Medová Marlenka fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 13. apríla 2012
Medová Marlenka (fotorecept)
Foto: tatranka

Stále som sa chystala upiecť zákusok Marlenku.No akosi som nemala dlho na takýto zákusok čas,ani príležitosť.Až teraz na Veľkú noc. Marlenku,ktorá stála v rade Zobraziť celý popisStále som sa chystala upiecť zákusok Marlenku.No akosi som nemala dlho na takýto zákusok čas,ani príležitosť.Až teraz na Veľkú noc. Marlenku,ktorá stála v rade mojich receptov prišiel čas.Je to veľmi chutný a naozaj sviatočný koláčik.

30 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
3 ks
300  g
3  lyžice
1  lyžička
400  g
Plnka:
300  g
1  konzerva/Salko
Zdobenie:
70  g




Postup

  1. 1

    Najprv som si na mastný papier predkreslila veľkosť korpusu.Malo ich byť 6 kusov na 24 cm.No ja som mala veľkosť formy 26,tak som získala z cesta len 5 ks korpusov.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dala som si na dve hodiny variť sladené mlieko,na potrebný karamel.Mlieko po uvarení sa musí schladiť.Najlepšie je pripraviť si ho deň do predu.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo roztopíme v horúcom vodnom kúpeli.Postupne pridám vajíčka,cukor,med,jedlu sódu.Keď je zmes roztopená,

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridám preosiatu hladkú múku a za stáleho miešania zohrievam 10 minút.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nahriaté cesto pripravené na pečenie.Cesto som si ukladala na mastný papier na plechu lyžicou.Urobila som päť rovnakých dielikov./Sú to asi štyri lyžice./

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tie som dlaňami potretými olejom,ešte teplé roztlačila na požadovanú veľkosť,rovno na papier uložený v plechu.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    To som zopakovala 5 krát.Piekla som po 7-9 minút na 170 stupňov.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Aby som mala korpusy rovnaké vykrajovala som ich podľa formy ešte teplé.Ak lepšie pritlačíte,cesto sa vám oddelí.Na to som prišla už pri predposlednom korpuse.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ináč som najprv krájala korpus radielkom.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyrezaný ,upečený korpus.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    5 kusov korpusu 26 cm priemer.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto mi ostali okrajky,ktoré musia v chlade stuhnúť.Treba ich pomlieť a zmiešať so 70 g orechov.Tým sa zdobí potretý korpus aj s plnkou.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Maslo a schladené skaramelizované mlieko,vyšľahám.Natriem ním všetky korpusy.Potriem vrch aj boky a posypem orechmi a omrvinkami z cesta.Ja som si ešte postrúhala aj zvyšok čokolády,ale tá nie je v recepte,tak ju neuvádzam.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Natretý a zasypaný korpus.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Rez korpusom.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A už len s chuťou do ohromného koláčika.

    Medová Marlenka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

janara
krásna Marlenka, určite vyskúšam...dakujem
mamatata2
Waw, padla mi sánka. Krása, ukladám a možno sa niekedy odvážim. Môj syn má veľmi rád tento koláčik.
marianna76
íha, to je s tým tak veľa roboty? krásna tortička. Martuška pekné radielko máš. Môj brat to volal motorka...
danielas
@tatranka parádna tortička. Všetko tam je tip top ako u Teba vždy. Ja si ju rada uložím. V júni čakám vzácnu návštevu. Hádam by som ju urobila v predstihu a dala zmraziť. Čo Ty na to,snáď to neuberie na kvalite a výslednom efekte?
tatranka
@danielas ,na budúce to budem piecť na pláty.Myslím,že v chlade ti to vydrží aj v predstihu.
@marianna76 neuveríš,aj mne sa to javilo ako veľa roboty,ale ak si všetko nachystáš k ruke,nie je to také zlé a ten výsledok za to stojí.Ja na torty nie som a preto ma zlákala táto jednoduchosť a žiadne ťažké zdobenie,ktoré ja neviem.Kde sú orechy maslo cukor,to je môj zákusok,taký ma vie zlákať.Tak sa aj stalo.
@janara @mamatata2 ďakujem za komentárik.
vierik
@taranka ,keď sa doje Veĺkonočná,vyskúšam tvoju okruhlú,lebo rezov je veľa.Máš ju úkažkovú....
babav
Vystavna marlenkova torta!Ja zvyknem piect rezy,vezmu menej casu,ale nie su take paradne...dakujem za inspiraciu;-)
marcy
mňam, hneď by som si dala ku kávičke,predcízna práca a dobré rady :-))
marijanka712
krásne sa ti vydarila - Marelenku som piekla Eliškinú a bola super , ale aj tvoju vyskúšam, lebo aj tvoje receptíky sú pre mna dobrou zárukov na vydarenie výsledku neporovnávala som ingrediencie, ale zdá sa mi, že tvoje cesto je spracovatelné za tepla , ale medové zbožňujem ukladám a čo nevidieť vyskúšam dcére na meniny.... dik za receptík.
marijanka712
@diabambulka super nápad na orezanie korpusu , ale aj tvoje cesto vypadá dobre verím, že aj s tou plnkou , ale si ju viem predstaviť aj s touto plnkou od @tatranka , tvoja plnka je taká štolverková super to zbožňujem...
mama3chlapov
je krásna a fajnovučká. Dala by som si ale kojím a orechy vraj nemôžem (malý je alergik), tak možno niekedy neskôr vyskúšam. Asi je s tým dosť práce, takže klobúk k nohám!
soncya
Marlenku mám rada, nikdy som ju ešte neskúšala, ale fakt to nevyzerá až tak zložito. Uložila som si do KK, v dohľadnej dobe vyskúšam. Dám vedieť, ako dopadla. :)
tatranka
@diabambulka prišla som na to,ako sa vraví po funuse.Mám pokrievku s rozmerom 24 cm.Keby som ju bola použila,ako náčrt na mastný papier a vyrezávanie,mohla som piecť jedným ťahom dva korpusy.Boli by sa mi zmestili na plech.No človek sa stále učí.Pozrela som si aj tvoju krásnu medovú tortičku z linku,ktorý si mi poslala.Tak tá je o level vyššia.Krásna.
@babav ty si to hneď múdro rozhodla.Aj ja budem piecť rezy.Bude to oveľa rýchlejšie.Veď ja som tortu nepotrebovala.No tak bol uvedený recept.
@rennatte aj tvoja Marlenka je krásna ľahúčka,ale zase iná.Dobre sa hovorí.Aj keď dvaja robia to isté,nie je to to isté!
Máš ju v tvojom recepte peknú,nadýchanú.Je to iné.Ďakujem za tvoj link.
Ďakujem vám za vaše komentáriky.
sladkacokolada
občas tiež robievam Marlenku, Tvoja je nádherná , niekedy vyskúšam podľa Tvojho receptu. @tatranka ako pridávaš jedno foto s toľkými obrázkami, myslím to prvé úvodné. Už som si to dávno všimla a veľmi sa mi to páči.
tinca
@tatranka máš ju ukážkovú, trošku náročné na čas, ale stálo to za to. Mne sa práve v tvare torty veľmi páči


tatranka
@tinca od teba pochvala teší.Si jednotková gazdinka.ďakujem.
@sladkacokoladka veľmi rada by som ti pomohla s fotografiami.Je to cez jeden program.PICASO.Musela by si si ten program stiahnuť.Možno sú aj iné programy,ale ja pracujem na ňom.Posielam link a program si stiahni.Je to program zadarmo. picasa.google.com/intl/sk/...
Ak ti to pomôže,budem rada.
izabella929
Tvoja Marlenka vyzerá priam rozprávkovo.-)))ako v rozprávke o medovníkovej chalúpke.-)
medovnicek
veľmi dobrý precízny postup, krásne fotografie, ja sa tiež na ňu ešte len odhodlávam, tvoj recept odkladám do kk, určite príde naň rada v mojom receptovom poradovníku
tykadielko
dnes sme akurát dostali z marlenkovej tortičky od suseda...bola úžasná :-)
helca103
nádherná Marlenka sa Ti vydarila, každý kto raz skúsi zistí,že to nie je až tak zložité ako sa zdá. Ja robievam podľa @Uschi na celý plech a vždy sa vydarí.Ako tortu som ešte neskúšala asi je na čase urobiť. Páči sa mi ten tvoj nápad ako vykrojiť rovnaké kruhy :-)

