Foto: tiziana
Šikovné pečivko na každý deň :-). Recept sa ku mne dostal len nedávno a bola by škoda, keby som ho neposunula aj ja vám Zobraziť celý popisŠikovné pečivko na každý deň :-). Recept sa ku mne dostal len nedávno a bola by škoda, keby som ho neposunula aj ja vám :).
porcií
na 180 °C
Suroviny
175 g (alebo špaldová) |
|
175 g (alebo celozrnná pšeničná) |
|
20 g |
|
70 g |
|
|
|
90 g rozpustené (Hera) |
|
125 ml |
|
1 ks (alebo vajce) |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Z trošky mlieka, cukru (2 Kl) a kvasníc si pripravíme kvások. Ak ideme piecť mazanečky z obyčajných múk, stačí polovica kocky kvasníc (20g), ak by sme použili múky (špaldovú a pšeničnú), budeme potrebovať kocku droždia. Medzitým si namočíme brusnice a hrozienka do vody, aby nám napučali. Keď je kvások pripravený, pridáme ho k ostatným surovinám a vypracujeme nelepivé cesto.
-
2
Keď je cesto vymiesené, pridáme namočené brusnice, hrozienka a plátky mandlí a jemne ich do cesta zapracujeme.
-
3
Takto pripravené cesto necháme vykysnúť.
-
4
Vykysnuté cesto si vyklopíme na podložku alebo dosku, urobíme z neho valec, z ktorého ukrajujeme a tvoríme mazanečky (mne sa podarilo 15 ks stredne veľkých).
-
5
Šup s nimi na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte takto 20 minút leňošiť (kysnúť).
-
6
My kysnúť však nebudeme, zapneme si rúru na 200 st. a upraceme, čo sme si zašpinili :-). Koláčiky pečieme asi 20 minút pri 180 st. a po upečení necháme vychladnúť. A budeme sa tešiť...čo sme si napiekli, to si aj zjeme :))) Na tejto fotografii sú mazanečky z obyčajných múk.
-
7
A takto vyzerajú mazanečky pri kombinácii obyčajnej a celozrnnej múky :)
dada1612 izabella929 ďakujem za komentíky
@janger mazanečky je český názov, recept mám od kamarátky a nevedela som ich inak nazvať, preto som ponechala pôvodný názov :-). Sú to mäkké žemličky nie príliš sladké (70 g cukru podľa receptu), také polodiétne :))) ale sušené hrozienka a brusnice im dodávajú na sladkosti. Nabudúce skúsim vynechať muškátový oriešok, ten im dodáva extra zvláštnu chuť a vymením sušené ovocie za exotickú zmes, myslím, že to bude fantastické ... mimochodom moje mazanečky sú trošku bledšie, môžu sa nechať trošku viac upiecť do zlatista :) prajem príjemné pečenie!