Medovník s orieškovou krustou fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. júna 2015
Medovník s orieškovou krustou (fotorecept)
Foto: sracz

Občasná „inventúra“ vlastnej dokumentácii nikdy nezaškodí! Platí to aj o mne. Minulý rok som sa Vám zopár razy pochválil s týmto mojim „výtvorom“. Poďakoval Zobraziť celý popisObčasná „inventúra“ vlastnej dokumentácii nikdy nezaškodí! Platí to aj o mne. Minulý rok som sa Vám zopár razy pochválil s týmto mojim „výtvorom“. Poďakoval som sa aj milým šikovným „sýkorkám Vareškám“, @safira85 a @myalab za inšpiráciu, môj kompletný variant sa mi skoro na rok kdesi_kamsi zatúlal. Vlani sme s ním oslávili sviatok mojej lepšej ½ a zožal len chválu. Ospravedlňujem sa a rest dnešným dňom považujem za vymazaný! Na terajšie narodky bude niečo nové. Zdokumentujem a predstavím aj Vám!

24
porcií
60÷70 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cestá:
500 g
štipka g
200 g
180 g
2 ks
2 - 3 PL
3 PL
2 PL
z každého 1 ČL
1 ČL
Krusta:
350 g
150 g
50 g
18 g
6 PL
150 g
Krém nadstavovaný:
500 ml
štipka g
2 - 3 PL
3 PL
50 g
80 g
43 g
250 g
339 g
250 - 333 ml
podľa potreby na vymastenie
podľa potreby na posyp




Postup

  1. 1

    odvážené vlašské orechy a lieskovce som opražil a priebežne som z panvice vyfukoval odpálené „plevy“; chceli pritom „lietať“ po kuchyni, ale pomohol som si plastovým vrecom z čistiarne, natiahnutým cez hlavu (ja, nahnutý nad kuchyňským umývadlom, som mal „plevy“ aj v mihalniciach, ale kuchyňa ostala čistá); orechy som potom nechal vychladnúť

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    sypké suroviny, maslo a vajíčka na cesto som takto rozložil na tablu, opatrne ich rukami vymiesil, priebežne prilial aj vlažné mlieko a med, potom nechal pod utierkou odpočinúť

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzitým som do „peny“ vymiešal 339 g masla s 250 g práškového cukru; v rajnici som pripravil varenú časť nadstavovaného krému (podobne ako krupicovú kašu) z 500 ml mlieka, štipky soli, 2 PL masla, 2 PL vanilkového extraktu, 50 g kryštálového cukru, 3 PL detskej krupice (krupa mannaja), po zhustnutí som postupne primiešal 80 g vrecúško zlatého klasu, 43 g vrecúško vanilkového pudingu (Dr. Oetker) v prášku a nechal vychladnúť.

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    odpočinuté cesto som nožom rozdelil na dve časti

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prvú som rozložil na vymastený a pomúčený plech „320x230x55 mm“ (vyhladil ju tortovou lopatkou) a asi 12´ upiekol pri 170 °C (350 °F)

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    počas pečenia spodného cesta som pomocou šľahača do hladka vymiešal cukrovo_maslovú „penu“ s chladnou „krupicou“ na krém; upečené cesto s peknou zlatou farbou som preklopil na veľké „denko“

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    … a prišiel čas aj na krustovú „korunku“; 50 g kryštálového a 18 g vanilkového cukru som nechal opatrne skaramelizovať v nízkom hrnci, odstavil zo zdroja tepla, pridal 6 PL tmavého medu (starostlivo opatrovaný poklad, zdroj: Liečebňa Tatranské Matliary), 150 g masla a napokon aj na hrubo pokrájané opražené chladné lieskové aj vlašské orechy;

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vymiešanú zmes som ešte teplú pomocou plastovej stierky rozložil na druhé cesto a vzápätí opäť ~ 12´ pri 170 °C (350 °F) nechal upiecť (aj teraz sa mi potvrdila výhoda pekáča s odoberateľnými „mantinelmi“; upečenú časť medovníka s orieškovou krustou som ľahko zosunul na druhé „denko“

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    spodné vlažné cesto som preklopil späť do pekáča, rozotrel naň viac ako ¼ litra domáceho brusnicovo čučoriedkového džemu,

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na džem pripravený nadstavovaný krém,

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    celú tú dobrotu prikryl druhým plátom s krustou a odložil do komory (aspoň 24 hodín pred krájaním, ale čím dlhšie stojí, tým je lepší)

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    kontrolný rez (uznávam, že z hľadiska estetiky nevyzerá dva razy „úhľadne)“,

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ktorý som, náležite zvedavý a naviac nedočkavý, vybral z tohoto výrezu (prvú časť som doslova zhltol); chutnal fantasticky „famózne“, čo s veľkou vďakou, uznaním a obdivom kvitovala aj oslávenkyňa!

    Medovník s orieškovou krustou (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

bebemana
Mas pravdu,tieto rezy chutia skutocne famozne /kdesi som citala recept na famozne medove rezy/.piekla som ich, ale bez dzemu, vsetci boli nadseni ich chutou./ s dzemom chutia urcite este lepsie. Skusim upiect.davam 5*.
frezia68
***** , ako ináč? Si veľmi šikovný ( ale to vieme ) a tak mi ostáva len chuť na ten fajný zákusok :-) .
kukulienka71
udeľujem 5*:-) rezy vyzerajú veľmi chutne, ukladám na slávnostnú príležitosť, podobné robievam, ale aj tieto ma lákajú
izabella929
@sracz , tvoje zákusky mi pripomínajú moje Kyjevské rezy..vyzerajú báječne a iste tvojej krajšej polovičke aj chutili.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia