Foto: sracz
Občasná „inventúra“ vlastnej dokumentácii nikdy nezaškodí! Platí to aj o mne. Minulý rok som sa Vám zopár razy pochválil s týmto mojim „výtvorom“. Poďakoval Zobraziť celý popisObčasná „inventúra“ vlastnej dokumentácii nikdy nezaškodí! Platí to aj o mne. Minulý rok som sa Vám zopár razy pochválil s týmto mojim „výtvorom“. Poďakoval som sa aj milým šikovným „sýkorkám Vareškám“, @safira85 a @myalab za inšpiráciu, môj kompletný variant sa mi skoro na rok kdesi_kamsi zatúlal. Vlani sme s ním oslávili sviatok mojej lepšej ½ a zožal len chválu. Ospravedlňujem sa a rest dnešným dňom považujem za vymazaný! Na terajšie narodky bude niečo nové. Zdokumentujem a predstavím aj Vám!
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cestá: | |
500 g |
|
štipka g |
|
200 g |
|
180 g |
|
2 ks |
|
2 - 3 PL |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
z každého 1 ČL |
|
1 ČL |
|
Krusta: | |
350 g |
|
150 g |
|
50 g |
|
18 g |
|
6 PL |
|
150 g |
|
Krém nadstavovaný: | |
500 ml |
|
štipka g |
|
2 - 3 PL |
|
3 PL |
|
50 g |
|
80 g |
|
43 g |
|
250 g |
|
339 g |
|
250 - 333 ml |
|
podľa potreby na vymastenie |
|
podľa potreby na posyp |
|
Postup
-
1
odvážené vlašské orechy a lieskovce som opražil a priebežne som z panvice vyfukoval odpálené „plevy“; chceli pritom „lietať“ po kuchyni, ale pomohol som si plastovým vrecom z čistiarne, natiahnutým cez hlavu (ja, nahnutý nad kuchyňským umývadlom, som mal „plevy“ aj v mihalniciach, ale kuchyňa ostala čistá); orechy som potom nechal vychladnúť
-
2
sypké suroviny, maslo a vajíčka na cesto som takto rozložil na tablu, opatrne ich rukami vymiesil, priebežne prilial aj vlažné mlieko a med, potom nechal pod utierkou odpočinúť
-
3
medzitým som do „peny“ vymiešal 339 g masla s 250 g práškového cukru; v rajnici som pripravil varenú časť nadstavovaného krému (podobne ako krupicovú kašu) z 500 ml mlieka, štipky soli, 2 PL masla, 2 PL vanilkového extraktu, 50 g kryštálového cukru, 3 PL detskej krupice (krupa mannaja), po zhustnutí som postupne primiešal 80 g vrecúško zlatého klasu, 43 g vrecúško vanilkového pudingu (Dr. Oetker) v prášku a nechal vychladnúť.
-
4
odpočinuté cesto som nožom rozdelil na dve časti
-
5
prvú som rozložil na vymastený a pomúčený plech „320x230x55 mm“ (vyhladil ju tortovou lopatkou) a asi 12´ upiekol pri 170 °C (350 °F)
-
6
počas pečenia spodného cesta som pomocou šľahača do hladka vymiešal cukrovo_maslovú „penu“ s chladnou „krupicou“ na krém; upečené cesto s peknou zlatou farbou som preklopil na veľké „denko“
-
7
… a prišiel čas aj na krustovú „korunku“; 50 g kryštálového a 18 g vanilkového cukru som nechal opatrne skaramelizovať v nízkom hrnci, odstavil zo zdroja tepla, pridal 6 PL tmavého medu (starostlivo opatrovaný poklad, zdroj: Liečebňa Tatranské Matliary), 150 g masla a napokon aj na hrubo pokrájané opražené chladné lieskové aj vlašské orechy;
-
8
vymiešanú zmes som ešte teplú pomocou plastovej stierky rozložil na druhé cesto a vzápätí opäť ~ 12´ pri 170 °C (350 °F) nechal upiecť (aj teraz sa mi potvrdila výhoda pekáča s odoberateľnými „mantinelmi“; upečenú časť medovníka s orieškovou krustou som ľahko zosunul na druhé „denko“
-
9
spodné vlažné cesto som preklopil späť do pekáča, rozotrel naň viac ako ¼ litra domáceho brusnicovo čučoriedkového džemu,
-
10
na džem pripravený nadstavovaný krém,
-
11
celú tú dobrotu prikryl druhým plátom s krustou a odložil do komory (aspoň 24 hodín pred krájaním, ale čím dlhšie stojí, tým je lepší)
-
12
kontrolný rez (uznávam, že z hľadiska estetiky nevyzerá dva razy „úhľadne)“,
-
13
ktorý som, náležite zvedavý a naviac nedočkavý, vybral z tohoto výrezu (prvú časť som doslova zhltol); chutnal fantasticky „famózne“, čo s veľkou vďakou, uznaním a obdivom kvitovala aj oslávenkyňa!
Diskusia k receptu