Med z púpavy.fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 1. mája 2011
Med z púpavy.(fotorecept)
Foto: ancicka

Kedže teraz kvitnú púpavy tak pridám môj recept,ktorý som varievala.Ja ked som tento med varila,tak vtedy ešte nebolo toľko alergii ako teraz.Ja som sa Zobraziť celý popisKedže teraz kvitnú púpavy tak pridám môj recept,ktorý som varievala.Ja ked som tento med varila,tak vtedy ešte nebolo toľko alergii ako teraz.Ja som sa ešte v mojom okolí nestretta s tým ,aby niekto mal alergiu na tento med,ale som počula,že áno.Alergiu nemáme tak ho varím dalej.

30 minút
príprava
1 a 1/2 hod. minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
250 ks
2 ks
1 kg




Postup

  1. 1

    Nazbierame si púpavový kvet,citrony nakrajame na kolieska zalejeme vodou a na miernom ohní pomaličky varíme 3/4 hodinu.

    Med z púpavy.(fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto prykryté nechám vrieť.Občas premiešam.

    Med z púpavy.(fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po jednej hodine precedíme cez sitko a kvet s citronom zahodíme.Do šťavy pridáme kilo kryštalového cukru ...

    Med z púpavy.(fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...varíme jednú hodinu na miernom ohni.Za hodinku ho občas premiešame a po hodine ho treba miešať,aby neskaramelizoval.(Ja som raz tak pozabudla a bol skoro čierny,preto treba ho stále miešať.

    Med z púpavy.(fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po uvarení ho zlejeme do pripravených skleničiek.Z jednej dávky som uvarila 8 dl medu.

    Med z púpavy.(fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Ancicka, liter vody dáš úplne nazačiatku, varíš tú prvú hodinu, zatiaľ sa ti dosť vody vyvarí, precedíš a varíš znovu s cukrom vo vode ktorá zostala, alebo ešte doleješ do toho litra ? Ale asi nie, nebol by tak hustý,myslím si.
ancicka
@ked som robila med,tak vždy aspoň s troch dávok.Voda vrie tak,že iba bubla a s púpavou prikrita .Voda,ktorá sa vyzraža ,tak pada do hrnca.Vždy sa mi podaril,iba raz som sa pozabudla a s cukrom mi skaramelizoval. U nás teraz prší,ale ked sa vyčasí tak uvarím a nafotím.
vierik
@evanaaa dobre si myslíš!!! Lebo mne sa tiež zdalo málo,keď som pred týždňom varila,tak som asi 2 dl vody priliala,a teraz je riedky,no čo bude do čaju :-)
ailuj82
som rozmýšľala, že vyskúšam, púpavy je veľa a med je drahý. Koľko pohárikov je z jednej dávky?
astheart
Před 2 dny jsem vařila. Já dávám 600 květů, 2,5 l vody, 3 kg cukru, 3 citrony a 1 pomeranč. Postup stejný. Chuť je úžasná! Je z toho asi 10 skleniček od marmelády. Mám vynikající zkušenosti při chřipce, nachlazení a hlavně kašli! Nejlepší je užívat preventivně. Nesrovnávala bych to se včelím medem, protože účinné látky jsou úplně jiné.
evia
Tento recept mám vyskúšaný a varila som to asi pred 30 rokmi, keď boli deti malé. Teraz sa skôr zaoberám otázkou, aký vitamín má takto pripravený med, keď sa všetko tak dlho varí? Skôr je to iba pochutinová náhrada miesto zdravého medu. Ale je pravdou, že med je drahý, ale pri kašli ho púpavový med nenahradí.
snehurka1
ja som ho tiež kedysi varievala,ked boli deti malé.potom som prestala,lebo mám alergiu a pena čo sa tvorí na vrchu je samí peľ.ale je vyborný hlavne do čaju.
katkaszaboova
Pamätám si, že na základnej škole sme raz celá trieda zbierali kvety púpavy pre jednu pani učiteľku, ktorá z nich potom urobila (asi takýto) med. Doniesla nám aj ochutnávku :-) Nikdy mi nenapadlo urobiť ho, ale spomienka je to pekná :-)
saina
svokor včelári, tak máme medu dosť, ale predsa dnes varím váš medík, len tak na ochutnávku a deťom pre inšpiráciu, keď budú dospeláčky možno si spomenú ako sme varili doma medík...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia