Foto: mojko28
Recept je určený pre všetkých, ktorý hľadajú vianočnú inšpiráciu. Cesto je vhodné aj na klasické medovníčky, budú mäkučké a voňavé.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
40 dkg |
|
1/2 bal |
|
2 KL |
|
4 ks |
|
7 PL |
|
1 ks (alebo Hera) |
|
1 PL (nemusí byť) |
|
Na potretie: | |
|
|
1 ks |
|
Poleva na zdobenie: | |
23 dkg |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny.
-
2
Preosejeme všetky suché suroviny. Kakao pridávame kvôli farbe - nemusí byť.
-
3
Preosiate suroviny premiešame.
-
4
Pridáme celé vajíčka, med a nastrúhaný palmarín (heru).
-
5
Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme v noci odležať v chladničke.
-
6
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 - 5 mm.
-
7
Nakreslíme a vystrihneme si šablóny.
-
8
Nezabudneme na základňu.
-
9
Vyrežeme podľa šablón predný a zadný diel (7x7cm + 45°x5cm), 2 bočné steny (7x10,5cm), 2 časti strechy (7x14cm) a základňu (15x12cm). Pri vyrezávaní okienok a dverí využijeme malé formičky.
-
10
Pred pečením potrieme vodou. Pečieme na 180 °C do bleda, cca 10 min.
-
11
Po upečený za horúca potrieme žĺtkom.
-
12
Po vychladnutí zdobíme bielkovou polevou. Necháme cca 30 min vyschnúť a potom zlepíme polevou jednotlivé diely. Na efekt snehu môžeme použiť kryštálový cukor, ktorý nasypeme na bielkovú polevu. Do chalúpky si môžeme vložiť elektrický kahanček.
* * * * *
Pri zdobení je postup nasledovný: Najprv jednotlivé diely ozdobím (okrem strechy) a až potom zlepím bielkovou polevou. Nakoniec ozdobím strechu a spravím cencúle.