Medová Marlenka (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Stále som sa chystala upiecť zákusok Marlenku.No akosi som nemala dlho na takýto zákusok čas,ani príležitosť.Až teraz na Veľkú noc. Marlenku,ktorá stála v rade mojich receptov prišiel čas.Je to veľmi chutný a naozaj sviatočný koláčik.
30 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Najprv som si na mastný papier predkreslila veľkosť korpusu.Malo ich byť 6 kusov na 24 cm.No ja som mala veľkosť formy 26,tak som získala z cesta len 5 ks korpusov.
- Dala som si na dve hodiny variť sladené mlieko,na potrebný karamel.Mlieko po uvarení sa musí schladiť.Najlepšie je pripraviť si ho deň do predu.
- Maslo roztopíme v horúcom vodnom kúpeli.Postupne pridám vajíčka,cukor,med,jedlu sódu.Keď je zmes roztopená,
- ...pridám preosiatu hladkú múku a za stáleho miešania zohrievam 10 minút.
- Nahriaté cesto pripravené na pečenie.Cesto som si ukladala na mastný papier na plechu lyžicou.Urobila som päť rovnakých dielikov./Sú to asi štyri lyžice./
- Tie som dlaňami potretými olejom,ešte teplé roztlačila na požadovanú veľkosť,rovno na papier uložený v plechu.
- To som zopakovala 5 krát.Piekla som po 7-9 minút na 170 stupňov.
- Aby som mala korpusy rovnaké vykrajovala som ich podľa formy ešte teplé.Ak lepšie pritlačíte,cesto sa vám oddelí.Na to som prišla už pri predposlednom korpuse.
- Ináč som najprv krájala korpus radielkom.
- Vyrezaný ,upečený korpus.
- 5 kusov korpusu 26 cm priemer.
- Toto mi ostali okrajky,ktoré musia v chlade stuhnúť.Treba ich pomlieť a zmiešať so 70 g orechov.Tým sa zdobí potretý korpus aj s plnkou.
- Maslo a schladené skaramelizované mlieko,vyšľahám.Natriem ním všetky korpusy.Potriem vrch aj boky a posypem orechmi a omrvinkami z cesta.Ja som si ešte postrúhala aj zvyšok čokolády,ale tá nie je v recepte,tak ju neuvádzam.
- Natretý a zasypaný korpus.
- Rez korpusom.
- A už len s chuťou do ohromného koláčika.