Foto: jabath
Jedinečný recept na mäkkučké medovníčky. Ziskala som ho od mamičky rodinných priateľov, babky Ondračkovej, pred 15timi rokmi a odvtedy už len tieto vypekáme.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
1 kg |
|
3 ks |
|
300 g |
|
170 g domáca |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
3 PL (perníkové, škorica, mleté klinčeky) |
|
1 dcl |
|
6-7 PL |
|
Poleva na zdobenie: | |
40 ml (vaječné) |
|
1 ČL |
|
170 g (3xpreosiaty) |
|
|
Postup
-
1
Do vyššieho cca 3 litrového hrnca dáme zovrieť mlieko, masť(maslo), cukor, med, kakao a koreniny. Miešame. Po zovretí odstavíme z ohňa a hneď vsypeme sódu bicarbónu. Masa vzkypí, chvíľku miešame.
- 2
Hrniec dáme na 2-3 minutky schladiť do studenej vody. Do ešte horúcej masy preosejeme polovicu múky, primiešame 3 celé vajcia.
- 3
Zvyšnú múku preosejeme na lopár a na ňu vylejeme obsah hrnca. Vypracujeme cesto. Rozdelíme na 5 častí a v igelitovom vrecku dáme na pár hodín odležať na chladné miesto. Pred ďalším spracovaním necháme cesto aspoň hodinu prehriať pri izbovej teplote, ak by bolo príliš studené, mohlo by sa drobiť. Vyvaľkáme na tenko (4-5mm) a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Plechy na pečenie potrieme jemne masťou (maslom) a poukladáme medovníčky v dostatočných vzdialenostiach aby sa nám nezlepili. Pečieme na 190 stupňoch 8 minút (stopky). Po dopečení ihned potierame vyšľahaným žĺtkom s trochou vody a pomocou špachtle hned zložíme z plechu.
- 4
Bielková poleva: ak dodržíte tento postup, tak sa vám zdobenie určite podarí: Zásada č.1 NEŠĽAHAŤ! Do polevy by sa dostal vzduch a to nechceme! Najlepšie je použiť ručný mixér s násadkou"pasírovač". Kto nemá, musí ručne. 3x preosiaty cukor s bielkom a solamylom 15-20 minút poctivo miešať . Ku koncu pridávame scedenú citrónovú šťavu dovtedy, kým masa nie je vláčna. (ani riedka, ani hustá, musí sa z lyžice "ťahať"). Ak je príliš riedka a na medovníčkoch sa rozteká, tak ju zahustíme trochou solamylu. Hotovú polevu držím v sáčku so ZIP-zapovým uzáverom a odoberám vždy len podľa potreby pár lyžičiek. V chladničke vydrží niekoľko dní . Prebytky sa môžu sa aj zamraziť. Na zdobenie si vyrábam malé kornútky z celofánu: štvorec cca 20x20 cm stočím do kornútku a zlepím lepiacou páskou. Naplním 2-3 čajovými lyžičkami polevy, podľa potreby zastrihnem špic a zdobím.
- 5
Kto si netrúfa zdobiť, môže kľudne použiť hrozienka, orechy, mandle alebo aj nič... S "ničom" sú najlepšie ;)
- 2
janealli, tieto sú hneď mäkké, ak dodržiš čas pečenia a po vychladnutí ich dáš do zakrytej nádoby. Menšie tvary sú troška chrumkavejšie, tie väčšie sú podľa mňa na bežné mlsanie chutnejšie. Je ešte možnosť inovácie - vytvoríš si plnku zmiešaním marmelády a rozdrobených perníčkov a pospájaš ňou dvojice rovnakých tvarov. Takéto plnené sú úúúplne na mäkko :)
Prečo všetci chcú aby boli mäkučké?
Inak tie z receptu vyzerajú úchvatne!
Nie, nie si, cela nasa rodina ma rada chrumkave, tie makke nam pripadaju ako pernicky od Sedity, alo z Lidla. Podla nas ma medovnik chrumkst a pernik byt makky.