Medvedie veľkonočné miňonky

sracz - fotkasracz, 30. marca 2010
Medvedie veľkonočné miňonky
Foto: sracz

Môj príchod do Des Moines Iowa som spečatil aj úspešným prechodom do tajov cukrárstva. Moja krajšia polovička, Mária Constance, mi niekoľko rokov sľubovala upiecť Zobraziť celý popisMôj príchod do Des Moines Iowa som spečatil aj úspešným prechodom do tajov cukrárstva. Moja krajšia polovička, Mária Constance, mi niekoľko rokov sľubovala upiecť rodinný medovník, ale ostalo iba pri sľuboch. A tak som sa osmelil a upiekol som si (nám) sám. Na velikánske počudovanie, hneď prvý pokus vyšiel. Bol to, pre mňa dnes slávny, "Ženský rozmar 1" a hneď aj na jedničku. Nasledovali ďalšie a tak Vám predkladám svoju prvotinu, odskúšanú a "odchutnanú" 28. marca. t. r. Bude chutiť aj Vám?

12
porcií
60´ minút
príprava
30´ minút
na 175 °C

Suroviny

1 KL
200 g
150 g
2 PL
6 ks
štipka
1 PL
2 PL
250 g
200 g
1 dcl
1 ks
3 PL
50 g
1 dcl
100 g




Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kakao s múkou a 1 KL prášku do pečiva a tuhý sneh so štipkou sódy bicarbóny. Zľahka – veľmi nežne premiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (s vnútornými rozmermi 21 x 30 cm) na hrúbku ~ 3 cm a upečieme pri 175 stupňoch Celzia; 30 minút (priebežne kontrolovať!).

  2. 2

    Vychladnuté cesto vyklopíme, 2 razy pozdĺžne a raz vodorovne rozrežeme (ja som celý vychladnutý plát ( 21 x 30 cm) pozdĺžne rozrezal na tri 7 cm pásy a každý z nich prerezal ešte vodorovne, potom poskladal tak dve veže, každú s 3 na seba položenými pásmi; záverečnú fázu „kompletizovanie“ som vykonal na dvoch samostatných drevených podložkách – denkách – na spodný a prostredný pás som postupne naniesol tekutejší džem (ja som použil zmes cranberry & blueberry), chvíľku som počkal, až presiakol do cesta, a potom krém; takto pripravené pásy som dal jeden na druhý; vrchný pás som opatrne rozrezal na šesť 5 x 7 cm obdĺžnikov a rozložil som ich do veže už na dva spojené; obdobne som postupoval aj pri druhej zostave; s využitím medzier medzi jednotlivými obdĺžnikmi, som rozrezal spodné pásy, každý na 6 rovnakých miňoniek; rozložil som si ich symetricky na tácky, každú oblial čokoládovou polevou a vrcholec dozdobil kešu orieškom = viď foto), a dáme stuhnúť na chladné miesto. Povrch taktiež môžeme potrieť džemom (ja som ho nenatrel) a pokrájať na kocky, trojuholníky a pod., ktoré namáčame v čokoládovej poleve (alebo ju lyžicou nanášame na povrch miňonky. Na každý kúsok môžeme dať polovicu orecha (alebo celý kešu); z príležitosti Veľkej noci môže byť aj čokoládové, či fondánové vajíčko (ak je malé celé, inak rozrezať na ½ ).

  3. 3

    Krém: mlieko jemne zahrejeme, pridáme kakao, metličkou rozšľaháme až vznikne jednoliata masa, do ktorej počas stáleho miešania pridáme žĺtok a maizenu, povaríme až do zovretia (bublania). Maslo v mixéri vymiešame s cukrom a po častiach primiešame uvarený studený krém a banán (môžeme nahradiť s kivi, broskyňou, mangom, papáyou, alebo iným mäkkým čerstvým, či kompótovým ovocím) a rum (rumový extrakt). Poleva: maslo rozpustíme a do teplého zamiešame čokoládu pokrájanú nadrobno a miešame s prilievaním ~ 1 dl silnej kávy, kým sa úplne nerozpustí. Vlažnú polevu nalejeme na múčnik a na chladnom mieste (v chladničke) necháme stuhnúť.

  4. 4

    Poznámka: piekol som už niekoľko koláčov, tort a zákuskov a výsledný efekt, podľa mňa i mojich „zákazníkov“ je znásobený tým, že používam iba trstinový cukor, ktorý je oveľa (možnože aj o ½) menej sladký, ako náš doma na Slovensku, repný. Odporúčam všetkým do pozornosti a prosím o referencie na Vareche.

  5. 5

    Servírovanie: na dezertných tanierikoch, s kávou, či pre deti s čajíkom alebo kakaom (grankom). D o b r ú c h u ť !

