Medovníková chalúpka (fotorecept)
Autor receptu: mojko28
Recept je určený pre všetkých, ktorý hľadajú vianočnú inšpiráciu. Cesto je vhodné aj na klasické medovníčky, budú mäkučké a voňavé.
3 porcie |
60 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny.
- Preosejeme všetky suché suroviny. Kakao pridávame kvôli farbe - nemusí byť.
- Preosiate suroviny premiešame.
- Pridáme celé vajíčka, med a nastrúhaný palmarín (heru).
- Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme v noci odležať v chladničke.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 - 5 mm.
- Nakreslíme a vystrihneme si šablóny.
- Nezabudneme na základňu.
- Vyrežeme podľa šablón predný a zadný diel (7x7cm + 45°x5cm), 2 bočné steny (7x10,5cm), 2 časti strechy (7x14cm) a základňu (15x12cm). Pri vyrezávaní okienok a dverí využijeme malé formičky.
- Pred pečením potrieme vodou. Pečieme na 180 °C do bleda, cca 10 min.
- Po upečený za horúca potrieme žĺtkom.
- Po vychladnutí zdobíme bielkovou polevou. Necháme cca 30 min vyschnúť a potom zlepíme polevou jednotlivé diely. Na efekt snehu môžeme použiť kryštálový cukor, ktorý nasypeme na bielkovú polevu. Do chalúpky si môžeme vložiť elektrický kahanček.