Foto: tatranka
Stále som sa chystala upiecť zákusok Marlenku.No akosi som nemala dlho na takýto zákusok čas,ani príležitosť.Až teraz na Veľkú noc. Marlenku,ktorá stála v rade Zobraziť celý popisStále som sa chystala upiecť zákusok Marlenku.No akosi som nemala dlho na takýto zákusok čas,ani príležitosť.Až teraz na Veľkú noc. Marlenku,ktorá stála v rade mojich receptov prišiel čas.Je to veľmi chutný a naozaj sviatočný koláčik.
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
3 ks |
|
300 g |
|
3 lyžice |
|
1 lyžička |
|
400 g |
|
Plnka: | |
300 g |
|
1 konzerva/Salko |
|
Zdobenie: | |
70 g |
|
|
Postup
-
1
Najprv som si na mastný papier predkreslila veľkosť korpusu.Malo ich byť 6 kusov na 24 cm.No ja som mala veľkosť formy 26,tak som získala z cesta len 5 ks korpusov.
-
2
Dala som si na dve hodiny variť sladené mlieko,na potrebný karamel.Mlieko po uvarení sa musí schladiť.Najlepšie je pripraviť si ho deň do predu.
-
3
Maslo roztopíme v horúcom vodnom kúpeli.Postupne pridám vajíčka,cukor,med,jedlu sódu.Keď je zmes roztopená,
-
4
...pridám preosiatu hladkú múku a za stáleho miešania zohrievam 10 minút.
-
5
Nahriaté cesto pripravené na pečenie.Cesto som si ukladala na mastný papier na plechu lyžicou.Urobila som päť rovnakých dielikov./Sú to asi štyri lyžice./
-
6
Tie som dlaňami potretými olejom,ešte teplé roztlačila na požadovanú veľkosť,rovno na papier uložený v plechu.
-
7
To som zopakovala 5 krát.Piekla som po 7-9 minút na 170 stupňov.
-
8
Aby som mala korpusy rovnaké vykrajovala som ich podľa formy ešte teplé.Ak lepšie pritlačíte,cesto sa vám oddelí.Na to som prišla už pri predposlednom korpuse.
-
9
Ináč som najprv krájala korpus radielkom.
-
10
Vyrezaný ,upečený korpus.
-
11
5 kusov korpusu 26 cm priemer.
-
12
Toto mi ostali okrajky,ktoré musia v chlade stuhnúť.Treba ich pomlieť a zmiešať so 70 g orechov.Tým sa zdobí potretý korpus aj s plnkou.
-
13
Maslo a schladené skaramelizované mlieko,vyšľahám.Natriem ním všetky korpusy.Potriem vrch aj boky a posypem orechmi a omrvinkami z cesta.Ja som si ešte postrúhala aj zvyšok čokolády,ale tá nie je v recepte,tak ju neuvádzam.
-
14
Natretý a zasypaný korpus.
-
15
Rez korpusom.
-
16
A už len s chuťou do ohromného koláčika.
@marianna76 neuveríš,aj mne sa to javilo ako veľa roboty,ale ak si všetko nachystáš k ruke,nie je to také zlé a ten výsledok za to stojí.Ja na torty nie som a preto ma zlákala táto jednoduchosť a žiadne ťažké zdobenie,ktoré ja neviem.Kde sú orechy maslo cukor,to je môj zákusok,taký ma vie zlákať.Tak sa aj stalo.
@janara @mamatata2 ďakujem za komentárik.
ako vždy ešte pochválim pekné spracovanie receptu a krásne foto :-)
varecha.pravda.sk/recepty/marlenka-fotorecept/23216-recep...
@babav ty si to hneď múdro rozhodla.Aj ja budem piecť rezy.Bude to oveľa rýchlejšie.Veď ja som tortu nepotrebovala.No tak bol uvedený recept.
@rennatte aj tvoja Marlenka je krásna ľahúčka,ale zase iná.Dobre sa hovorí.Aj keď dvaja robia to isté,nie je to to isté!
Máš ju v tvojom recepte peknú,nadýchanú.Je to iné.Ďakujem za tvoj link.
Ďakujem vám za vaše komentáriky.
@sladkacokoladka veľmi rada by som ti pomohla s fotografiami.Je to cez jeden program.PICASO.Musela by si si ten program stiahnuť.Možno sú aj iné programy,ale ja pracujem na ňom.Posielam link a program si stiahni.Je to program zadarmo. picasa.google.com/intl/sk/...
Ak ti to pomôže,budem rada.
receptik ukladam a snivam, ze sa mi tiez podari na svadbu mojej dcery
dakujem za prijemny umelecky zazitok z fotopostupu
si aspoň raz Marlenku vyskúšaj.Vyzerá to na veľ práce,ale ver,že to tak nie je.Želám si,aby si bol spokojný.Tiež ti ďakujem za pochvalu k foto-postupu.
Najskôr to u mňa vyzeralo na pohromu s plnkou - kúpila som maslo (teda, volalo sa to maslo) a tak som čakala skutočné, no a potom keď už bolo v plnke, som si vzadu prečítala, že má 20% rastlinného tuku - predtým som sa čudovala, že plnka je trošku menej pevná než tá na obrázku... ale pobyt v chladničke problém vyriešil... sprvoti som si pomyslela, že plnky sú moja pohroma :) ...a že z torty nič nebude.
Nakoniec však vyzerala bezchybná, nik si nič nevšimol... A ja som sa poučila že fakt treba čítať ingrediencie na výrobkoch a nenechať sa oklamať menom- nabudúce, keď spravím na oslavu, bude ešte lepšia. :)
Maj sa dobre a ďakujem za tvoju správu.