Diskusia k receptu

evas13
Vyzeraju a určite chutia vynikajúco. Sníman klobúk.
evusik
chlapi vo všeobecnosti skôr varia ako pečú, takže máš môj obdiv nielen k zákusku ale aj k fotke
babidka
Feri , chvalim ta nielen za kolacik a fotecku ale aj za podrobny recepis :-)
kto ho precita , tak sa naozaj nema na co vyhovarat ze nieco nepochopil:-)
naozaj tu pochvalu myslim vazne, pre zaciatocnika ktory nema skusenosti s pecenim je takyto polopatisticky navod ako osvietenie .
my , co varime a pecieme nejaky ten rok akosi casto zabudame na "ziacikov -cukrarov" :-)
1x cuketa
frezia68
Určite by nám chutil,aj s kešu.Máš fantáziu a už sa teším na ďaľšie recepisy s takým kvetnatým popisom :-))
sracz
Čučoriedky moje zlaté, okaté, dievčence štebotavé! Keby ste ma videli ako sa červenáááám! No nehovorím "nie", žeby mi Vaše slová uznania nelichotili. Ale už prestaňte, lebo mi nos od pýchy vyrastie až na končiar Lomnického štítu. Fotka vznikla niekoľko okamihov po skompletizovaní miňoniek mojimi medvedími labami. Hneď na to sme ich s Constance ochutnali pri čerstvej Sumatra_káve, ale keby ste len vedeli aké boli na druhý deň, po noci strávenej v chladničke. Šťava z džemu čučuriedok a žieravice močiarnej (?) presiakla do cesta a bolo to "nebíčko v papuľke, na jazyku i v brušku! Skrátka super fasa extra mňáááááááááám_ka! Lady Ann, moja nebohá babička by určite povedala: "Ferikém, hát ez csemege - lakokocinka! Dozdziveňa!
honestka
Ferikém: No- na jednotku, nilenze vyzera super, ale aj lekvarik si pouzil mnamnuckovy. Tiez ich kupujem z obchodu, ale su akoby doma urobne.
Tvoja pani je lucky, ze jej tu "Sumatra_kávu" takto sprijemnis....
inac aj ja mam doma vlastnorucne nazbieranu kavicku zo Sumatrovskych kopcekov, dcera sa nam tula svetom a tak posiela taketo "lakocinky", hoci nedavno som z prekavickovania presedlala na cajiky...
tak nabuduce, ked si popijate, spomen aj na tento zapadny kus sveta, ze aj tu je v cibulkovej salocke!
Na zdravie a Cheers!
1x cuketa
sracz
Úprimné ďakujem za milé slová, Honestka! V pečení zákuskov som síce elév, ale lekváriky, džemiky a kompóty si robím sám. Veľmi mi pomáha aj predstava na aký účel danú pochutinu pripravujem. Nechcem zneužívať naše iniciatívy a tak recepty radšej napíšem tam, kam patria. Vidím a cítim, že Ti a Tebe podobným fajnšmekrom pomôže aj môj jednoduchý receptík na "Krupicové flameri Jazerných levov" s mojim kombinovaným jablkovopomarančovocitrónovým kompótom, tak ho určite v dohľadnej dobe napíšem a hotový odfotím (som frajer, lebo už mám vlastný digifoťák), aby som vo Vás Varechároch a hlavne Varechovčiatkách vyvolal impulz pre Pavlovov reflex. No vidíš!? A recept na "Zbojnícky čaj" máš? A či vari vieš? Des Moinesovčania nepoznajú dokonca ani lipový čaj, aj keď tu lipy rastú a kvitnú. Slovač sa vo svete nestratí, iba by sme už mali zabudnúť na zakríknutosť a navzájom sa povzbudzovať v národnom i vlastnom sebavedomí. Zistil som, že máme čo svetu ukázať a že ani Amerika nie je taká, bez nedostatkov a super, ako si to o sebe myslí a nahlas vytrubuje, do všetkých "kútov" Zeme. Krásne dni, pevné zdravie a silné nervy, šťastie a lásku doživota i do novej jari a "galanterných" oblievačov a šibačov k sviatkom Veľkej Noci, Tebe a všetkým ľuďom dobrej vôle, s úctou želá Srácz Ferry a Mária Constance_Majesty!
honestka
Feri, dakujem za zelanie;
samozrejme len pridavaj receptiky, je pravda, ze bez fotiek je vela receptov nepovsimnutych co je skoda, tak smelo do fotenia.
Mna len mrzi, ze ma nikdy nenapadlo si jedla fotit, teraz by sa mi to zislo...
neviem aky "zbojnicky rumacik" sa skryva v tom čaji, tak sibni sem receptik, ja cajiky velmi rada.
slnieckosom
Všetko tu už napísali iné dámy, ale i ja sa pridávam, je to nádhera a iste boli božskej chuti...No, šikovný chalanisko, no :-))))
cistinka
Feri, spravíme obchod....ty mi pošleš miňonky na svoje náklady a ja ti pošlem punčáky tiež na tvoje náklady :-)
sracz
Bomba nápad, Čistinka, má to však jednu chybu! Za mojimi miňonkami sa iba tak zaprášilo a v zásobe nič nemám. Takže!? Budeme asi musieť (aj Ty, aj ja) piecť a variť iba pre svojich expressných konzumentov a stravníkov. Netušil som, že môj "výtvor" bude mať až taký úspech. Krásne dni a Slniečko na č (Č)istinke.
jozka2
No ferry, dostala som sa k tvojemu receptu az teraz nikdy nemam cas a teraz cas mam pada dazd a ja sedim doma precitala som tvoje minonky no zrejme kazdy kto ich precita musi ich urobit uz le preto s akou laskou ich opisujes