Medvedie veľkonočné miňonky

Autor receptu: sracz

Môj príchod do Des Moines Iowa som spečatil aj úspešným prechodom do tajov cukrárstva. Moja krajšia polovička, Mária Constance, mi niekoľko rokov sľubovala upiecť rodinný medovník, ale ostalo iba pri sľuboch. A tak som sa osmelil a upiekol som si (nám) sám. Na velikánske počudovanie, hneď prvý pokus vyšiel. Bol to, pre mňa dnes slávny, "Ženský rozmar 1" a hneď aj na jedničku. Nasledovali ďalšie a tak Vám predkladám svoju prvotinu, odskúšanú a "odchutnanú" 28. marca. t. r. Bude chutiť aj Vám?

12
porcií
60´ minút
príprava
30´ minút
na 175 °C

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme kakao s múkou a 1 KL prášku do pečiva a tuhý sneh so štipkou sódy bicarbóny. Zľahka – veľmi nežne premiešame, vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (s vnútornými rozmermi 21 x 30 cm) na hrúbku ~ 3 cm a upečieme pri 175 stupňoch Celzia; 30 minút (priebežne kontrolovať!).
  2. Vychladnuté cesto vyklopíme, 2 razy pozdĺžne a raz vodorovne rozrežeme (ja som celý vychladnutý plát ( 21 x 30 cm) pozdĺžne rozrezal na tri 7 cm pásy a každý z nich prerezal ešte vodorovne, potom poskladal tak dve veže, každú s 3 na seba položenými pásmi; záverečnú fázu „kompletizovanie“ som vykonal na dvoch samostatných drevených podložkách – denkách – na spodný a prostredný pás som postupne naniesol tekutejší džem (ja som použil zmes cranberry & blueberry), chvíľku som počkal, až presiakol do cesta, a potom krém; takto pripravené pásy som dal jeden na druhý; vrchný pás som opatrne rozrezal na šesť 5 x 7 cm obdĺžnikov a rozložil som ich do veže už na dva spojené; obdobne som postupoval aj pri druhej zostave; s využitím medzier medzi jednotlivými obdĺžnikmi, som rozrezal spodné pásy, každý na 6 rovnakých miňoniek; rozložil som si ich symetricky na tácky, každú oblial čokoládovou polevou a vrcholec dozdobil kešu orieškom = viď foto), a dáme stuhnúť na chladné miesto. Povrch taktiež môžeme potrieť džemom (ja som ho nenatrel) a pokrájať na kocky, trojuholníky a pod., ktoré namáčame v čokoládovej poleve (alebo ju lyžicou nanášame na povrch miňonky. Na každý kúsok môžeme dať polovicu orecha (alebo celý kešu); z príležitosti Veľkej noci môže byť aj čokoládové, či fondánové vajíčko (ak je malé celé, inak rozrezať na ½ ).
  3. Krém: mlieko jemne zahrejeme, pridáme kakao, metličkou rozšľaháme až vznikne jednoliata masa, do ktorej počas stáleho miešania pridáme žĺtok a maizenu, povaríme až do zovretia (bublania). Maslo v mixéri vymiešame s cukrom a po častiach primiešame uvarený studený krém a banán (môžeme nahradiť s kivi, broskyňou, mangom, papáyou, alebo iným mäkkým čerstvým, či kompótovým ovocím) a rum (rumový extrakt). Poleva: maslo rozpustíme a do teplého zamiešame čokoládu pokrájanú nadrobno a miešame s prilievaním ~ 1 dl silnej kávy, kým sa úplne nerozpustí. Vlažnú polevu nalejeme na múčnik a na chladnom mieste (v chladničke) necháme stuhnúť.
  4. Poznámka: piekol som už niekoľko koláčov, tort a zákuskov a výsledný efekt, podľa mňa i mojich „zákazníkov“ je znásobený tým, že používam iba trstinový cukor, ktorý je oveľa (možnože aj o ½) menej sladký, ako náš doma na Slovensku, repný. Odporúčam všetkým do pozornosti a prosím o referencie na Vareche.
  5. Servírovanie: na dezertných tanierikoch, s kávou, či pre deti s čajíkom alebo kakaom (grankom). D o b r ú c h u ť !