Medová Marlenka (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Stále som sa chystala upiecť zákusok Marlenku.No akosi som nemala dlho na takýto zákusok čas,ani príležitosť.Až teraz na Veľkú noc. Marlenku,ktorá stála v rade mojich receptov prišiel čas.Je to veľmi chutný a naozaj sviatočný koláčik.

30 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si na mastný papier predkreslila veľkosť korpusu.Malo ich byť 6 kusov na 24 cm.No ja som mala veľkosť formy 26,tak som získala z cesta len 5 ks korpusov.
  2. Dala som si na dve hodiny variť sladené mlieko,na potrebný karamel.Mlieko po uvarení sa musí schladiť.Najlepšie je pripraviť si ho deň do predu.
  3. Maslo roztopíme v horúcom vodnom kúpeli.Postupne pridám vajíčka,cukor,med,jedlu sódu.Keď je zmes roztopená,
  4. ...pridám preosiatu hladkú múku a za stáleho miešania zohrievam 10 minút.
  5. Nahriaté cesto pripravené na pečenie.Cesto som si ukladala na mastný papier na plechu lyžicou.Urobila som päť rovnakých dielikov./Sú to asi štyri lyžice./
  6. Tie som dlaňami potretými olejom,ešte teplé roztlačila na požadovanú veľkosť,rovno na papier uložený v plechu.
  7. To som zopakovala 5 krát.Piekla som po 7-9 minút na 170 stupňov.
  8. Aby som mala korpusy rovnaké vykrajovala som ich podľa formy ešte teplé.Ak lepšie pritlačíte,cesto sa vám oddelí.Na to som prišla už pri predposlednom korpuse.
  9. Ináč som najprv krájala korpus radielkom.
  10. Vyrezaný ,upečený korpus.
  11. 5 kusov korpusu 26 cm priemer.
  12. Toto mi ostali okrajky,ktoré musia v chlade stuhnúť.Treba ich pomlieť a zmiešať so 70 g orechov.Tým sa zdobí potretý korpus aj s plnkou.
  13. Maslo a schladené skaramelizované mlieko,vyšľahám.Natriem ním všetky korpusy.Potriem vrch aj boky a posypem orechmi a omrvinkami z cesta.Ja som si ešte postrúhala aj zvyšok čokolády,ale tá nie je v recepte,tak ju neuvádzam.
  14. Natretý a zasypaný korpus.
  15. Rez korpusom.
  16. A už len s chuťou do ohromného koláčika.