Medovník s orieškovou krustou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Občasná „inventúra“ vlastnej dokumentácii nikdy nezaškodí! Platí to aj o mne. Minulý rok som sa Vám zopár razy pochválil s týmto mojim „výtvorom“. Poďakoval som sa aj milým šikovným „sýkorkám Vareškám“, @safira85 a @myalab za inšpiráciu, môj kompletný variant sa mi skoro na rok kdesi_kamsi zatúlal. Vlani sme s ním oslávili sviatok mojej lepšej ½ a zožal len chválu. Ospravedlňujem sa a rest dnešným dňom považujem za vymazaný! Na terajšie narodky bude niečo nové. Zdokumentujem a predstavím aj Vám!

24
porcií
60÷70 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. odvážené vlašské orechy a lieskovce som opražil a priebežne som z panvice vyfukoval odpálené „plevy“; chceli pritom „lietať“ po kuchyni, ale pomohol som si plastovým vrecom z čistiarne, natiahnutým cez hlavu (ja, nahnutý nad kuchyňským umývadlom, som mal „plevy“ aj v mihalniciach, ale kuchyňa ostala čistá); orechy som potom nechal vychladnúť
  2. sypké suroviny, maslo a vajíčka na cesto som takto rozložil na tablu, opatrne ich rukami vymiesil, priebežne prilial aj vlažné mlieko a med, potom nechal pod utierkou odpočinúť
  3. medzitým som do „peny“ vymiešal 339 g masla s 250 g práškového cukru; v rajnici som pripravil varenú časť nadstavovaného krému (podobne ako krupicovú kašu) z 500 ml mlieka, štipky soli, 2 PL masla, 2 PL vanilkového extraktu, 50 g kryštálového cukru, 3 PL detskej krupice (krupa mannaja), po zhustnutí som postupne primiešal 80 g vrecúško zlatého klasu, 43 g vrecúško vanilkového pudingu (Dr. Oetker) v prášku a nechal vychladnúť.
  4. odpočinuté cesto som nožom rozdelil na dve časti
  5. prvú som rozložil na vymastený a pomúčený plech „320x230x55 mm“ (vyhladil ju tortovou lopatkou) a asi 12´ upiekol pri 170 °C (350 °F)
  6. počas pečenia spodného cesta som pomocou šľahača do hladka vymiešal cukrovo_maslovú „penu“ s chladnou „krupicou“ na krém; upečené cesto s peknou zlatou farbou som preklopil na veľké „denko“
  7. … a prišiel čas aj na krustovú „korunku“; 50 g kryštálového a 18 g vanilkového cukru som nechal opatrne skaramelizovať v nízkom hrnci, odstavil zo zdroja tepla, pridal 6 PL tmavého medu (starostlivo opatrovaný poklad, zdroj: Liečebňa Tatranské Matliary), 150 g masla a napokon aj na hrubo pokrájané opražené chladné lieskové aj vlašské orechy;
  8. vymiešanú zmes som ešte teplú pomocou plastovej stierky rozložil na druhé cesto a vzápätí opäť ~ 12´ pri 170 °C (350 °F) nechal upiecť (aj teraz sa mi potvrdila výhoda pekáča s odoberateľnými „mantinelmi“; upečenú časť medovníka s orieškovou krustou som ľahko zosunul na druhé „denko“
  9. spodné vlažné cesto som preklopil späť do pekáča, rozotrel naň viac ako ¼ litra domáceho brusnicovo čučoriedkového džemu,
  10. na džem pripravený nadstavovaný krém,
  11. celú tú dobrotu prikryl druhým plátom s krustou a odložil do komory (aspoň 24 hodín pred krájaním, ale čím dlhšie stojí, tým je lepší)
  12. kontrolný rez (uznávam, že z hľadiska estetiky nevyzerá dva razy „úhľadne)“,
  13. ktorý som, náležite zvedavý a naviac nedočkavý, vybral z tohoto výrezu (prvú časť som doslova zhltol); chutnal fantasticky „famózne“, čo s veľkou vďakou, uznaním a obdivom kvitovala aj oslávenkyňa!