cica2
receptík už mám uložený, výsledok, fotografie a postup na 1* ...a úvodné foto nádhera! :-)
orchidea
Nádherná marlenka sa ti podarila a krásne spracovaný a nafotený recept.
janger
@tatranka , krasa!!!! Vyborny fotopostup. Ja som marlenku este nerobila. Raz som kupila na Slovensku hotovu, bola dobra, len sa mi zdala trosku moc sladka, ale to asi tak ma byt. Snad sa niekedy tiez na nu odhodlam. Pochybujem ale, ze by sa mi tak krasne podarila, ako tebe :-).
kolka18
super, krasny recept super chut. Nieje nic lepsie ako domaca marlenka
tatranka
Ďakujem za krásne vyznanie@mariaklara. @janger kľudne si urob Marlenku.Vyzerá to náročne ale ver,že to až také náročné nie je.A tie pláty sú aj rýchlo upečené.
tatranka
@chapona držím päste pri úspešnom skúšaní.Neboj sa toho.Nie je to také náročné,ako to vyzerá.
tatranka
@sandra3 prepáč,ale nie som zdatná v internetových znakoch a skratkách,preto neviem reagovať.
optimista
super marlenka, klobuk dole pred vasim kucharskym umenim
receptik ukladam a snivam, ze sa mi tiez podari na svadbu mojej dcery
dakujem za prijemny umelecky zazitok z fotopostupu
tatranka
@optimista ďakujem za pochvalu.Do svadby svojej dcérky
si aspoň raz Marlenku vyskúšaj.Vyzerá to na veľ práce,ale ver,že to tak nie je.Želám si,aby si bol spokojný.Tiež ti ďakujem za pochvalu k foto-postupu.
elixir
@tatranka : robím Marlenku podľa Teba, jaj, dúfam, že sa mi podarí... :) Dnes som si uvarila kondenzované mliečko a upiekla korpusy... tak zajtra sa pokračuje :)
tatranka
@elixir určite sa ti podarí.Ak si postupovala podľa receptu,budeš ju mať výbornú.Prosím,daj vedieť.Držím palec,preto že je to dobrota.Určite si pochutnáte.
elixir
@tatranka , vďaka za skvelý recept, všetko vyšlo. :)
Najskôr to u mňa vyzeralo na pohromu s plnkou - kúpila som maslo (teda, volalo sa to maslo) a tak som čakala skutočné, no a potom keď už bolo v plnke, som si vzadu prečítala, že má 20% rastlinného tuku - predtým som sa čudovala, že plnka je trošku menej pevná než tá na obrázku... ale pobyt v chladničke problém vyriešil... sprvoti som si pomyslela, že plnky sú moja pohroma :) ...a že z torty nič nebude.
Nakoniec však vyzerala bezchybná, nik si nič nevšimol... A ja som sa poučila že fakt treba čítať ingrediencie na výrobkoch a nenechať sa oklamať menom- nabudúce, keď spravím na oslavu, bude ešte lepšia. :)
tatranka
@elixir ďakujem ti za správu.Teším sa,že všetko nakoniec u teba dobre dopadlo.Hlavne že si bola ty spokojná a že si sa aj poučila.Každá chybička je na niečo dobrá.Vieš ako sa hovorí: / že sa učíme celý život,ale aj tak hlúpi umierame./ A naozaj je to tak.Pokiaľ by sme mali získať všetky vedomosti a znalosti,nestačilo by nám ani niekoľkonásobné žitie svojich životov.
Maj sa dobre a ďakujem za tvoju správu.
domci91
Tak som upiekla Vašu marlenku na meninovú oslavu a mala veľký úspech...nebíčko v papuľke :) určite ju budem robievať.
tatranka
@domci91 Receptov na Marlenku je strašne veľa.Som rada,že si si vybrala moju Marlenku a hlavne,že Vám chutila.
kschedova
Výborné!!! ja som si ešte tie orechy opražila na troche masla, aby mali lepsiu chuť:)
miklima
dakujem za recept ,dnes som u piekla tiež ako tortu na synovu oslavu a je výborná a vobec s tým nie je vela roboty ešte raz velké dakujem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia