď otvoríš dvere na komore a usmejú sa teba tie krásne naplnené poháriky.
@sovka62 , máš pravdu, už cítim únavu...ale keď to neurobím, teraz, neskôr sa už veru nebude dať..je veľmi teplo a všetko sa rýchle kazí...škoda jablčka nevyužiť, trebárs teraz, keď sú žlté meloni lacné..už si oddýchnem týždeň a potom začne lečo,plnená paprika, kečup a rajčinový pretlak...zase bude fuška.-)))cez zimu budem oddychovať, papkať kompoty a vypekať fajnové koláčiky hoc aj z melonikom.-))
Ja som raz ochutnala červený melón zavarený nakyselo ako uhorky. Najorv, keď som to počula, nevedela som si ani predstaviť chuť toho, ale potom som bola celkom prekvapená - nechutilo to najhoršie, oplatilo by sa vyskúšať, len neviem postup, ale asi ako každá zelenina, uhorky, čalamáda.....
klubúk dolu, palec hore, všetky tvoje zaváraniny vyzerajú náramne. nenapíšeš aspoň stručne recept na ten melónový džem, pekne prosím? veľmi ma zaujíma postup a okrem toho červený melón je moja letná strava :-)
aj toto vyzerá nádherne,určito to aj super chutí,len ja som ešte zavárané melony nejedla,obdivujem ťa toľko toho porobíš a ešte stíhaš aj dávať na varechu,ja som teraz "mimo prevádzky" lebo ma seklo v krížoch a tak som teraz "švihnutá na ľavo",ale už je lepšie,už môžem aspoň sedieť,ešte také dva dni a hádam budem už aj ja zavárať,lebo uhorky sa kopia,ešte že máme studenú pivnicu a tam na mňa počkajú.:-)
@izabella929 , vďaka, ani ja to asi robiť nebudem, len to nevyhnutné, nemám tú výdrž, čo ty, obdivujem teba aj tvoje šikovné a iste chutné výtvory, bodaj by som mala čo len tretinu z toho, čo ty. Ale ja nemám ani miesta, kde by som to všetko uložila.
@evanaaa ,ak by si sa predsa rozhodal vyskúšať ten červený melon tu je recept.: Džem z červeného melonu: 1 kg dužiny,4 lyžice citronové šťava,2dl.pomarančová šťava,50dk cukor..postup: vybrať dužinu melonu a poriadne vyčistiť od jadierok..pokrájat na kocky, ale niekoľko kociek nechať bokom/lebo je to džem/ pridať šťavu z citronov, šťavu pomarančovú a ponorným mixérom rozpučiť/okrem tých niekoľko kociek/potom pridať cukor a vymiešať, aby sa rozptopil..dať na sporák, ale variť na miernom ohni a stále miešať! po zovretí variť už iba 4-5 minút.Hotový džem sa ale sterilizuje a to takto: do hlbšieho hrnca dať na spodok niekoľko vrstiev útierok, alebo zbytočných handier..3-4 vrstvy, potom dať zatvorené poháre/a naliať vodu ako obvykle..vrch pohárov v hrnci treba zakryť dekou , alebo niečím podobným...sterilizuje sa 20 min. na 70 st. po strerilizácii nechať poháre 2 hod, v hrnci a ešte sa môže niečím zase zakryť najlepšia je deka..po 2 hodinách vybrať z hrnca a prevrátiť hore dnom..vydrží rok ak sa nespapká, ale ten je ako prvý hneď fuč...je výborný..) dobrú chuť..

Pridaj komentár k receptu: