Mazanečky

tiziana - fotkatiziana, 8. júla 2012
Mazanečky
Foto: tiziana

Šikovné pečivko na každý deň :-). Recept sa ku mne dostal len nedávno a bola by škoda, keby som ho neposunula aj ja vám Zobraziť celý popisŠikovné pečivko na každý deň :-). Recept sa ku mne dostal len nedávno a bola by škoda, keby som ho neposunula aj ja vám :).

15
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

175 g (alebo špaldová)
175 g (alebo celozrnná pšeničná)
20  g
70 g
90 g rozpustené (Hera)
125 ml
1 ks (alebo vajce)
štipka




Postup

  1. 1

    Z trošky mlieka, cukru (2 Kl) a kvasníc si pripravíme kvások. Ak ideme piecť mazanečky z obyčajných múk, stačí polovica kocky kvasníc (20g), ak by sme použili múky (špaldovú a pšeničnú), budeme potrebovať kocku droždia. Medzitým si namočíme brusnice a hrozienka do vody, aby nám napučali. Keď je kvások pripravený, pridáme ho k ostatným surovinám a vypracujeme nelepivé cesto.

    Mazanečky - obrázok 1
  2. 2

    Keď je cesto vymiesené, pridáme namočené brusnice, hrozienka a plátky mandlí a jemne ich do cesta zapracujeme.

    Mazanečky - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené cesto necháme vykysnúť.

    Mazanečky - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto si vyklopíme na podložku alebo dosku, urobíme z neho valec, z ktorého ukrajujeme a tvoríme mazanečky (mne sa podarilo 15 ks stredne veľkých).

    Mazanečky - obrázok 4
  5. 5

    Šup s nimi na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ich ešte takto 20 minút leňošiť (kysnúť).

    Mazanečky - obrázok 5
  6. 6

    My kysnúť však nebudeme, zapneme si rúru na 200 st. a upraceme, čo sme si zašpinili :-). Koláčiky pečieme asi 20 minút pri 180 st. a po upečení necháme vychladnúť. A budeme sa tešiť...čo sme si napiekli, to si aj zjeme :))) Na tejto fotografii sú mazanečky z obyčajných múk.

    Mazanečky - obrázok 6
  7. 7

    A takto vyzerajú mazanečky pri kombinácii obyčajnej a celozrnnej múky :)

    Mazanečky - obrázok 7

Diskusia k receptu

tiziana
3sandra3 áno :)
dada1612 izabella929 ďakujem za komentíky
janger
@tiziana , mazanecky nepoznam...Co je to presne? Su to keksiky, alebo take male zemlicky? Vyzeraju velmi chutne :-).
tiziana
ďakujem za milé komentáre a verím, že keď vyskúšate, určite sa vydaria a obľúbite si ich aj vy :)
@janger mazanečky je český názov, recept mám od kamarátky a nevedela som ich inak nazvať, preto som ponechala pôvodný názov :-). Sú to mäkké žemličky nie príliš sladké (70 g cukru podľa receptu), také polodiétne :))) ale sušené hrozienka a brusnice im dodávajú na sladkosti. Nabudúce skúsim vynechať muškátový oriešok, ten im dodáva extra zvláštnu chuť a vymením sušené ovocie za exotickú zmes, myslím, že to bude fantastické ... mimochodom moje mazanečky sú trošku bledšie, môžu sa nechať trošku viac upiecť do zlatista :) prajem príjemné pečenie!
janger
@tiziana , mne ten nazov absolutne nevadi, aby si to zle nepochopila ;-)... Pytala som sa len preto, lebo som sa s tym este nestretla a nebola som si ista, ci by som ich mohla upiect ako zemlicky, napriklad na ranajky. ALe teraz uz teda viem, dakujem ti za odpoved :-).
margaretka28
no krásne sú tie tvoje mazančeky,len sa do nich zahryznúť,výborný recept,ukladám.:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia