Medovníky babky Ondračkovej

jabath - fotkajabath, 5. decembra 2014
Medovníky babky Ondračkovej
Foto: jabath

Jedinečný recept na mäkkučké medovníčky. Ziskala som ho od mamičky rodinných priateľov, babky Ondračkovej, pred 15timi rokmi a odvtedy už len tieto vypekáme.

100
porcií
15 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
3 ks
300 g
170 g domáca
1 PL
2 ČL
3 PL (perníkové, škorica, mleté klinčeky)
1 dcl
6-7 PL
Poleva na zdobenie:
40 ml (vaječné)
1 ČL
170 g (3xpreosiaty)




Postup

  1. 1

    Do vyššieho cca 3 litrového hrnca dáme zovrieť mlieko, masť(maslo), cukor, med, kakao a koreniny. Miešame. Po zovretí odstavíme z ohňa a hneď vsypeme sódu bicarbónu. Masa vzkypí, chvíľku miešame.

  2. 2

    Hrniec dáme na 2-3 minutky schladiť do studenej vody. Do ešte horúcej masy preosejeme polovicu múky, primiešame 3 celé vajcia.

    Medovníky babky Ondračkovej - obrázok 2
  3. 3

    Zvyšnú múku preosejeme na lopár a na ňu vylejeme obsah hrnca. Vypracujeme cesto. Rozdelíme na 5 častí a v igelitovom vrecku dáme na pár hodín odležať na chladné miesto. Pred ďalším spracovaním necháme cesto aspoň hodinu prehriať pri izbovej teplote, ak by bolo príliš studené, mohlo by sa drobiť. Vyvaľkáme na tenko (4-5mm) a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Plechy na pečenie potrieme jemne masťou (maslom) a poukladáme medovníčky v dostatočných vzdialenostiach aby sa nám nezlepili. Pečieme na 190 stupňoch 8 minút (stopky). Po dopečení ihned potierame vyšľahaným žĺtkom s trochou vody a pomocou špachtle hned zložíme z plechu.

    Medovníky babky Ondračkovej - obrázok 3
  4. 4

    Bielková poleva: ak dodržíte tento postup, tak sa vám zdobenie určite podarí: Zásada č.1 NEŠĽAHAŤ! Do polevy by sa dostal vzduch a to nechceme! Najlepšie je použiť ručný mixér s násadkou"pasírovač". Kto nemá, musí ručne. 3x preosiaty cukor s bielkom a solamylom 15-20 minút poctivo miešať . Ku koncu pridávame scedenú citrónovú šťavu dovtedy, kým masa nie je vláčna. (ani riedka, ani hustá, musí sa z lyžice "ťahať"). Ak je príliš riedka a na medovníčkoch sa rozteká, tak ju zahustíme trochou solamylu. Hotovú polevu držím v sáčku so ZIP-zapovým uzáverom a odoberám vždy len podľa potreby pár lyžičiek. V chladničke vydrží niekoľko dní . Prebytky sa môžu sa aj zamraziť. Na zdobenie si vyrábam malé kornútky z celofánu: štvorec cca 20x20 cm stočím do kornútku a zlepím lepiacou páskou. Naplním 2-3 čajovými lyžičkami polevy, podľa potreby zastrihnem špic a zdobím.

    Medovníky babky Ondračkovej - obrázok 4
  5. 5

    Kto si netrúfa zdobiť, môže kľudne použiť hrozienka, orechy, mandle alebo aj nič... S "ničom" sú najlepšie ;)

    Medovníky babky Ondračkovej - obrázok 5

Diskusia k receptu

tiginko
@jabath ak sú toto tvoje dielka, tak klobúk dole, sú nádherné, vtipné, máš talent ktorý bohužiaľ mne chýba
1x jabath
anina6
krásne medovníčky ozaj rozprávkové. ja som tiež dnes piekla svoje prvé medovníčky, všetko v pohode, až na to zdobenie. aj som sa pokúšala o nejaké výtvory, ale asi som spravila polevu riedku, tak som ich len máčala a ozdobila orieškom. nuž čo ešte sa musím veľa učiť.
1x jabath
jabath
Ľudkovia, ďakujem za pochvaly... tiginko, tieto sú ozaj moje ;) ...
janealli, tieto sú hneď mäkké, ak dodržiš čas pečenia a po vychladnutí ich dáš do zakrytej nádoby. Menšie tvary sú troška chrumkavejšie, tie väčšie sú podľa mňa na bežné mlsanie chutnejšie. Je ešte možnosť inovácie - vytvoríš si plnku zmiešaním marmelády a rozdrobených perníčkov a pospájaš ňou dvojice rovnakých tvarov. Takéto plnené sú úúúplne na mäkko :)
smajliqa
kraaasne nazdobene,, to moje vyzeraju ako keby ich zdobilo 2rocne dieta :D a o tvrdosti ani nehovorim radsej :D
1x jabath
babkamt
máš ich pekne ozdobené, ja na to nemám dosť trpezlivosti, ale obdivujem každého, kto sa tejto činnosti venuje.
1x jabath
svedka
inspirovala si ma,musim vyskusat par aj podla teba :) Dostala som zdobiace tubicky s polevami,tak mam o starost menej,ale aj tak moje nebudu take pekne ako tieto tvoje.
1x jabath
hannah22
sú ozaj pekné, tie s menom čarovné ešte tak zohnat formičku bábiky, mám sa čo učit... :)
1x jabath
marienka44
@Jabath , nádherné, ukážkové. Zajtra zarobím cesto, ale z menej múky. Cesto nemusí odpočívat v chladničke niekoľko dní, ako iné recepty?Ďakujem za odpoveď.
1x jabath
jabath
@marienka44 stačí na dvehodinky dať do chladničky a môžeš vaľkať. Kludne sprav z kila, vydržia aj dva mesiace ;) . Ja som tento týždeň zamiesila už tri krát, ale ešte stále idú do sveta- tak mi skoro ani nezostali...
jabath
@hannah22 , určite sa ti podaria, neboj. Formičky bábik som kupila v rakúsku. Po Vianociach zvyknú mať výpredaj (veľká+malá bábika cca 4€) -ak chceš môžem ti prípadne poslať ;)
jabath
@svedka tie tubičky vyzerajú síce prakticky, ale nemám s nimi pozitívnu skúsenosť (ak máš na mysli tie od Oetker) špička má veľkú dierku a poleva nemá najlepšiu konzistenciu. Maľuje veľmi na hrubo. Je to skor vhodné ak niekto zdobí s deťmi- tam je vítaná praktičnosť a nezachádza sa až tak do detailov. Ale nechcem ťa odrádzať :D
svedka
Ano, aj od Oetkera, aj nejake tenucke gelove.este som neskusala, vzdy sme robili len domace polevy...ale ten spic na Oetkerovi vyzera ozaj dost hruby...tak vyskusam, maximalne vyhodim, alebo necham len na nejake napisy na torty atd :)
1x jabath
murinova
sú nadherné ,rozpravkové, zlate ručičky, ktore ich zdobily, bravo, ja tiež zdobim ale tieto čipkovane dielka nedokažem.
1x jabath
sovka62
@anyribaanyrak (7.12.2014 08:51)

Nie, nie si, cela nasa rodina ma rada chrumkave, tie makke nam pripadaju ako pernicky od Sedity, alo z Lidla. Podla nas ma medovnik chrumkst a pernik byt makky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia