šmalec = po východniarsky masť (tu sa ale myslí domáca masť, nie kupovaná)
A ešte poznámka: ak sa ti nedarí vyklopiť z formičiek upečené labky, tak skús pred pečením namočiť formičku do múky (nie veľkú vrstvu) a tak sa vynikajúcu po upečení vyklopia.
Ďakujem za rady, ktoré sa týkajú formičiek, ale aj tak som sa tých ostatných zbavila a mám už len tieto na orechy. Ospravedlňujem sa za ten "šmalec", je to bravčová masť a myslím že nielen po východniarsky, ja som pravá stredoslováčka (okr. Martin, Turčianske Teplice)
ahoj, dnes sme robili orechy, super podarili sa, len tú masť som mohla dať čerstvejšiu. ale mojim chlapom to chutilo. musím to schovať. aby ostalo do vianoc. a druhé formičky sme radšej neskúšali. Ďakujeme...
ked sa dobre vymažú formičky maslom, po vychladnutí formičku poklepem z boku poprípade zo spodu nožom (napr.), nakoniec mi vyšli aj "beznadejné prípady":-)
A ešte poznámka: ak sa ti nedarí vyklopiť z formičiek upečené labky, tak skús pred pečením namočiť formičku do múky (nie veľkú vrstvu) a tak sa vynikajúcu po upečení vyklopia.