Foto: zuzik01
Pani Reznickova je vraj velky odbornik na pecenie pernickov a toto je jeden z jej receptov, trosku poupraveny. Mimochodom, recept je vhodny aj pre Zobraziť celý popisPani Reznickova je vraj velky odbornik na pecenie pernickov a toto je jeden z jej receptov, trosku poupraveny. Mimochodom, recept je vhodny aj pre varechacky - dietacky, obsahuje velmi malo tuku a pernicky su pri tom velmi chutne a hned po upeceni prudko jedle ;-) RECEPT VHODNY PRE ZACIATOCNICKY (tak ako ja...)
Postup
-
1
Do hrnca si dáme prvé tri ingrediencie, teda med, tuk a práškový cukor. Pomaly zohrievame na veľmi nízkom plameni, kým sa nám cukor nerozpustí. Necháme vychladiť.
- 2
Preosejeme všetky sypké ingrediencie, do ktorých pridáme vychladnutú zmes. Kakao pridávame podľa toho, aké tmavé chceme mať perníčky. Moje sú trošku svetlé, takže kto chce perníčky tmavé, je potrebné dať viac než 3 lyžice kakaa :-) Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa na začiatku síce trochu lepí na prsty, ale po chvíľke je to lepšie. Cesto dáme do chladničky aspoň na noc alebo 24 hodín oddýchnuť. Môže ostať v chladničke aj 3 a viac dní.
- 3
Cesto vyvaľkáme podľa toho, či máme radšej hrubšie perníčky, alebo "sušienky". Ja som ho mala v hrúbke asi 2-4 mm. Perníčky sa pečú v rúre vyhriatej asi na 170 stupňov cca 10 minút. Treba ich sledovať, lebo sa vedia v poslednej fáze rýchlo pripiecť a potom sú síce krásne hnedé, ale aj horké ;-) Po vybratí z rúry perníčky potrieme hneď za horúca rozšľahaným vajíčkom.
- 4
Perníčky by sa vraj mali nechať "oddýchnuť", lebo vraj potom zvykne opadávať poleva. Ja som ich teda zdobila až po dvoch dňoch. Na polevu stačí vyšľahať bielok s prášk. cukrom a lyžicou solamylu alebo bez. Ak sa vám zdá poleva hustá, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, ak je riedka, pridávame práškový cukor. VEĽMI DOLEŽITÉ je CUKOR PREOSIAŤ. U nás na Cypre je síce úplne sypký, ale ten slovenský je treba preosiať aj 2-3 krát. Ináč Vám v poleve ostanú maličké hrudky, ktoré Vám neprejdú cez dierku v sáčku. No a tu už som ja v zápale boja ;-)))
- 5
Pridávam niekoľko fotiek ako inšpiráciu na zdobenie. Je síce fajn, keď už máme perníčky a polevu, ale chýba nám inšpirácia... ja som si tiež takto pomáhala, takže teraz snáď pomôžem ďalším varecháčkam nabrať odvahu :-) Pripájam stromčeky...
- 6
anjelikovia, snehuliaci a spol....
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
polevu das do mikrotenoveho sacku a urobis malicku dierku - je to zalezitost pokus-omyl. Radsej zacni s mensou dierkou a pokracuj vacsou, ak sa ti zda malicka...
Vela stastia ;-)
krááásne si šikula....odpísala som pod medov. chalúpku :-))