Medovníková chalúpka (fotorecept)

Autor receptu: mojko28

Recept je určený pre všetkých, ktorý hľadajú vianočnú inšpiráciu. Cesto je vhodné aj na klasické medovníčky, budú mäkučké a voňavé.

3
porcie
60 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Preosejeme všetky suché suroviny. Kakao pridávame kvôli farbe - nemusí byť.
  3. Preosiate suroviny premiešame.
  4. Pridáme celé vajíčka, med a nastrúhaný palmarín (heru).
  5. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme v noci odležať v chladničke.
  6. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 - 5 mm.
  7. Nakreslíme a vystrihneme si šablóny.
  8. Nezabudneme na základňu.
  9. Vyrežeme podľa šablón predný a zadný diel (7x7cm + 45°x5cm), 2 bočné steny (7x10,5cm), 2 časti strechy (7x14cm) a základňu (15x12cm). Pri vyrezávaní okienok a dverí využijeme malé formičky.
  10. Pred pečením potrieme vodou. Pečieme na 180 °C do bleda, cca 10 min.
  11. Po upečený za horúca potrieme žĺtkom.
  12. Po vychladnutí zdobíme bielkovou polevou. Necháme cca 30 min vyschnúť a potom zlepíme polevou jednotlivé diely. Na efekt snehu môžeme použiť kryštálový cukor, ktorý nasypeme na bielkovú polevu. Do chalúpky si môžeme vložiť elektrický kahanček.